Honing: 19%, mogelijk 32% 'niet in de haak'
De EU wil weten hoe het zit met fraude in voedingsmiddelen die het risico lopen vervalst te worden. Een voorbeeld daarvan is honing. Dit jaar voerde de EU meer dan 2.200 testen uit op honing uit alle 28 lidstaten van de EU, Noorwegen en Zwitserland. De honing werd getest op 4 aspecten: herkomst, suikergehalte, fysisch-chemische parameters zoals bewerkingsmethoden en 'andere etiketteringszaken', zoals bijvoorbeeld niet-toegestane gezondheidsclaims.
Bijna 1 op de 5 honingmonsters bleek niet aan de eisen te voldoen. 30% van de 'foute' honing was aangevuld met goedkope suikersiroop, 37% bleek van andere bloemen afkomstig dan vermeld en 10% had een andere geografische oorsprong. Nog eens 13% bleek 'ongebruikelijk of twijfelachtig' te zijn.
30% van de 'foute' honing was aangevuld met goedkope suikersiroop, 37% bleek van andere bloemen afkomstig dan vermeld en 10% had een andere geografische oorsprong. Nog eens 13% bleek 'ongebruikelijk of twijfelachtig' te zijnVolgens Fiona Dargie, van het Schotse risicomanagement bedrijf Acoura, zijn de aangetroffen aantallen fraude-honing niet verrassend. "Mensen denken bij voedselfraude vaak aan rood vlees of witte vis, maar nu honing duurder wordt en de vraag groter is geworden dan het aanbod, is het niet verbazingwekkend dat we meer gevallen zien van vervalsing en etikettenfraude", aldus Dargie op FoodNavigator. "De meeste mensen associëren honing met een volledig natuurlijk product en het kan zomaar zijn dat kopers hun leveranciers niet op alle details onderzoeken."
Vis: 6% niet in orde
De EU onderzocht ook hoe het zat met de etikettering op vis. Bijna 4.000 visproducten, zowel bewerkt als onbewerkt, passeerden de revue. Slechts 6% bleek niet te voldoen aan de EU-etiketteringsregels. Bij grouper, tong en Japanse schar bleken de etiketten het minst te kloppen. Vis uit Malta (27%), Estland (17%) en Letland (14%) bleek relatief vaak foutief gelabeld te zijn. Opvallend was dat ook Duitse vis in 11% van de gevallen een verkeerd label had. Daar staat tegenover dat alle 76 monsters uit Ierland volledig juist gelabeld waren. In 2010 was van de Ierse, als kabeljauw of schelvis gelabelde vis, nog een kwart een heel andere vis.
Vorige week berichtten we dat het ook in België goed gaat: daar krijgt de consument in 98% van de gevallen van zijn visboer de juiste vis mee naar huis.
Fotocredits: 'Honey jars', Peter
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
@Geer Voedingsbereiding is per definitie chemie. Tenminste, wel de laatste keer dat ik in de keuken stond.
Als er bij The Fat Duck of Noma moleculair gekookt wordt met 23 processtappen en evenzoveel ingrediënten is het haute cuisine en allerlei sterren waard.
Als 'Big Food' het op een fabrieksmatige manier doet is het ineens fout, kapitalisme ten top en misleidend.
Beste Dick, Product-innovatie in deze is volgens mij zinvol als de mensheid er baat bij heeft en er geen schade van ondervind. Product-innovatie bij eten en drinken is altijd gebaseerd op het maken van meer winst! Het toepassen van chemie in eten en drinken is nooit goed, vind je van wel dan ga je er van uit dat wat de natuur ons biedt niet goed is toch? (hoezo we gaan over op biologisch?) De belanghebbende komt met allerlei kretologieën om zijn misleiding te verdedigen, soms zelfs met schoffering van anders denkende.
In detail
http://ec.europa.eu/dgs/health_food-safety/dyna/enews/enews.cfm?al_id=1652
Resultaten honing kunnen nog slechter: productie 204.000 ton, import 175.000 tons. Controle import slechts 52 op 2217 monsters.
https://t.co/tb6XpLIYhV
Geer, de Keuringsdienst maakte weer eens schandaal van, terwijl het gaat om productie-innovaties. In onderstaande twee links, lees je waarom al die stofje bijdragen en het maken van grote hoeveelheden tenminste eindelijk lekkere wijn:
- Topbordeaux als merkartikel blijkt fabrieksproduct
- Wijdverbreid gebruik smaakversterkers in wijn
Waar wordt niet mee gerommeld? Afgelopen donderdag bij de keuringsdienst van waarde gezien dat 98% van alle wijnen in de wereld voorzien zijn van smaakmakers (54 stofjes worden gebruikt om de wijn smaak te geven) en natuurlijk gaan alle belanghebbende nu zeggen: mijn wijn niet!
De overheid grijpt niet in omdat het omzet is, dus geld!