Rond IJsland wordt zalm gekweekt in open kooien in zee. Maar die zijn niet altijd dicht. Op 1 augustus ontsnapten 3.500 zalmen. Die moesten met de hand weer gevangen worden en dat lukte natuurlijk niet want het waren er teveel in een veel te grote open zee. Daarom wil het IJslands Natuurfonds geen zalmkweek meer op zee. De consequentie is dan een soort varkenshouderij maar dan met zalmen, op land.

In Frankrijk is de landbouw weer van biologisch af, wat de regering betreft. Het is te duur vindt Parijs. Daarom moet de landbouw weer intensief worden, zegt minister Marc Fesneau.

Een kort artikel waarin we eraan herinnerden dat BBB voor 'megastallen' is, maar NSC niet trok veel lezers. Dat wordt lastig formeren op dat punt, voorspelden we. Toch vrijen de partijen nu een beetje met elkaar én met de PVV, die met Dion Graus eigenlijk een soort Partij voor de Dieren is.

Het aantal varkens in Duitsland en Nederland is gedaald tot het laagste peil in 40 jaar. Ook in België ging de varkensstapel met reuzenschreden achteruit. Wat zit er achter al die varkensvermindering? Minder vleesetende consumenten, zeker, en de stikstofcrisis. Maar op de achtergrond spelen nog twee factoren een rol. Afrikaanse varkenspest en de lobby van de energiesector. Die laatste maakt varkensvoer duur. Bierbostel gaat nu in de vergister en er kunnen schone vrachtwagens op rijden en stookketels op draaien.

Zonder het nuttige werk van regenwormen in de bodem - opbouwen van een goede grondstructuur, water vasthouden, organisch materiaal verwerken - zou de wereld jaarlijks 140 miljoen ton minder voedsel produceren.

Met Natura 2000 willen we sterke natuurgebieden beschermen. De natuur, planten en dieren mogen in deze kansrijke gebieden niet verslechteren. Tegelijkertijd investeren we ook in natuurgebieden die er slecht voor staan. Maar het rijke cultuurlandschap waar het grootste deel van Nederland uit bestaat, is niet in deze richtlijnen opgenomen. We zien natuur en landbouw als twee verschillende entiteiten, geloven in minder landbouw en meer natuur maar zijn vergeten te definiëren wat we bedoelen met natuur. Daardoor valt de belangrijkste natuur van Nederland buiten de boot: het verwevingsgebied tussen natuur -en boerenland.
Met die woorden zette Hermen Vreugdenhil het Nederlandse natuurbeheer met twee voeten op de grond.

Een vis die zelfs eenden en ganzen eet. In Nederland rukt de meerval op, een inheemse vis. Het is een allesetende roofvis die inmiddels zelfs in kleine rivieren in ons land te vinden is. In 2021 meldde Sportvisserij Nederland een record van 2,43 meter voor een gevangen exemplaar. Volgens sommigen zijn uit het buitenland gevallen bekend van meervallen die een klein kind het water introkken en lieten verdrinken. De vis is gerookt lekker om te eten en vetarm.

Hoeveel macht over de prijsvorming van boeren heeft de supermarkt? Dat vroeg Jan-Willem Grievink. It depends, zei hij. Als de prijs voor Hollandse melk te laag is, hebben Nederlandse boeren er weinig aan om de productie te verlagen (om de prijs op te jagen) omdat er een vrije Europese markt is. Alles wat Nederlandse boeren hun supers niet meer verkopen of te duur willen verkopen, wordt vanzelf overgenomen door buitenlandse leveranciers. Willen Nederlandse boeren toch de hoofdprijs en moeten ze die van hun overheid vragen, dan wordt het voor internationale leveranciers alleen maar makkelijker om hun producten ook in Nederland op het schap te krijgen.

Volgens Thanawat Tiensin, Director Animal Production and Health Division van de FAO, moet de vleesketen uit het verdomhoekje. In plaats van een netelig onderwerp moet vlees eten de motor zijn voor een wereldwijde duurzame veehouderijtransformatie: dierlijke voeding is onmisbaar in een gezond voedingspatroon. Met de toenemende wereldbevolking is het cruciaal om niet alleen genoeg, maar ook kwalitatief goed voedsel te produceren. Dat zei Tiensin op 13 oktober in Maastricht. Later in het jaar zou de FAO de inmiddels onconventionele boodschap nog een keertje vanuit het hoofdkantoor in Rome herhalen.

Eet liever geen koe, varken, geit of schaap luidde het nieuws op 21 oktober. Twee keer per week rood vlees eten zou de kans op diabetes type 2 (DM II) kunnen vergroten. Dat denken Harvard-onderzoekers op basis van een nieuw onderzoek in de lange rij van onderzoeken naar het onderwerp. Als je dat risico niet wilt lopen, kun je het vlees beter inwisselen voor andere eiwitbronnen zoals noten of peulvruchten, laten de resultaten zien. Ook kip en kalkoen - witvlees - zouden natuurlijk kunnen.

Het lopende jaar uit en het nieuwe in kijken we terug op de maanden van het het afgelopen jaar. Per maand kijken we terug op onze top tien. Lees je ons buiten FL, klik dan hier voor de lijst van de 10 meest gelezen FL-artikelen van oktober 2023.
Dit artikel afdrukken