Al veel langer is bekend dat honing genept wordt. In 2015 verscherpte de Europese Commissie het toezicht op de declaratie van de inhoud van een pot honing op de etiketten. Door de groeiende vraag naar honing is echter het percentage ‘vervalste’ honing van 14% in 2015 naar 46% in 2022 gestegen. 'Vervalste’ honing kan door de goedkope toevoegingen tegen een aantrekkelijke consumentenprijs worden verkocht.
Door de groeiende vraag naar honing is het percentage ‘vervalste’ honing van 14% in 2015 naar 46% in 2022 gestegenHet tolereren van de verdunning schaadt de Europese bijeneconomie. Het misleidt consumenten, kleinere imkers blijven met een te duur kwaliteitsproduct zitten en het ontmoedigt potentiële nieuwe imkers om te beginnen. Dit heeft ook nog eens effect op het milieu en de landbouw. Bijen spelen een belangrijke rol bij de bestuiving van gewassen. Als hun gratis werk voor de boer wegvalt, kost dat de Europese landbouwsector €22 miljard euro omzet. Die financiële waarde staat nog los van het verlies aan voedsel en de consequenties daarvan.
Daarom moet er betere wetgeving komen, vinden de imkers en de 20 lidstaten. Volgens kartrekker Slovenië moet op ieder etiket duidelijke informatie over de percentages en herkomst van de honing. Op dit moment wordt alleen maar aangegeven of de honing uit de EU komt, of dat het een mix is van EU en niet-EU honing.
De Europese Commissie heeft zich vorige week vrijdag uitgesproken voor het opnemen van de herkomst, maar niet voor het opnemen van de percentages. Dat zou de honinghandelaren die de blends maken op te veel kosten jagen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Het schijnt lastig te zijn om vast te stellen of honing echte honing is. Dat kan alleen in het lab middels pollenanalyse zeggen ze. Zelfs locale imkers kunnen rommelen, je koopt op basis van vertrouwen. Honing in de winkel: ??? Is daar enige controle op? Komt grotendeels uit China?
Het gaat ook om het bijvoeren van bijenvolken met suikerwater tijdens de vliegperiode. Met bijvoeren van suikerwater tijdens de vliegperiode produceert een bijenvolk meer honing maar dan met minder natuurlijke bestanddelen. (= honing van mindere kwaliteit.) Alleen in het late najaar, ná de vliegperiode, wordt bijvoeren van suikerwater algemeen toegepast. Dit om een bijenvolk te helpen om met genoeg voer de winter door te komen.
Algemene klacht van imkers is het bijvoeren van suikerwater tijdens de vliegperiode. Volgens geruchten worden bijenvolken in China tijdens de vliegperiode met suikerwater bijgevoerd. Met de nodige gevolgen voor de kwaliteit.
Honing bijmengen met suikersiroop en kleurstoffen zou kunnen. Maar honing met water bijmengen lijkt me sterk. Wettelijk moet honing een viscositeit van 80% hebben, anders mag het niet verkocht worden.
Hier ligt een taak braak voor de supermarkt organisaties en andere clubs, die dit verhandelen. EN natuurlijk voor de consument, die zich niet enkel moet laten leiden door het prijskaartje, met de cijfers achter het €uro-teken, doch de info, die op het etiket staat, iets wat iedere supermarkt-organisatie simpel kan afdwingen: OF erop vermelden OF niet in onze schappen. De EU wetgeving is immers een MINIUMUM-vereiste.
En.. naast China zijn heel wat andere origins op de hoogte, van wat wel en net niet gevonden wordt bij EU /BRC-IFS0FSSC22000 controles.
#3 Harry, dus het neppen van honing kan gewoon doorgaan. Controles zijn duur, wie gaat er pollen tellen, en ga je dan pollen aan suikerwater toevoegen?Als je een 1kg-pot voor pak 'm beet 7€ kan kopen, geloof je toch echt niet dat het die bijen zijn, die dat bij elkaar gezoemd hebben middels bloemrijke landschappen? Zoveel bijen en bloemen zijn er inmiddels niet meer.
Disclaimer wb bijen en imkers: die zijn concurrent van de wilde bijen. Ze draaien de natuur dus een loer.
@4: Frank Eric van der Meer: Uw opmerking: "dus het neppen van honing kan gewoon doorgaan " ontgaat mij werkelijk voor 100% totaal.
a) Ik geloof, dat u geen flauw idee hebt, van wat ik geschreven heb over de mogelijke ingrepen van een supermarkt organisatie. Bij een aankoopbedrag van enkele miljoenen €uro's maakt een onderzoek van een paar duizend €uro's heel erg weinig uit. In mijn tijd als centrale inkoper van een Europese grutter werd heel wat aan TNO, Eurofin, SGS c.s. uitbesteed. Overigens wilde IK de fabriek graag zelf zien, onaangekondigd ( wat een certificeerder zowel als NVWA NIET kunnen) , dus was het 's morgens: "ding dong" en daar stond ik dan...
b) Ik vermoed ook, dat u niet de flauwste notie heeft, wat een BRC/IFS/FSSC22000 certificering inhoudt.
c) Ieder inkoopcontract kan veel strenger zijn dan die certificering. En die certificering is weer heel wat diepgaander als wat de NVWA en haar Europese collega's kunnen doen