De afgelopen weken was de typische zomerse favoriet, de watermeloen, nauwelijks verkrijgbaar in de supermarkten. Er zijn 12% minder druiven voor de wijnproductie. De schaarste aan olijven dwingt de olijfolieproducenten voor het importeren van Griekse olijven. Het landbouwministerie waarschuwt zelfs voor een mogelijk tekort aan olijfolie in oktober, een ongekende situatie. Voor Spanjaarden is het dagelijks gebruik van olijfolie normaal, zodat de ruime verdubbeling van de prijs van een fles binnen een jaar pijn doet in de huishoudbudget.
De fruitprijzen stijgen snel in Spaanse supermarkten. Telers en boeren worden er niet blij van. Hoewel ook de prijzen die zij voor een kilo product krijgen stijgen, dalen hun volumes. De landbouworganisatie voor jonge boeren zegt vooral 'ontgoocheld' te zijn. Zij realiseren zich dat de voedselproductie die in Spanje nog mogelijk is, verandert en worden geconfronteerd met een onzekere toekomst. Die onzekerheid raakt uiteindelijk heel Europa: Spanje is veruit Europa's grootste fruitproducent en één van de grootste groenteproducenten.
Eerder deze week zei Frans Muller, de hoogste baas van Ahold Delhaize, dat de top van de inflatie bereikt is en een aantal prijzen weer daalt. Het Oekraïne-effect op de prijzen ebt langzaam weg, meent Muller. De prijzen voor zuivelproducten daalden en ook de lagere energieprijzen verlichten de kostendruk van fabrikanten die Ahold Delhaize beleveren; supermarktbedrijven geven die lagere prijzen zo snel mogelijk door aan hun klanten om de druk op de huishoudportemonnee zo snel mogelijk te verlagen. Tegelijk zei Muller dat klanten nog rekening moeten houden met de effecten van lagere oogsten van uien en aardappelen. De effecten van lagere oogsten uit landen in het zuiden van Europa - en het noorden van Afrika dat vroeger een alternatief voor kon zijn voor te dure Spaanse producten, maar inmiddels ook tegen watertekorten aanloopt - leek hij nog niet in het vizier te hebben. Juist uit die landen eten we in de winter de nodige verse groenten, waaronder tomaten en komkommers.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
In 1960 aten we ook niet die Spaanse AGF (behalve citrusvruchten). We hadden onze lokale kolen, knollen, wortels, witlof, kelderchampignons, winterpostelein.... (en weck)