Namens het RIVM startte Wijnker zijn betoog voor leden van de Vaste Kamercommissie Landbouw met uitvoerige en verschillende malen herhaalde excuses. Wat grapjes moesten niettemin de ernst van de fout goedmaken. De Kamerleden aanvaardden de excuses en kregen te horen dat het RIVM voortaan wel beter op zal passen. Vele media meldden het als heugelijk gebrachte nieuws dat dankzij de ontdekte fout kon worden voorkomen dat die ook doorwerkt in de nieuwste release van het Aerius-model. Er zijn dus geen beleidsbeslissingen op foute berekeningen genomen, verzekerde Wijnker de aanwezigen.
Maar daarmee was de kous inhoudelijk nog niet af.
Den Haag en lokale overheden gaan er van uit dat Nederland met het RIVM over een instituut beschikt dat onafhankelijk en wetenschappelijk robuust berekent wie de grote stikstofervuilers van ons land zijn. Die verwachting blijkt onjuist, zei Wijnker met zoveel woordenOnopgemerkt
Vrijwel onopgemerkt bleef een interessante opmerking na minuut -35:50. Wijnker maakt zonder veel omhaal duidelijk dat het Aeriusmodel geen piekbelasters kan aanwijzen omdat het daarvoor te algemeen is. Het kan hooguit suggereren wie dat zouden kunnen zijn, maar iedere piekbelaster kan alleen door lokale deskundigen worden aangewezen.
Wijnker zegt tevens dat op basis van de emissieregistratie, de combinatie van verschillende gegevensbronnen en de vooronderstellingen waarmee die gemodelleerd zijn nooit beslissingen kunnen worden genomen van individuele situaties. Dat geldt dus ook los van de gemaakte fouten. Ook het gecorrigeerde model levert dus geen piekbelasters op.
Kamerleden hoorden het aan, maar leken zich niet te realiseren dat de woorden van Wijnker betekenen dat het RIVM hooguit kan suggereren wie mogelijke piekbelasters zijn op basis van een mix van gegevens en vooronderstellingen. De piekbelasters die de regering wil uitkopen, blijken domweg het onderwerp van een politiek besluit waar het RIVM niets mee te maken heeft. Diezelfde onzekerheid die achter de modellogica zit, dicteert dat ook rekening gehouden moet worden met het feit dat echte piekbelasters ook onder de vermoedensradar van het RIVM kunnen blijven. Bovendien betekent het dat ook het verlenen van individuele vergunningen een aanmerkelijk minder een zaak is van precieze getallen dan politiek, overheid en publiek vermoedelijk verwachten.
De piekbelasters die de regering wil uitkopen, blijken domweg het onderwerp van een politiek besluit waar het RIVM niets mee te maken heeftOnjuiste verwachting
Minister Van der Wal verklaarde eerder deze week toch versneld en zelfs extra piekbelasters uit bedrijf te willen halen. Als er echter geen autoriteit is om die te bepalen, heeft ze daar geen grondslag voor.
Dat is een saillant gegeven. Wijnker zei hardop dat het aan de politiek is om verdere conclusies te trekken op de slechts mogelijke piekbelasters die de modellen die zijn instituut oplevert. Zijn instituut kan helemaal geen lijsten aanleveren die trefzeker piekbelasters aanwijzen. Dat is aan de lokale overheden die volgens Wijnker beter bekend zijn met specifieke omstandigheden. Het moge echter duidelijk zijn dat er geen lokale RIVMs zijn en dat zowel Den Haag als lokale overheden er van uitgaan dat Nederland met het RIVM over een instituut beschikt dat onafhankelijk en wetenschappelijk robuust berekent wie de grote stikstofervuilers van ons land zijn. Die verwachting blijkt onjuist.
Het relaas van het RIVM en het gesprek met de Kamerleden is hieronder na te luisteren.
In de Tweede Kamer werd gisteravond heftig gedebatteerd over het stikstofbeleid van de regering die het rapport Wat wel kan van Johan Remkes in zijn geheel overnam. Het rapport beval een nieuwe polder aan. De NRC beschrijft het debat over die nieuwe polder als een heftige polarisatie die zelfs de middenpartijen in de coalitie weer verder uit elkaar heeft gedreven. Nu zelfs het woord 'piekbelaster' door het RIVM van zijn betekenis is ontdaan, neemt de ontreddering over het dossier verder toe. Kamerlid Laura Bromet, maakte er maar een grapje over in de late uurtjes van het debat en kondigde nog later aan een motie om de vergunningen van 'piekbelasters' in te trekken te zullen aanhouden.
