image Het was een klein berichtje afgelopen dinsdag op Zibb.nl (met referentie naar het Agrarisch Dagblad):

"De uitvoer van de varkenssector verschuift steeds meer van vlees naar de levende export. Dat blijkt uit de cijfers van het Productschap Vee en Vlees over het eerste kwartaal van dit jaar.
In die periode heeft de sector voor ruim 168 miljoen euro aan varkens en biggen geëxporteerd. Dat is 12,6 procent meer dan de uitvoerwaarde in het eerste kwartaal van 2005. De export van vlees kwam uit op 255 miljoen euro. Dat is 4,1 procent lager.


Daar staat dus in gewone taal dat we in Nederland varkens mesten, ze levend verkopen en in auto's door Europa jagen (de sterfte onder levende varkens - het zijn nu eenmaal intelligente dieren en dus net als wij gevoelig voor onzekerheid en doodsangst - is relatief hoog) om er kennelijk in o.m. Parma, Bayonne, de Ardennen en het Schwarzwald ham met een hoge toegevoegde waarde ('bijzondere en lekkere' ham) en dito prijs en marge van te laten maken. Let wel: daar profiteert geen enkele Nederlandse varkenshouder van.

Hoe komt het eigenlijk dat we in Nederland helemaal geen bijzondere hammen hebben, behalve dan die natte gekookte die nergens meer naar smaakt?
Waar zijn die plaatsnamen op hammen in Nederland?
Dit artikel afdrukken