image

Eten moet weer echt en authentiek zijn. Eten is natuur. Maar: natuur ... die hebben we hier steeds minder. Wat willen we er eigenlijk mee? Alleen voor onze ontspanning? Of heeft natuur ook een verder nut? Is het een waarde op zichzelf? Welke rol speelt natuur in onze 'belevingseconomie'?

Het LEI van de Universiteit van Wageningen heeft een essay laten verschijnen van Hans de Bakker en Erik Dagevos rond de vraag vanuit welke houding we anno 2006 in ons overvolle land tegen de natuur kunnen aankijken. Aan orde komen de natuur op zichzelf, de natuur als vermaak en de natuur als noodzakelijke bijdrage aan ons welzijn. In de woorden van de auteurs gaat het om drie spanningsbogen. Tussen beleid en cultuur, tussen economie en ecologie en tussen collectieve en particuliere waarden.

Het essay is te bestellen of in zijn geheel te downloaden.

Een boeiende serie denkbeelden om in te grasduinen op een luie zondag, met een kop thee en een lekker zelfgebakken chocolade broodje in de ochtendzon. Vergeet niet nog even terug te bladeren naar de plastic natuur van Marcel Wissenburg .

Ik ga zelf in ieder geval weer van mijn (Franse) voorjaarsuitzicht genieten. Zoals je ziet heeft de natuur onze druivenstokken inmiddels prachtig in het jonge groen gezet. Vermaak of echt?
Dit artikel afdrukken