Fotocredits: Oester met parel, Foodlog Media
Verdachte oesters, thuis bereid eten op een bruiloftsfeest, een slagroomtaart op kantoor en een internationale uitbraak door chocolade. In 2022 waren er 1.165 meldingen van uitbraken van voedselgerelateerde infecties met 4.470 zieke mensen.
Het aantal meldingen neemt toe.
In 2016 ging het om 594 meldingen met 2.731 zieken, bijna de helft van het aantal in 2016. Het aantal is dus verdubbeld, blijkt uit het rapport Registratie voedselgerelateerde uitbraken in Nederland, 2022 van het RIVM. Het verdachte voedsel kwam voornamelijk uit restaurants (65%) en cafetaria/fast-food/afhaal (12%) en thuissituaties (9%).
Als 2 of meer mensen tegelijk ziek worden na het eten van hetzelfde voedsel, dan heet dat een uitbraak door een voedselgerelateerde ziekteverwekker. Het RIVM analyseert de informatie over uitbraken die van de NVWA en GGD'en komt. De cijfers vormen slechts een fractie van de werkelijke hoeveelheid uitbraken de meeste uitbraken van voedselvergiftigingen worden niet opgemerkt. Niet elke zieke gaat naar de huisarts of informeert de NVWA en ook is niet altijd duidelijk of besmet voedsel de oorzaak van een ziekte is geweest.
Slechts in een enkele geval is de ziekteverwekker bekend, een cijfer dat ook ieder jaar daalt. Als de oorzaak wel bekend is, dan zijn het norovirus, Salmonella en Campylobacter de belangrijkste veroorzakers.
Opvallend is dat voor het derde jaar achter elkaar veel minder uitbraken van het norovirus gezien dan in de jaren ervoor. Er wordt tegenwoordig minder snel op dit virus getest, zodat het uit de tellingen wegzakt.
RIVM - Ieder jaar meer ziektemeldingen gerelateerd aan voedselconsumptie | RIVM,
21 sep 2023