Melibio maakte gebruik van honingsommeliers om hun product te proeven. De vegan honing heeft 300 tastings moeten doorstaan en was “bijna onmogelijk te onderscheiden” van normale honing. Om Mellody, zoals de vegan honing heet, populair te maken, liet Melibio de honing ook proeven aan de chefs van Eleven Madison Park.

Dat helemaal verantwoorde vegan 3-sterren restaurant aan Madison Avenue werd in 2017 uitgeroepen tot beste restaurant ter wereld en schafte in 2021 vlees en vis af. Alleen bij de koffie en thee serveerden ze nog melk én honing. De vegan honing bleek een schot in de roos. De chefs vonden de Mellody zo lekker, dat ze de eersten waren die de 'honing' inkochten en serveerden.

De namaakhoning is niet goedkoop. Mellody is nu nog 2 keer zo duur als normale honing. Melibio hoopt dat door opschaling de prijs kan dalen. Ze verwachten immers dat de vraag naar vegan honing de komende jaren zal stijgen.

Waarom?
Waarom zou je nagemaakte honing gebruiken? De bestuivers hebben immers werk te doen om ons appels, peren en aardbeien te kunnen laten eten. Daar kun je ook anders over denken. Honingproductie buit bijen uit en is daarom dierenmishandeling, vinden veganisten. Ecologen zien het weer anders. Onze honingproductie heeft effect op de soortenbiodiversiteit in het bijenrijk. Honingbijen verdrijven wilde bijen, doordat ze in volken leven en bijgevoerd worden door imkers. Wilde bijen kunnen daar niet tegenop en hebben daar last van. De honingbij bestuift andere planten dan de wilde bij. Als de wilde bij verdrongen wordt, gaan ook veel bloeiende planten verloren.

Juist die bloeiende planten gebruikt Melibio voor de productie van de vegan honing. Het bedrijf combineert de planten met glucose en fructosestroop om een honing te creëren waar geen bij aan te pas komt.

Het valt niet te ontkennen dat door de toevoeging van glucose- en fructosestroop de vegan honing lijkt op het 'Chinese suikerwater' waar veel over te doen is binnen de EU. Imkers lengen hun honing stiekem aan met suikerwater omdat het goedkoper is en houden daarmee de consument voor de gek. Uit eerdere onderzoeken van de EU bleek zelfs dat 32% van de honing die in Europa te koop is versneden is.

Ook al lijkt de dure vegan nephoning op de goedkope nephoning die in de EU te koop is, bij Mellody weet je wél precies wat je koopt en heb je de zekerheid dat zelfs geoefende proevers en top-chefs er geen probleem in zien.
Dit artikel afdrukken