In ons land staat stadslandbouw op de agenda van menig congres. Er worden kantoorgebouwen voor omgebouwd en braakliggende terreinen voor vrijgegeven.In de VS al net zo. Daar wordt het 'micro-tuinieren' zelfs nog enthousiaster beleden dan hier. De FAO (Food and Agriculture Organization) heeft recent uitgerekend dat micro-tuinen - gedefinieerd als intensief bewerkte kleine oppervlakten zoals balkons, patio's, daken - arme stadsbewoners kunnen helpen meer gezond eten op hun bord te krijgen. Een goed onderhouden micro-tuin van 1 vierkante meter (!) kan jaarlijks 200 tomaten opleveren, of 36 kroppen sla per 2 maanden, 10 kolen per drie maanden en 100 uien per 4 maanden. Micro-tuinieren kun je in allerlei bakken en containers doen: met plastic gevoerde kisten, afvalemmers of zelfs oude autobanden.

In de VS is deze maand een heel hippe variant van microtuinieren geïntroduceerd: de 'Nourishmat'. Onhandige tuinierders, die niet weten hoe of waarmee te beginnen, zijn hiermee in een keer van al hun zorgen af. De Nourishmat is een plastic mat van 1,20 bij 1,80m die je uitrolt op de grond of, bij het vermoeden van vervuilde grond, een plantbed. In de mat zitten gaten voor 18 verschillende soorten kruiden en groenten, die worden er uiteraard bijgeleverd. Je stopt de zaadballen in de gaten, geeft een beetje water en hup, je microtuin levert je tot ruim 13 tot 23 kilo opbrengst aan groenten en kruiden. De mat zorgt ervoor dat je niet hoeft te wieden en is ook nog eens 3 tot 5 jaar te gebruiken.

De 'high-tech' kant van microtuinieren floreert. Inmiddels zijn er allerlei spannende materialen en methodes ontwikkeld, van 'aeroponics' tot 'aquaponics' (waarbij je behalve planten ook vissen teelt) en eetbare groenmuren. De tools mogen in onze stadse omgeving dan misschien nieuw zijn - het idee om zelfs de kleinste beschikbare oppervlakten te gebruiken voor iets eetbaars is dat allerminst. Niet voor niets heetten de microtuinen die tijdens de eerste en tweede wereldoorlog in de VS, Engeland en Canada geplant werden, 'Victory gardens'.

Fotocredits: www.nourishmat.com
Dit artikel afdrukken