3
Fotocredits: "Bijeneter", Marc Pascual via Pixabay

Flash PerspectiefVreemde vogels in ons land door warmte en droogte

Vogelliefhebbers uit de Lage Landen halen de laatste dagen en weken hun hart op. Moesten ze andere jaren naar Zuid-Europa reizen om bijzondere vogels te spotten, dit voorjaar komt de een na de andere uitzonderlijke zuidelijke gast bij ons langs.

Een zeer zeldzame keizerarend, dwergarenden, grijze wouwen, een slangenarend, een roodpootvalk en een lammergier. Al deze grote roofvogels zijn boven Nederland en België gezien de afgelopen weken. Helaas overleefde de lammergier de wiek van een windmolen niet. Maar ook kleinere vogels zoals bijeneters, steltkluten, purperreigers, witwangsterns en een scharrelaar zijn (vaker) gespot (dan normaal).

De 'zuiderse vogeltsunami' hebben we volgens de Vlaamse Natuurorganisatie Natuurpunt te danken aan een combinatie van de eerste zomerse warmte na een lange koudere periode, de bijbehorende thermiek - warme opwaartse luchtstromen - en een zuidoostelijke wind afgelopen weekend. Ook de drooggevallen natuurgebieden in onder meer Spanje (door de deels illegale aardbeienteelt daar) nopen vogels verder te zoeken naar voedselrijke moerasgebieden, aldus Natuurmonumenten-boswachter Ronald Messemaker.

Messemaker is wel enigszins bezorgd. "Als de broedtijd aanbreekt en er is geen geschikte plek, kan er bij vogels stress ontstaan." De verwachting is dat de roofvogels vlot op eigen kracht terug zullen vliegen naar hun zuidelijker gelegen broedgebieden.

Bloedhete week brengt roofvogeltsunami naar de Lage Landen, 16 jun 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #3
  • 17 jun '23
  • 8:51

#1, je overdrijft. Dat kan niet zomaar.

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #2
  • 17 jun '23
  • 7:43

#1 Als er soorten bijkomen, zullen er ook weer andere weg gaan? Diezelfde klimaatverandering, die 'warme soorten' Nederland 'in brandt', zal ze bijvoorbeeld in warmere streken 'weg branden', en 'koele soorten' in Nederland naar het noorden laten verplaatsen?
Als die soorten voor hun verhuizing geen geschikte plek meer vinden, omdat we (planetair gezien, het is grootschalig) vergeten zijn de natuur te beschermen, dan sterven ze uit? Andere soorten kunnen, als ze in 'maagdelijk' gebied komen waar weinig bufferwerking is, een plaag worden (mn voor een aantal insecten aan de hand).

N van Rooij
N van Rooij Land- en tuinbouw
  • #1
  • 17 jun '23
  • 7:11

Binnenkort weer een doelsoort in de N2000 gebieden en zo blijven deze gebieden in slechte staat.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.