2
Fotocredits: Oester met parel, Foodlog Media

Flash Dagelijkse KostAantal voedsel gerelateerde zieken stijgt

Verdachte oesters, thuis bereid eten op een bruiloftsfeest, een slagroomtaart op kantoor en een internationale uitbraak door chocolade. In 2022 waren er 1.165 meldingen van uitbraken van voedselgerelateerde infecties met 4.470 zieke mensen.

Het aantal meldingen neemt toe.

In 2016 ging het om 594 meldingen met 2.731 zieken, bijna de helft van het aantal in 2016. Het aantal is dus verdubbeld, blijkt uit het rapport Registratie voedselgerelateerde uitbraken in Nederland, 2022 van het RIVM. Het verdachte voedsel kwam voornamelijk uit restaurants (65%) en cafetaria/fast-food/afhaal (12%) en thuissituaties (9%).

Als 2 of meer mensen tegelijk ziek worden na het eten van hetzelfde voedsel, dan heet dat een uitbraak door een voedselgerelateerde ziekteverwekker. Het RIVM analyseert de informatie over uitbraken die van de NVWA en GGD'en komt. De cijfers vormen slechts een fractie van de werkelijke hoeveelheid uitbraken de meeste uitbraken van voedselvergiftigingen worden niet opgemerkt. Niet elke zieke gaat naar de huisarts of informeert de NVWA en ook is niet altijd duidelijk of besmet voedsel de oorzaak van een ziekte is geweest.

Slechts in een enkele geval is de ziekteverwekker bekend, een cijfer dat ook ieder jaar daalt. Als de oorzaak wel bekend is, dan zijn het norovirus, Salmonella en Campylobacter de belangrijkste veroorzakers.
Opvallend is dat voor het derde jaar achter elkaar veel minder uitbraken van het norovirus gezien dan in de jaren ervoor. Er wordt tegenwoordig minder snel op dit virus getest, zodat het uit de tellingen wegzakt.

RIVM - Ieder jaar meer ziektemeldingen gerelateerd aan voedselconsumptie | RIVM, 21 sep 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #2
  • 23 sep '23
  • 14:29

Naarmate een gezond immuunsysteem afneemt wordt je bevattelijker voor aan voedsel gerelateerde infecties, dat zal dit fenomeen wel grotendeels verklaren. Ik denk daarom dat we ons beter zorgen kunnen maken over de tekorten aan essentiële voedingsstoffen in ons voedsel en het teveel aan ultra geraffineerd voedsel. Die twee leiden tot talloze chronische aandoeningen, ziekten en een voortijdig levenseinde.

Met een optimale inname van alle essentiële micronutriënten zal de lijn weer dalen en is het immuunsysteem goed gewapend tegen voedselvergiftiging en nog mooier: ook tegen de volgende uit te roepen neppandemie.

Astrid Spijkers
  • #1
  • 22 sep '23
  • 12:42

Geven ze hier niet ook al de schuld van klimaatverandering aan? Goh....

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.