Als extra trap tegen het zere been pleitte de FAO voor innovatie en intensivering van de veehouderij naar Nederlands en Nieuw-Zeelands voorbeeld. Dat zou allemaal nodig zijn voor de volksgezondheid.

Nederland heeft een potje van zijn stikstofbeleid gemaakt, zegt Wouter de Heij. In een overzichtsartikel duikt hij in de schoonheidsfeiten van het dossier.

Waar zijn toch de activisten die durven te pleiten voor een biologisch regime van toelatingen? vroeg Dick Veerman naar aanleiding van een avond in De Balie. We ruziën over de veiligheid van middelen. Daardoor blijft de belofte van een groener landbouwmodel al jaren uit beeld. Dat kan en moet anders vindt Veerman.

Terechte waardering voor de afspraak van 155 landen tijdens de COP28 in Dubai om de uitstoot van het broeikasgas methaan te gaan aanpakken. Maar, signaleert Wouter van der Weijden, voor de melkveehouderij en de bodem liggen er valkuilen. Een prachtige draad met ruim 170 reacties ontspon zich én mondde uit in heldere antwoorden op de vraag hoe je met koeienmethaan zou moeten omgaan.

De Nederlandse bossen doen het goed, concludeerde Floron misschien verrassend. Maar was het nou goed of toch eigenlijk slecht nieuws? Foodlog besprak het in een draad met veel kennis van zaken.

De Maastrichtse promovenda Floor Scheffers toont aan dat puur vruchtensap minder schadelijk is voor de gezondheid dan frisdrank met toegevoegde suikers, en zelfs het risico op hart- en vaatziekten kan verminderen. Nieuws in ons land, dat vanuit het suiker=suiker-denken het drinken van vruchtensap afraadt en sap in dezelfde hoek zet als frisdrank. Het hele fruit is nog beter, zegt ook Scheffers, maar ook dat vruchtensap geen frisdrank is.

Laat de ene helft van een aantal tweelingparen twee maanden veganistisch eten en geef de andere helft dagelijks vlees, vis, ei en zuivel bij een verder plantaardig dieet. De cholesterol- en insulinegehaltes en het gewichtsverlies pakten beter uit voor de veganisten in het onderzoek.

We vroegen experts wat zij vinden van pesticidenalarm op basis van angst voor gezondheidsschade die organisaties als PAN veroorzaken. Hun antwoord is simpel. Maak mensen niet 'kopschuw' voor het eten van groente en fruit, op Nederlandse groente en fruit zitten zulke lage gehaltes aan residuen dat je er geen gezondheidseffecten van hebt. En het kankerrisico van pesticiden is marginaal ten opzichte van de negatieve impact van leefstijlfactoren als bewegen, alcohol, roken en voedingspatroon. "Overstappen op biologisch omdat je 100 wilt worden en de risico's van gewasbeschermingsmiddelen wilt vermijden, heeft geen zin. Ga vooral biologisch eten, maar doe dat dan voor het milieu," zegt toxicoloog Martin van den Berg.

Twee op de 3 Nederlandse bedrijven hebben nog nooit van de Corporate Sustainability Reporting Directive gehoord sinds 1 januari 2024 van kracht is. De richtlijn verplicht bedrijven om te rapporteren over hun duurzaamheidsprestaties. "Als iedereen zich aan dezelfde regels moet houden, dan schiet het misschien eindelijk eens op met de verduurzaming van het wereldvoedselsysteem," zei Frederik Claasen van Solidaridad eerder dit jaar.

Breng je goudvis terug naar de winkel als je ervan af wilt maar laat ze niet los in het wild. Goudvissen kunnen in het wild behoorlijk groot worden, eten inheemse algen, waterplanten, eieren en ongewervelde dieren en vernietigen ecosystemen. Dat ontdekten Canadese onderzoekers. Ook in de Utrechtse grachten tieren goudvissen welig.

Het lopende jaar uit en het nieuwe in kijken we terug op de maanden van het het afgelopen jaar. Per maand kijken we terug op onze top tien. Lees je ons buiten FL, klik dan hier voor de lijst van de 10 meest gelezen FL-artikelen van december 2023.
Dit artikel afdrukken