Eurocommissaris Frans Timmermans kwam 'op de koffie' bij BBB-voorvrouw Caroline van der Plas. Twee uur lang spraken ze met elkaar. Na afloop toonden beiden zich tevreden. Timmermans kwam vooral toelichten en uitleg geven, niets opleggen, Van der Plas kan verder met haar initiatiefwet.
"Ik kom hier niet de regels uitleggen”, zei eurocommissaris Frans Timmermans. "Wij gaan niet op de stoel zitten van de nationale regeringen of parlementen.” Wat Timmermans wél kwam doen, was met de winnaar van de Provinciale verkiezingen het gesprek aangaan over de vraag waar ruimte zit in de Europese wet- en regelgeving om de verslechtering van natuurgebieden een halt toe te roepen, aldus De Telegraaf. Naar die ruimte is de BBB op zoek, sinds Caroline van der Plas in februari van dit jaar samen met JA21 een zogenoemde initiatiefnota ('Snel weg uit de stikstofcrisis') indiende met alternatieve stikstofmaatregelen om Nederland snel van het stikstofslot te halen.

In het gesprek met Timmermans vond Van der Plas "heel veel bevestiging van wat wij altijd al zeggen." De aanzetten voor een ander stikstofbeleid - waarin bij natuurgebieden onder meer ook gekeken wordt naar de invloed van waterhuishouding en onderscheid gemaakt wordt tussen ammoniak (met name landbouw) en stikstofoxiden (verkeer, industrie, Schiphol) - zijn het volgens Timmermans "waard om te lezen". "Geen sprookjesnota" zei hij zelfs expliciet, maar een 'oprechte poging van BBB om met eigen wetgeving te komen." Maar ook benadrukte hij dat "linksom of rechtsom" de stikstofproblematiek wel geadresseerd dient te worden. En daar wil Brussel wel een handje bij helpen, bood Timmermans aan.

Waar het Timmermans om te doen is, is dat er zo snel mogelijk 'iets' gedaan wordt. "Dat kan als er een meerderheid is in de Tweede Kamer. Dat kan het voorstel van BBB zijn of van het kabinet," aldus Timmermans. Van kritiek op het huidige kabinetsbeleid onthield Timmermans zich. Ook zijn er geen "plannen voor in gebreke stellingen of andere strafmaatregelen", als Nederland de doelen niet zou halen. In Europa zijn er volop mogelijkheden om boeren te ondersteunen naar meer duurzame landbouw'." Bemoedigd reisde Timmermans weer af. BBB wil zich houden aan de Europese wet- en regelgeving.

Ook Caroline van der Plas hield 'een heel positief gevoel' over aan het gesprek, schrijft Boerenbusiness. Volgens de BBB-topvrouw is Timmermans teruggekomen van de indruk dat zij 'anti-stikstofmaatregelen' is, "maar dat is niet zo", aldus de NOS. Wel komen in de initiatiefwet die Van der Plas voor zich ziet, de woorden 'onteigening' en 'gedwongen uitkoop', of het jaartal 2030 voor halvering van de stikstofuitstoot niet voor.

Ook Van der Plas voelt zich bemoedigd. "Het belangrijkste dat ik heb meegekregen is: Brussel zegt niet nee. Althans, niet altijd.”

Twee video's maken duidelijk hoe het echt zit. In deze zegt Timmermans dat Nederland zich aan de Vogel- en Habitatrichtlijn moet houden. In deze zegt Van der Plas dat ze een echt natuurbeleid in plaats van een stikstofbeleid wil. Tussen die twee uitspraken zit inderdaad ruimte om elkaar te vinden en het niet alleen bij stikstof te houden.

Voor het publiek is het allemaal wel een beetje ingewikkeld. Hoe kan een 'foute' partij nu toch ineens 'niet verkeerd' zijn in de progressieve ogen van Timmermans?