Slapen jullie al? Wij proberen het stikstofprobleem nog even op te lossen pic.twitter.com/c8Ly1LLJk3
— Laura Bromet (@LauraBromet) November 3, 2022
Deze houden we op advies vd minister even aan pic.twitter.com/Af60Pu2Yq2
— Laura Bromet ???? (@LauraBromet) November 4, 2022
Op 5 januari krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Het plaatje klopt niet. Een beter plaatje zou zijn:
We staan in de woestijn (en hebben dorst) en voor een scherm waarop met een projector een zee wordt geprojecteerd. We discussiëren over de vraag hoeveel pixels water er op het scherm staan. Ondertussen houden we dorst en blijft zand zand.
OPS/Aerius, droge depositie, het is alsof we in een digitaal computermodel zitten en dat als de waarheid beschouwen. Het is echt te gek voor woorden.
Dick #55 , Wijnker moet Aerius als een ballon in de lucht houden. Wanneer die ballon knapt dan heeft dat nogal vérstrekkende Aerius gerelateerde gevolgen. Provincies en gemeentes worden dan lam geslagen met het verlenen van Nb vergunningen. En de rechtszaken van Johan Vollenbroek zijn dan alleen theater geweest en rechters die dat behandeld hebben worden in hun hemd gezet. RIVM bepaald wat provincies, gemeentes en rechters allemaal volgens Aerius zouden moeten doen.
Verder zal Wijnker ook moeten voorkomen dat de medewerkers van RIVM, die Aerius vorm hebben gegeven, voor joker komen te staan. Er wordt een behoorlijke last op de schouders van Wijnker gelegd. Een last waaronder hij wel eens kan bezwijken.
Is er al een cartoon langs gekomen waarop we tot onze nek in het water staan en discussiëren of we wel de goede meetmethoden hebben voor het stijgen van de zeespiegel?
De invloed van LNV had ik al eens eerder aangekaart en is werkelijk stuitend, afgelopen week kwam wederom de invloed van LNV aan het licht.
Het beantwoorden van vragen over de (mogelijke) invloed van TBO's op het beruchte kaartje werd zoals inmiddels gewoonlijk beantwoord door D. Bal (LNV) NAMENS de minister.
Ja u leest het goed; LNV stuurt aan SBB een appje of ze ook wat grond willen (zelfs buiten N2000 en NNN) en of dit geoorloofd is of niet (vragen aan de minister) beantwoord deze afdeling ZELF.
De minister doet nog even alsof ze weet waarover het gaat echter het blijkt dus dat ze totaal niet beseft wat hier gaande is (de rest van de kamer overigens ook niet) en D.Bal dus de minister is.
De vragen zijn hiermee wederom weggezet en het parlement wederom misleid.
hier de 'beantwoording' door 'de minister';
https://youtu.be/q3NRYSYU1io
#52 Jaap, kan de commissie Hordijk hier ook nog wat in betekenen immers het 'eind' rapport is nog lang niet af; sterker nog het is op basis van misleiding tot een eind gebracht.
En deze misleiding is een rechtstreeks gevolg van het (niet) handelen van het RIVM of zoals je het zelf noemt; "liegen door te zwijgen"
voor diegene die dit onderdeel niet begrijpen:
De Commissie Hordijk waar ook J.C. Hanekamp in zat bracht een rapport uit met wat aanbevelingen waaronder deze;
"Het adviescollege constateert dat er verbeteringen mogelijk zijn in de governance van het meet- en
rekensysteem. Belangrijk is een duidelijke scheiding van verantwoordelijkheden tussen
opdrachtgever en opdrachtnemer. Eenduidige sturing, waarborging van wetenschappelijke
onafhankelijkheid en een systeem van kwaliteitsborging zijn belangrijke aspecten."
Dit rapport had er geheel anders uit gezien als de validatie studie NIET was achtergehouden door het RIVM, deze werden pas boven tafel gehaald na een WOO verzoek van ene meneer Vogelaar.
Wijnker hoeft dus zeker niet weg Piet, hij zou wel eens de bezem door de organisatie kunnen halen, te beginnen met ALLE mail en app verkeer te onderzoeken van- en naar LNV, net als LNV deed met SBB......... (zie #57)
'it folk hat luzen'