Voor het eerst laten amandelen negatieve gezondheidseffecten zien. Uit een onderzoek aan de Universiteit Maastricht is gebleken dat het langdurig eten van een dagelijkse portie amandelen de bloedsuikerspiegel verhoogt. Dit strookt niet met de richtlijnen voor gezonde voeding uit de Schijf van Vijf waarin het eten van een handje noten per dag wordt aanbevolen.
Proefpersonen moesten vijf maanden lang elke dag 50 gram amandelen eten. Weliswaar het dubbele van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid noten, maar gewoon een handvol ongebrande en ongezouten amandelen. Zowel mannen als vrouwen met prediabetes deden mee aan het onderzoek. Mensen met prediabetes hebben een verhoogde bloedsuikerspiegel, maar nog niet zo verhoogd als bij diabetes. Na die vijf maanden keken de onderzoekers op verschillende manieren of de bloedsuikerspiegel van de proefpersonen was gedaald.
Het onderzoek leidde tot een consistent resultaat. De bloedsuikerspiegel na een maaltijd steeg. Dat gebeurde ook met de continue bloedsuiker die 24 uur werd gemeten. Verder steeg de insulinespiegel en nam de gevoeligheid voor insuline af. De onderzoekers constateerden al met al een negatief effect op de suikerhuishouding.
De resultaten gingen tegen de verwachting van de onderzoekers in. Noten zijn rijk aan gunstige voedingsstoffen zoals vezels, eiwit, ijzer, onverzadigd vet en verschillende vitamines. Noten, en dus ook amandelen, verlagen de vetgehaltes (LDL-cholesterol) in het bloed. Die verlaging helpt je bloedvaten gezond te houden en vermindert het risico op hart- en vaatziekten.
Dat effect bleek niet uit dit onderzoek.
Timing kan het verschil maken
De proefpersonen in het onderzoek werden zwaarder na het eten van de calorierijke nootjes. Deze gewichtstoename had echter geen positief effect op de suikerhuishouding; de resultaten bleven negatief.
De onderzoekers denken dat het moment waarop de proefpersonen de amandelen aten het verschil maakt. De meerderheid van de proefpersonen snackte de amandelen in de avond. Nootjes eten in de avond lijkt de gezondheidseffecten die je van amandelen mag verwachten teniet te doen.
Het onderzoek werd uitgevoerd zonder aanwijzingen hoe en wanneer de amandelen te eten, denk aan het vervangen van een tussendoortje door amandelen of 's ochtends in de yoghurt. Dat is wel conform de Schijf van Vijf. De onderzoekers vinden dat amandelen in de Schijf van Vijf horen, maar adviseren meer specifieke aanwijzingen voor de beste eetmomenten en -manieren voor consumenten in het voorstadium van diabetes.
Dit artikel afdrukken
Het onderzoek leidde tot een consistent resultaat. De bloedsuikerspiegel na een maaltijd steeg. Dat gebeurde ook met de continue bloedsuiker die 24 uur werd gemeten. Verder steeg de insulinespiegel en nam de gevoeligheid voor insuline af. De onderzoekers constateerden al met al een negatief effect op de suikerhuishouding.
De resultaten gingen tegen de verwachting van de onderzoekers in. Noten zijn rijk aan gunstige voedingsstoffen zoals vezels, eiwit, ijzer, onverzadigd vet en verschillende vitamines. Noten, en dus ook amandelen, verlagen de vetgehaltes (LDL-cholesterol) in het bloed. Die verlaging helpt je bloedvaten gezond te houden en vermindert het risico op hart- en vaatziekten.
Dat effect bleek niet uit dit onderzoek.
Timing kan het verschil maken
De proefpersonen in het onderzoek werden zwaarder na het eten van de calorierijke nootjes. Deze gewichtstoename had echter geen positief effect op de suikerhuishouding; de resultaten bleven negatief.
De onderzoekers denken dat het moment waarop de proefpersonen de amandelen aten het verschil maakt. De meerderheid van de proefpersonen snackte de amandelen in de avond. Nootjes eten in de avond lijkt de gezondheidseffecten die je van amandelen mag verwachten teniet te doen.
