Uit het gisteren gepubliceerde verkiezingsprogramma van NSC blijkt de sta in de weg tussen de lijst van Omtzigt en de BBB-lijst van Caroline van der Plas. Zondagavond verklaarde ze in College Tour 'met Pieter' te willen. NSC blijkt conform de verwachtingen echter geen fan van de Nederlandse varkens-, kippen-, geiten- en kalverhouderij. Er komt een moratorium op megastallen. Hoe de partij zulke stallen definieert, is zelf bij NSC niet helemaal duidelijk. Wel is helder dat NSC vooral van grondgebonden koeienboeren houdt. De intensieve sectoren zullen circulairder moeten worden, maar ontlenen hun zakelijke model aan het feit dat ze dat niet zijn maar met zo laag mogelijke koolstofemissies veevoer omzetten in vlees, eieren en zuivel.

Ook Brabantse koeienboeren krijgen het lastig met NSC omdat zij te intensief boeren door mest te produceren die ze niet op hun land kwijt kunnen.

Met die standpunten wordt het voor BBB moeilijk voor NSC te blijven kiezen. Boerenactiegroep Agractie liet gistermiddag al weten zich zorgen te maken over de standpunten over de veehouderij van NSC. De radicalere Farmers Defence Force vaardigde eigen kandidaat Sieta van Keimpema in een strijdlustig pantservoertuig naar Den Haag af om boeren een alternatief te geven voor BBB en NSC.

Het standpunt over de veehouderij lijkt de voorbode van een moeilijke formatie. NSC zal met zekerheid een grote partij worden en vanuit het nieuwe midden kunnen kiezen voor regeren over links of over rechts. Met BBB en VVD zal NSC vermoedelijk gemakkelijk een eind komen om een meerderheid te bouwen en zelfs de PVV tot rust te brengen. Dat lukt echter niet zonder BBB te dwingen haar boerenstandpunten te verloochenen.

Dat gaat 'm niet worden en zal leiden tot een lastige formatie, ook al juichen boeren bij alle andere standpunten van NSC en nog het meest over het doorhalen van het stikstofdossier zoals Rutte IV het achterlaat.

Over links zal het moeilijker worden om een meerderheid te vormen maar zal de partij van Omtzigt de agrarische hervorming van gematigd links uitvoeren. Nu Timmermans' PvdA/GroenLinks de VVD lijkt uit sluiten is een breed verstandshuwelijk met NSC als makelend midden tussen VVD en het links van Timmermans weinig waarschijnlijk. Gebeurt dat echter wel, dan zal het eerste NSC-kabinet de Nederlandse landbouw circulairder maken. BBB is op dit moment in die combinatie niet nodig volgens de jongste peiling van Maurice de Hond.
  • Deel
Druk af