2
Fotocredits: 'Don't waste a drop', wikimedia

Flash PerspectiefRijken blijken watervampiers

Het is nu echt bewezen: "overconsumptie van water door de rijke stedelijke elite is een grotere oorzaak van wereldwijde watertekorten dan klimaatverandering en bevolkingsgroei", aldus de NRC.

Tijdens de VN-waterconferentie van vorige maand waarschuwde secretaris-generaal António Guterres al in sterke bewoordingen voor een wereldwijde watercrisis. "Wij zuigen het levensbloed van de mensheid weg door vampirische overconsumptie en niet-duurzaam gebruik, en verdampen het door wereldwijde opwarming", zei hij op Reuters. Nu toont een internationaal team van Nederlandse, Zweedse en Britse onderzoekers in Nature Communications aan dat dat ook echt zo is.

Uit een casestudy in Kaapstad blijkt dat de economische en hoge middenklasse, iets meer dan een achtste van de bevolking, meer dan de helft van het water gebruiken. Rijke mensen gebruiken het schaarse water om hun zwembaden te vullen, tuinen te sproeien en auto's te wassen. En dat betekent dat er voor de ruim 61% armen en inwoners met een laag inkomen, onvoldoende drink- en waswater overblijft. Zij zijn verantwoordelijk voor slechts 27,3% van de Kaapstadse waterconsumptie.

De afgelopen 20 jaar hebben al meer dan 80 grote steden wereldwijd te kampen gehad met watertekorten. Ongelijke verdeling van het beschikbare water draagt daar nog meer aan bij dan droogte en bevolkingsgroei.

NRC - Rijke stedelijke elite vult zwembaden met water dat anderen tekortkomen, blijkt uit studie, 12 apr 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Marjan van Lunteren
  • #2
  • 14 apr '23
  • 15:25

Wie vallen er onder de "economische en hoge middenklasse"? Iets meer dan 1/8 van de wereldbevolking, maar wie zijn dat? Hoeveel verdienen die en waar wonen die? Is dat echt alleen de "stedelijke elite"?

Ton Terlouw
Ton Terlouw Bodemvruchtbaarheid, plantweerbaarheid
  • #1
  • 13 apr '23
  • 15:38

Daar was geen onderzoek voor nodig geweest. Idem voor co2, nox en fijnstof en vliegen. What’s new?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.