Het onderzoek werd uitgevoerd zonder aanwijzingen hoe en wanneer de amandelen te eten, denk aan het vervangen van een tussendoortje door amandelen of 's ochtends in de yoghurt. Dat is wel conform de Schijf van Vijf. De onderzoekers vinden dat amandelen in de Schijf van Vijf horen, maar adviseren meer specifieke aanwijzingen voor de beste eetmomenten en -manieren voor consumenten in het voorstadium van diabetes.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
#43 Anita prefereert blijkbaar vorm boven functie. Na haar terechte maar niet wereldschokkende opmerking dat een handjevol noten nogal wat ruimte overlaat voor interpretatie, gaat ze vol in op de door haar gesignaleerde clickbait en andere vormgeving.
Ik citeer:
"Haaaa..ik ben nu hardop aan het lachen :-). Je mist werkelijk het punt, uit de grond van je hart. Lamazitte :-)."
"Dit lijkt weer een typisch gevalletje Foodlog clickbait. "Handje noten Voedingscentrum niet per definitie gezond". Suggestieve titel, reuring en aandacht, Voedingscentrum in diskrediet gebracht (klik! klik! Kom Naar Foodlog!), op basis van een onderzoek dat fundamenteel afwijkt van onderzoek waar Voedingscentrum zich op baseert"
"#26 Dick, met alle respect voor academische kwalificaties en job tracks als het gaat over amandelen, diabetes en voedingswaarden, clickbaits bedenken om traffic te genereren in een moordende concurrentie om online attentie is een volstrekt ander vak. De suggestie in een titel van diskwalificatie van het Voedingscentrum genereert traffic naar deze website. Het is clickbait niet ten behoeve van inhoud maar ten behoeve van deze website."
"#32 Dick, laat gaan, laat gaan. Het punt dat ik maak is dat ik het spijtig vind dat Foodlog soms titels bedenkt die opzettelijk misleidend en sensatie-zoekend zijn, met als doel de website een hogere ranking bij Google search te bezorgen en daarmee relevantie te genereren voor de Foodlog website. Reuring en sensatie = traffic / clicks = Google beloning = de Foodlog website blijft in leven.
Het heeft geen enkel effect om te reageren op kritiek op misleidende clickbait zoals jij doet, met "Weet Jij Wel Wie Ik Ben" of "Weet Jij Wel Wie Ik Ken" of "Weet Jij wel wat de Mensen Die Ik Ken Weten". De clickbait waar ik bezwaar tegen maak gaat niet om kennis of inhoud of Belangrijke Mensen Die Een Heleboel Weten. Foodlog is interessant en relevant precies vanwege die kennis en de enorme hoeveelheid informatie die Foodlog dag in dag uit, in enorm tempo, publiceert over werkelijk alle aspecten van voedsel.
De kritiek is op titels die aandacht trekken, maar de lading van het artikel niet dekken en dus misleidend zijn, maar wel effectief voor het manipuleren van online algoritmes."
#41 mijn specifieke 'kritiek' (in #29 en #33) heb je hiermee niet voldoende beantwoord... al heb je ook jou gelijk... moet je afstand kunnen nemen als journalist en wetenschapper... second opinions.... Nog steeds oneens met de titelkeuze.... niet vanwege het VC... wel vanwege de indruk die dit wekt. Percepties verschillen. En de kennis die ik aanstip ontbreekt hierboven, terwijl je die wel bezit (zoals door die uitgebreide O3/6/9 discussies hier door echte specialisten).
Ik bekritiseer het onderzoek zelf niet. Wel de manier waarop daarmee wordt omgegaan. Dat ik nodig ben om in perspectief te zetten... en dan geen antwoord... FOEI
Hoezo is Anita 'niet aanspreekbaar'?
#41 Dat is ook vrijwel niet te snappen. Anita beweegt zich graag buiten ieder kader waardoor zij ook niet aanspreekbaar is. Ik ben dan zo vrij om haar een label te geven. Waarschijnlijk niet netjes maar wel leuk.
Erik, #39 ik snap je misschien niet helemaal, maar je laat me wel lachen.
Voor alle duidelijkheid en alle lezers die dit lezen:
- als er een artikel is geweest waarmee we hebben willen laten zien hoe je dicht bij de data en de conclusies kunt blijven, dan is dit het (in nauw overleg met de onderzoeker)
- gemakkelijk was geweest te schrijven 'een handje noten maakt dik' (zoals mening 'expert' deed)
- de titel had beschuldigend naar het VC kunnen zijn (dat hieronder overigens wel 'aangevallen' reageert - onterecht): 'Handje nootjes Voedingscentrum heeft een maatbekertje en lijstje gebruiksmomenten en -verboden nodig om veilig te kunnen worden geadviseerd'
Maar Anita heeft natuurlijk volkomen gelijk: zo'n titel is onleesbaar en jaagt lezers weg.