Dat doen ze naar aanleiding van een studie van de Europese Commissie naar de ‘echtheid’ van de Europese honing. Dit onderzoek toonde aan dat bijna de helft van de geteste honing niet voldeed aan de eisen die EU-wetgeving aan het product stelt. Honing wordt genept door het echte bijenproduct te verdunnen met suikerstroop, kleurstoffen en water. Die bijmengingen komen voornamelijk uit China, zeggen de imkers en hun landenvertegenwoordigers. Honing zou inmiddels meer 'op suikerwater lijken' dan op het echte product dat de naam honing op menige verpakking suggereert.

Al veel langer is bekend dat honing genept wordt. In 2015 verscherpte de Europese Commissie het toezicht op de declaratie van de inhoud van een pot honing op de etiketten. Door de groeiende vraag naar honing is echter het percentage ‘vervalste’ honing van 14% in 2015 naar 46% in 2022 gestegen. 'Vervalste’ honing kan door de goedkope toevoegingen tegen een aantrekkelijke consumentenprijs worden verkocht.

Door de groeiende vraag naar honing is het percentage ‘vervalste’ honing van 14% in 2015 naar 46% in 2022 gestegen
Het tolereren van de verdunning schaadt de Europese bijeneconomie. Het misleidt consumenten, kleinere imkers blijven met een te duur kwaliteitsproduct zitten en het ontmoedigt potentiële nieuwe imkers om te beginnen. Dit heeft ook nog eens effect op het milieu en de landbouw. Bijen spelen een belangrijke rol bij de bestuiving van gewassen. Als hun gratis werk voor de boer wegvalt, kost dat de Europese landbouwsector €22 miljard euro omzet. Die financiële waarde staat nog los van het verlies aan voedsel en de consequenties daarvan.

Daarom moet er betere wetgeving komen, vinden de imkers en de 20 lidstaten. Volgens kartrekker Slovenië moet op ieder etiket duidelijke informatie over de percentages en herkomst van de honing. Op dit moment wordt alleen maar aangegeven of de honing uit de EU komt, of dat het een mix is van EU en niet-EU honing.

De Europese Commissie heeft zich vorige week vrijdag uitgesproken voor het opnemen van de herkomst, maar niet voor het opnemen van de percentages. Dat zou de honinghandelaren die de blends maken op te veel kosten jagen.
Dit artikel afdrukken