Voor het eerst laten amandelen negatieve gezondheidseffecten zien. Uit een onderzoek aan de Universiteit Maastricht is gebleken dat het langdurig eten van een dagelijkse portie amandelen de bloedsuikerspiegel verhoogt. Dit strookt niet met de richtlijnen voor gezonde voeding uit de Schijf van Vijf waarin het eten van een handje noten per dag wordt aanbevolen.
Proefpersonen moesten vijf maanden lang elke dag 50 gram amandelen eten. Weliswaar het dubbele van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid noten, maar gewoon een handvol ongebrande en ongezouten amandelen. Zowel mannen als vrouwen met prediabetes deden mee aan het onderzoek. Mensen met prediabetes hebben een verhoogde bloedsuikerspiegel, maar nog niet zo verhoogd als bij diabetes. Na die vijf maanden keken de onderzoekers op verschillende manieren of de bloedsuikerspiegel van de proefpersonen was gedaald.
Het onderzoek leidde tot een consistent resultaat. De bloedsuikerspiegel na een maaltijd steeg. Dat gebeurde ook met de continue bloedsuiker die 24 uur werd gemeten. Verder steeg de insulinespiegel en nam de gevoeligheid voor insuline af. De onderzoekers constateerden al met al een negatief effect op de suikerhuishouding.
De resultaten gingen tegen de verwachting van de onderzoekers in. Noten zijn rijk aan gunstige voedingsstoffen zoals vezels, eiwit, ijzer, onverzadigd vet en verschillende vitamines. Noten, en dus ook amandelen, verlagen de vetgehaltes (LDL-cholesterol) in het bloed. Die verlaging helpt je bloedvaten gezond te houden en vermindert het risico op hart- en vaatziekten.
Dat effect bleek niet uit dit onderzoek.
Timing kan het verschil maken
De proefpersonen in het onderzoek werden zwaarder na het eten van de calorierijke nootjes. Deze gewichtstoename had echter geen positief effect op de suikerhuishouding; de resultaten bleven negatief.
De onderzoekers denken dat het moment waarop de proefpersonen de amandelen aten het verschil maakt. De meerderheid van de proefpersonen snackte de amandelen in de avond. Nootjes eten in de avond lijkt de gezondheidseffecten die je van amandelen mag verwachten teniet te doen.
Het onderzoek werd uitgevoerd zonder aanwijzingen hoe en wanneer de amandelen te eten, denk aan het vervangen van een tussendoortje door amandelen of 's ochtends in de yoghurt. Dat is wel conform de Schijf van Vijf. De onderzoekers vinden dat amandelen in de Schijf van Vijf horen, maar adviseren meer specifieke aanwijzingen voor de beste eetmomenten en -manieren voor consumenten in het voorstadium van diabetes.
Dit artikel afdrukken
Het onderzoek leidde tot een consistent resultaat. De bloedsuikerspiegel na een maaltijd steeg. Dat gebeurde ook met de continue bloedsuiker die 24 uur werd gemeten. Verder steeg de insulinespiegel en nam de gevoeligheid voor insuline af. De onderzoekers constateerden al met al een negatief effect op de suikerhuishouding.
De resultaten gingen tegen de verwachting van de onderzoekers in. Noten zijn rijk aan gunstige voedingsstoffen zoals vezels, eiwit, ijzer, onverzadigd vet en verschillende vitamines. Noten, en dus ook amandelen, verlagen de vetgehaltes (LDL-cholesterol) in het bloed. Die verlaging helpt je bloedvaten gezond te houden en vermindert het risico op hart- en vaatziekten.
Dat effect bleek niet uit dit onderzoek.
Timing kan het verschil maken
De proefpersonen in het onderzoek werden zwaarder na het eten van de calorierijke nootjes. Deze gewichtstoename had echter geen positief effect op de suikerhuishouding; de resultaten bleven negatief.
De onderzoekers denken dat het moment waarop de proefpersonen de amandelen aten het verschil maakt. De meerderheid van de proefpersonen snackte de amandelen in de avond. Nootjes eten in de avond lijkt de gezondheidseffecten die je van amandelen mag verwachten teniet te doen.
Het onderzoek werd uitgevoerd zonder aanwijzingen hoe en wanneer de amandelen te eten, denk aan het vervangen van een tussendoortje door amandelen of 's ochtends in de yoghurt. Dat is wel conform de Schijf van Vijf. De onderzoekers vinden dat amandelen in de Schijf van Vijf horen, maar adviseren meer specifieke aanwijzingen voor de beste eetmomenten en -manieren voor consumenten in het voorstadium van diabetes.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Die timing is dat ook onderzocht? Of een hypothese om de amandel hypothese overeind te houden?
Met een bakje yoghurt erbij hou je de bloedsuiker in bedwang.
Noten bevatten nogal wat onverzadigde vetzuren. Ben ik niet enthousiast over. Af en toe lijkt mij beter?
De mens, het product van een miljoen generaties aaseter/verzamelaar via jager/verzamelaar naar veeteler/landbouwer, afhankelijk van seizoen(oogst) en toeval, waarvan die genen zijn doorgegeven, die passend aansloten op de bestaansmogelijkheden op dat moment.
Noten zijn een seizoen-oogst gevolg, die minder of meer massaal gegeten konden worden in een vrij korte periode, zelfs – toen het inzicht daarvan kwam- een tijdje bewaard konden worden om voor het noodzakelijke voedsel en daarmee overleven kon zorgdragen. Kortstondige overmaat heeft weinig tot geen doorslaggevende invloed kunnen geven.
Kijkend naar de calorische waarde: 305 Cal/50 g, bij een dagverbruik van ca 2000-2050 Cal, tikt dit leuk bij, dus “werden zwaarder na het eten van de calorierijke nootjes“ verbaast me niet.
“snackte de amandelen in de avond “: Ik denk niet dat de prehistorische mens eten tot ’s avonds bij het kampvuur bewaarde. Bewaren in deze onzekere tijden in de maag lijkt me meer voor de hand liggend, dus eten als er gegeten kon worden. ( en daarom worden wij te dik, want eten als er voorhanden is voor die hongertijd, die nooit komt).
Al-met-al waard voor verder onderzoek, en niet alleen amandelen ( om onze levenswijze en vooral gezondheid te kunne verbeteren).
Overigens begin ik te schateren over het stukje van Huib Stam van 27 feb 2019: “bij Lidl kost een klein zakje rauwe BIO cashews al een knaak”. Alsof de meestal straatarme boeren met cashew bomen ( of cocospalmen) op hun land geld over hebben voor kunstmest of gewasbeschermers, laat staan het Bio certificeringsproces. ( rich man's food, poor man's crop). Die certificeerders zijn toch geweldig in hun marketing. Helemaal extreem bij para of brazil nuts, verzameld door de inheemsen in het Amazone oerwoud. Nee, in cultuur zijn deze bomen nog nooit een succes geweest, moeten bestoven worden door een enkel daar in het wild voorkomend insect, EN het verspreiden van de zaden door de aldaar levende capibara, verklaart men.
Ik mis de proefpersonen die 50g walnoten aten, de groep die 50g pinda's at en de groep die zich tegoed deed aan chips. Verder lijkt mij dat als je 's avonds aan een nootje knabbelt je er wat bij drinkt, en wat?