Gedurende de eerste vier weken ontvingen beide groepen speciale maaltijden, gevolgd door vier weken waarin ze zelf mochten koken volgens hun dieet. Het dieet was niet bedoeld om af te vallen, maar om gezond te eten; de deelnemers mochten zelf bepalen hoeveel ze aten.
Na acht weken zagen beide groepen verbeteringen, maar de veganistische eters ervoeren de grootste voordelen. De veganisten hadden betere cholesterol- en insulinegehaltes en verloren meer gewicht in vergelijking met de omnivoren in het onderzoek. Door het onderzoek uit te voeren onder tweelingen met gelijkenissen in genen en gedrag wordt de invloed van deze variabelen uitgesloten.
Het onderzoek benadrukt dat een meer plantaardig dieet gunstig is voor iedereen. Het hoeft niet strikt veganistisch te zijn, maar de toevoeging van meer plantaardig voedsel kan al voordelen bieden voor de gezondheid. Vitamine B12-tekort kan een punt van zorg zijn voor strikte veganisten, maar supplementen kunnen dit compenseren. De onderzoekers moedigen gezondere keuzes aan zonder te polariseren en pleiten voor een geleidelijke overstap naar meer plantaardig eten voor een duurzamere gezondheid.
Op 29 januari krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Vandaag Jaap Seidell over de Netflix-versie op NPOradio1.
Jaap nuanceert de boodschap van de activistische Stanford-onderzoeker Chris Gardner (vegan fan). Als ik de laatste alinea van Elske lees zijn ze de onderzoekers in hun artikel wat zorgvuldiger met hun resultaten dan in hun Netflixproductie.
Het artikel lijkt een bijvangst te zijn van een documentaire die op 1 januari in premiere gaat op netflix You are what you eat.
Dus verwacht de komende tijd nog wat meer publiciteit hierover.
Inmiddels komt er ook meer commentaar op de beperktheid van de studie en enkele van de conclusies. De tijdsduur van 8 weken is beperkt en naast omlaag gaan van "slecht" cholesterol, blijkt ook"goed" cholesterol gedaald te zijn, wat niet scherp bericht werkt.
Waarom maar 2 verschillende diëten getest naast elkaar? Waarom de calorie inname & suiker hoeveelheid niet gelijk gehouden (vegan was lager en daardoor mogelijk van invloed op gewichtsafname & diabetes)? De deelnemers aan het vega dieet genoten er minder van (impact ,minder eten?).
Door de grote hoeveelheid supplementaire data is het een aardige zoekpuzzel. Op zich leuke opzet, maar er was meer mogelijk (waarschijnlijk budget beperking). Dit blijven moeilijke onderzoeken, waar zeker niet grote conclusies aan opgehangen kunnen worden.
De vluchtige beschouwer zal het wel ontgaan zijn. Maar dit nutteloze onderzoekje is niet onschuldig en staat ook niet op zichzelf. Het staat geheel in dienst van de nu steeds verder op gang komende massavorming door de hiervoor in het leven geroepen klimaatangst.
Deze dient ten principale het doel van de globalistische elite ons te manipuleren tot permanent onder controle staande bezitlozen, opgesloten binnen een radius van 15 minuten. FL doet hier de laatste tijd steeds meer en dapper aan mee. Vraag me dan ook of de redactie ook maar een greintje besef heeft dat ook zij hierdoor feitelijk meewerkt aan de vorming van een totalitaire wereld.
Dick #14 Wat betreft je laatste zin: Jordan Peterson omschreef het als wetenschap die dezelfde kant op gaat als religie; het begint eerst nobel en fijn en zinnig, en dan komen er instituten die gaan vertellen hoe het zit en hoe we moeten leven, wat goed is en wat fout, want: wetenschap/God zegt het. Het wordt er instrument voor de machthebbers. De oorspronkelijke bevrijdende beginselen verdwijnen langzaam naar de achtergrond en hoewel het nog steeds een nuttige functie vervult, wordt het meer en meer beklemmend en dwingend. De bevrijder wordt langzaam de onderdrukker als we dat niet actief tegengaan.
Heeft hij een punt denk je?
Otto #12, ik vrees dat onderzoek nagenoeg altijd een ideologische kant heeft. En daarom is het goed om kritisch te zijn. Wetenschap = begin met een overtuiging, maak een systematisch onderzoeksontwerp, produceert data, interpreteer die en luister naar de kritiek daarop en weeg wat je onderzoek waard was.
Het enge is dat we van wetenschap waarheid zijn gaan verwachten.