Spanje kampt met een ongeziene hittegolf. Sinds woensdag bereikt het kwik temperaturen van boven de 38 graden, uitzonderlijk in april, en het eind is nog niet in zicht. De stranden liggen vol, maar voor de Spaanse landbouw is het een ramp. Het land wordt ook al geteisterd door een ongekende droogte.
Volgens de Spaanse meteorologische dienst werd donderdag op de luchthaven van Cordoba de warmste temperatuur ooit in april gemeten: het kwik reikte tot 38,8°C. Dat was het voorlopige 'hoogtepunt' in een zinderende hittegolf, veroorzaakt door een massa zeer hete lucht uit Afrika, in combinatie met een traag bewegend weersysteem. "Deze hitte in Spanje is absoluut extreem, ongekend met temperaturen die nog nooit eerder in april zijn voorgekomen. Op sommige plaatsen worden records met een marge van 5C overtroffen, iets wat wereldwijd slechts een handvol keren is gebeurd," zei Maximiliano Herrera, een klimatoloog die op Twitter het Extreme Temperatures account beheert.De hoge temperaturen komen nog eens bovenop de langdurige droogte die grote delen van Spanje in zijn greep houdt. Sinds oktober is maar een kwart van de gebruikelijke hoeveelheid neerslag gevallen. De vrees voor toenemende watertekorten, uitbreiding van bosbranden en grote landbouwverliezen is reëel. Door de heldere hemel is er meer zonneschijn op de grond, die al zo droog is dat de warmte niet kan verdampen. En dat leidt tot grote problemen in de landbouw.

Veel boeren ondervinden moeilijkheden door het aanhoudende gebrek aan regen. Sommige boeren hebben besloten geen gewassen te zaaien of planten, omdat dat zinloos zou zijn. Volgens de Spaanse landbouworganisatie COAG treft de droogte 60% van het Spaanse platteland. Dat kan gevolgen hebben voor de voedselvoorziening in heel Europa, aldus De Telegraaf. De Spaanse minister van Landbouw, Luis Planas, noemt 'de ongekende situatie als gevolg van het gebrek aan water' een bedreiging voor de landbouwproductie en de veehouderij. Hij roept zijn boeren op "zich aan te passen aan de klimaatverandering waarmee we worden geconfronteerd".

De regering in Madrid heeft voor de boeren een aantal belastingvoordelen ingesteld en klopt aan bij een crisisfonds van de Europese Unie voor financiële hulp.

Op Twitter zei agroklimatoloog Serge Zaka deze week 'ontzet' te zijn door de "onthutsende cijfers over het verlies aan landbouwopbrengsten: 3,5 miljoen hectare (grofweg twee keer het totale landbouwareaal van Nederland) gaat definitief verloren!" Dit cijfer komt uit een rapport van de Spaanse landbouworganisatie COAG, die eraan toevoegt dat de droogte 60% van het platteland treft. Normaal is april de Spaanse regenmaand.