"De uitvoer van de varkenssector verschuift steeds meer van vlees naar de levende export. Dat blijkt uit de cijfers van het Productschap Vee en Vlees over het eerste kwartaal van dit jaar.
In die periode heeft de sector voor ruim 168 miljoen euro aan varkens en biggen geëxporteerd. Dat is 12,6 procent meer dan de uitvoerwaarde in het eerste kwartaal van 2005. De export van vlees kwam uit op 255 miljoen euro. Dat is 4,1 procent lager.
Daar staat dus in gewone taal dat we in Nederland varkens mesten, ze levend verkopen en in auto's door Europa jagen (de sterfte onder levende varkens - het zijn nu eenmaal intelligente dieren en dus net als wij gevoelig voor onzekerheid en doodsangst - is relatief hoog) om er kennelijk in o.m. Parma, Bayonne, de Ardennen en het Schwarzwald ham met een hoge toegevoegde waarde ('bijzondere en lekkere' ham) en dito prijs en marge van te laten maken. Let wel: daar profiteert geen enkele Nederlandse varkenshouder van.
Hoe komt het eigenlijk dat we in Nederland helemaal geen bijzondere hammen hebben, behalve dan die natte gekookte die nergens meer naar smaakt?
Waar zijn die plaatsnamen op hammen in Nederland?
Wouter, in Frankrijk is een product dat een AOC claimt echt gehouden aan de eisen die de daaraan gesteld worden door het Institut National des Appellations d’Origine (INAO). Het kan voorkomen dat er producten zijn die de naam van een AOC-product voeren, maar die het niet zijn. Zij mogen niet het stempel AOC voeren. Maw: het stempel maakt dat het echt is. Geen stempel is een teken aan de wand.
De macht van de AOC kan overigens heel ver gaan. Nog maar enkele jaren geleden hebben de champagne-makers collectief het parfum ‘champagne’ van Dior juridisch weten te verbieden. Dat is nog eens andere koek dan Nederland waar zelfs het begrip ‘vers’ niet meer betekent betekent dan dat een product niet in bevroren toestand wordt verkocht (maar mogelijk daarvoor best bevroren kan zijn geweest). Idem voor het bergip ‘méthode champenoise’ voor andere bubbelwijnen. Dat mag alleen nog ‘méthode traditionnelle’ heten. Geen wijnmaker die zich nog waagt aan ‘méthode Champenoise’.
Ons zal dat letterlijk ‘worst’ wezen: in Nederland is “Gelderse Rookworst” inmiddels een soortnaam binnen het UNOX-assortiment. Geen slager, boer of burger die daarom kraait. Maar er zal dan ook wel geen parfumier zijn die er een parfum van wil maken ;-)
Voor wat betreft Parma-ham geldt iets dergelijks: alleen producten die het zgn. CCP-label (consorzio]http://www.prosciuttodiparma.com/garanzie/corona/]consorzio del prosciutto di Parma]/url], met het kroontje) zijn échte Parmezaanse hammen en moeten dan ook aan de daarvoor vastgestelde richtlijnen tav herkomst, bereiding en rijping voldoen.
Over echt en niet-echt is geen discussie mogelijk binnen de regels van het spel zelf.