Al veel langer is bekend dat honing genept wordt. In 2015 verscherpte de Europese Commissie het toezicht op de declaratie van de inhoud van een pot honing op de etiketten. Door de groeiende vraag naar honing is echter het percentage ‘vervalste’ honing van 14% in 2015 naar 46% in 2022 gestegen. 'Vervalste’ honing kan door de goedkope toevoegingen tegen een aantrekkelijke consumentenprijs worden verkocht.
Door de groeiende vraag naar honing is het percentage ‘vervalste’ honing van 14% in 2015 naar 46% in 2022 gestegenHet tolereren van de verdunning schaadt de Europese bijeneconomie. Het misleidt consumenten, kleinere imkers blijven met een te duur kwaliteitsproduct zitten en het ontmoedigt potentiële nieuwe imkers om te beginnen. Dit heeft ook nog eens effect op het milieu en de landbouw. Bijen spelen een belangrijke rol bij de bestuiving van gewassen. Als hun gratis werk voor de boer wegvalt, kost dat de Europese landbouwsector €22 miljard euro omzet. Die financiële waarde staat nog los van het verlies aan voedsel en de consequenties daarvan.
Daarom moet er betere wetgeving komen, vinden de imkers en de 20 lidstaten. Volgens kartrekker Slovenië moet op ieder etiket duidelijke informatie over de percentages en herkomst van de honing. Op dit moment wordt alleen maar aangegeven of de honing uit de EU komt, of dat het een mix is van EU en niet-EU honing.
De Europese Commissie heeft zich vorige week vrijdag uitgesproken voor het opnemen van de herkomst, maar niet voor het opnemen van de percentages. Dat zou de honinghandelaren die de blends maken op te veel kosten jagen.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Imkers blijken soms ook zelf met hun honing te sjoemelen, bericht RTL Nieuws. De imkers voeren de bijen in de winter dan suikerdeeg (een mengsel van water en suiker), omdat dat goedkoper is. Dat heeft effect op de honing die de bijen produceren.
Wil je een natuurlijke honing? Dan kan je het beste kiezen voor een honing die uit de EU komt zegt RTL Nieuws ook. Dan is de kans kleiner dat deze honing is aangelengd is met suikerwater. Bijna de helft van de geïmporteerde honing is immers aangelengd.
BNR suggereert dat een keurmerk voor Nederlandse honing ook uitkomst zou kunnen bieden.
Honing wordt in kleine hoeveelheden plaatselijk geproduceerd (imkers).
Voor grootschalige verkoop (supermarkten), constante viscositeit, kleur en smaak vindt blending op grote schaal plaats waardoor gesjoemel in de hand wordt gewerkt, zelfs de Langnese Bio Bloemenhonig is niet pluis (shame you).
Heb je weer wat te doen tijdens je vakantie in het zuiden.......
Honing heeft geen merknaam zoals AH honing, Langnese, Plus bloemenhoning, maar een soortenaanduiding met uitzondering van de polyfloral honing zoals bijenhoning, bloemenhoning enz. In Frankrijk tref je veel soorten op de weekmarkten aan, waar je dan eerst proeft (met een houten spaantje) alvorens te kopen. De dennenhoning, eikenhoning, boekweithoning en garrigue honing (polyfloral) vind ik de lekkerste, ze lijken minder zoet en hebben een uitgesproken smaak.
(In een supermarkt zou ik honing kiezen met AOP, IGP of Label Rouge)
Helaas is wat Frank Eric zegt maar al te correct. Wij verkeren in de gelukkige omstandigheid dat de wilde bijen ruim vertegenwoordigd zijn.
Ze zijn er allemaal. Van de kleine 'sweat bees' tot de grote hommels.
Maar je moet ze wel helpen met nest gelegenheid.
Om de nep honing te vermijden kun je natuurlijk het beste rechtstreeks van de plaatselijke imker kopen.
Het bij voeren met suiker water is een hele slechte gewoonte en leidt onherroepelijk tot bijen sterfte, mede omdat vaak high fructose cornsirop wordt gebruikt wat vergeven is van de bestrijdingsmiddelen.
@4: Frank Eric van der Meer: Uw opmerking: "dus het neppen van honing kan gewoon doorgaan " ontgaat mij werkelijk voor 100% totaal.
a) Ik geloof, dat u geen flauw idee hebt, van wat ik geschreven heb over de mogelijke ingrepen van een supermarkt organisatie. Bij een aankoopbedrag van enkele miljoenen €uro's maakt een onderzoek van een paar duizend €uro's heel erg weinig uit. In mijn tijd als centrale inkoper van een Europese grutter werd heel wat aan TNO, Eurofin, SGS c.s. uitbesteed. Overigens wilde IK de fabriek graag zelf zien, onaangekondigd ( wat een certificeerder zowel als NVWA NIET kunnen) , dus was het 's morgens: "ding dong" en daar stond ik dan...
b) Ik vermoed ook, dat u niet de flauwste notie heeft, wat een BRC/IFS/FSSC22000 certificering inhoudt.
c) Ieder inkoopcontract kan veel strenger zijn dan die certificering. En die certificering is weer heel wat diepgaander als wat de NVWA en haar Europese collega's kunnen doen
#3 Harry, dus het neppen van honing kan gewoon doorgaan. Controles zijn duur, wie gaat er pollen tellen, en ga je dan pollen aan suikerwater toevoegen?Als je een 1kg-pot voor pak 'm beet 7€ kan kopen, geloof je toch echt niet dat het die bijen zijn, die dat bij elkaar gezoemd hebben middels bloemrijke landschappen? Zoveel bijen en bloemen zijn er inmiddels niet meer.
Disclaimer wb bijen en imkers: die zijn concurrent van de wilde bijen. Ze draaien de natuur dus een loer.