imageSchokkend of realistisch. Wij hebben het hier regelmatig over het gemis van realisme van mensen ten aanzien van de herkomst van vlees. Niet voor niets hanteren we de kreet UA2F ( Urban Attitude to Food) hier regelmatig.
In dit geval spreken we over een docent die een konijn uit zijn lijden verlost voor de klas door simpelweg het konijn een tik met een knuppel achter zijn oren te geven voor een klas vol met leerlingen tussen 14-15 jaar.

Vraag: is dit een realistisch beeld van wat wij wensen of is hij hier een stap te ver gegaan? Op een school (VMBO) waar het konijn gehouden wordt, krijgt zo'n beestje een naam en hoort hij bij de familie, om zo maar even uit te drukken. Het wordt geknuffeld en verzorgd. Het beest is ongeneselijk ziek en dus maakt de docent hier een leermoment van. Immers we hebben het over de lessen dierhouderij (sic!). Van te voren geeft hij aan dat hij het konijn gaat afmaken om de leerlingen te waarschuwen dat het gaat gebeuren. Toch zijn de reacties van de school en het effect van deze methode als zeer schokkend ervaren. Heeft deze docent een grote groep vegetariers gecreërd hierdoor of was hij vergeten dat we hier met stadse kinderen te maken hebben die geen idee hebben hoe de wereld er echt uitziet. Bij ons thuis kwam direct een stevige discussie op gang. Lucette vindt dat deze docent te bruut geweest is. Bij kinderen van die leeftijd is de binding met dieren zo groot dat het aanvoelt alsof een familielid komt te overlijden. Ze kunnen uiterst wreed zijn tegenover elkaar, maar staan te huilen bij een dood vogeltje. Deze twee zaken zijn voor hen nog niet verbonden met elkaar.

Ik kan mij zo voorstellen dat de docent getracht heeft de realiteit van het leven onder de aandacht te brengen en daarin iets te voortvarend aan het werk gegaan is maar helemaal afkeuren kan ik het nu ook weer niet. In een dorp midden tussen de boeren in was dit niet eens in de pers gekomen lijkt mij zo.

Ben nieuwsgierig wat jullie hiervan vinden.
Dit artikel afdrukken