Dat zegt minister Edith Schippers (Volksgezondheid) maandag in antwoord op Kamervragen. In de intensieve veehouderij hoeven geen extra maatregelen getroffen te worden om de kans te verkleinen op een uitbraak van een op mensen overdraagbare ziekte, inclusief griep.

De brief geeft antwoord op Kamervragen naar aanleiding van het artikel 'Pandemie Brabant is mogelijk' van de viroloog Ab Osterhaus (Erasmus UMC), 'dat het niet ondenkbaar is dat in Brabant een grieppandemie ontstaat door de dichtheid van varkens- en pluimveebedrijven'. Schippers ontkent in de brief het overdrachtsrisico niet, maar stelt daarover: "De hygiënemaatregelen op Nederlandse veehouderijbedrijven zijn streng en directe contacten tussen diersoorten onderling en tussen mens en dier zijn beperkt. Wij zijn van mening dat de huidige maatregelen voldoende zijn om de kans op een uitbraak zo klein mogelijk te houden". Die huidige maatregelen bestaan uit 'strenge hygiënemaatregelen, screening van import- en exportstromen, intensieve monitoring en een goed werkend early warning systeem', schrijft Boerderij.

Schippers is geen voorstander van andere oplossingen, zoals het verminderen van het aantal dieren in een veedicht gebied of het volledig gesloten houden van veebedrijven. Die verlagen het risico op het uitbreken van zoönosen niet en zijn bovendien niet gewenst vanuit het oogpunt van dierwelzijn.
Dit artikel afdrukken