Drie Italiaanse consumentenorganisaties hebben een mededingingsklacht ingediend bij de Europese Commissie. Volgens de coalitie benadeelt McDonald's met zijn franchisesysteem de concurrentie. Dat schrijft het FD.

Driekwart van de McDonald's vestigingen in Europa is in handen van franchisebedrijven. Volgens de coalitie moeten de franchisenemers van McDonald's panden huren voor prijzen die 3 tot 4 keer boven de marktprijs liggen. Ook moeten de franchisebedrijven zich voor 20 jaar vastleggen, waardoor het moeilijk is over te stappen naar andere ketens. Voor McDonald's is het systeem lucratief. Vorig jaar behaalde het hamburgerconcern $9 miljard omzet, ruim een derde van de totale omzet, uit zijn franchisers.

"McDonald's maakt misbruik van zijn dominante marktpositie en dat benadeelt iedereen", stelt de coalitie. Het franchisesysteem heeft ook gevolgen voor consumenten. Uit een prijsvergelijkend onderzoek door de consumentenorganisaties blijkt dat consumenten in franchiserestaurants duurder uit zijn dan in de eigen McDonald's vestigingen. De reden daarvoor lijkt dat franchisenemers hun hoge kosten financieren door extra hoge verkoopprijzen.
Het Financieele Dagblad - 'Franchisemodel McDonald's benadeelt concurrentie'
Reageer
  • Deel
Druk af