Ruim een jaar geleden besloot België het voedselkeuzelogo Nutri-Score toe te laten om consumenten te helpen binnen een productcategorie een gezondere keus te maken. Dat het label dat doel heeft, weet slechts iets meer dan de helft van de ondervraagde consumenten, stelt Test-Aankoop, de Belgische Consumentenbond, vast. Van de respondenten kent 91% het logo met de letters A tot en met E. Maar liefst 17% van degenen die het label wel kennen, heeft geen idee waar het voor staat. Opvallend is dat 72% van de Belgen denkt dat Nutri-Score helpt over de hele linie van het voedingsaanbod gezonde keuzes te maken, terwijl het juist bedoeld is om de gezonde keus binnen een productgroep te maken.

De belangrijkste reden voor een gebrek aan vertrouwen en gebruik is het idee dat de Nutri-Score een uitvinding is van de voedingsindustrie
Wantrouwen
46% van de Belgen blijkt het label niet te vertrouwen, schrijft Knack. "De belangrijkste reden voor een gebrek aan vertrouwen en gebruik is het idee dat de Nutri-Score een uitvinding is van de voedingsindustrie."

Test-Aankoop benadrukt: "De Nutri-Score werd in het leven geroepen door Franse wetenschappers en dus niet door fabrikanten. Integendeel. In het verleden hebben we al meermaals vastgesteld dat het label net een positieve impact heeft op de voedingsindustrie. Fabrikanten pasten de receptuur van hun producten al meermaals aan om zo met een betere Nutri-Score te kunnen uitpakken."

Informatiecampagne
Vorige week besloot de Europese Unie de Nutri-Score niet verplicht te stellen. Tot teleurstelling van een aantal Europese consumentenorganisaties, die zich hard maken voor zo'n introductie.

In België kiest Test-Aankoop voor de weg vooruit: "Wij vragen daarom dat de overheid budget uittrekt om een informatiecampagne over dit label op poten te zetten. Mensen moeten weten waar er wel en niet rekening mee wordt gehouden." Dat is precies waar ook Serge Hercberg, de Franse bedenker van de Nutri-Score, voor pleit. Een voedselkeuzelogo staat niet op zich, leg het publiek daarom uit dat het logo slechts een onderdeel is van een bredere aanpak om de overgang te maken naar een gezond voedingspatroon.
Dit artikel afdrukken