2
Fotocredits: 'Honing', Pexels

FlashBijvrije honing

Bijen kun je vervangen door fermentatie-enzymen. Fabrikant Fooditive gebruikt precisiefermentatie om 3 soorten enzymen van honing te ontwikkelen. Samen met een combinatie van glucose en fructose levert dat een product op dat vergelijkbaar is met traditionele honing, zowel in textuur en smaak als kleur.

Het is de meest recente innovatie van het Nederlandse bedrijf. Ontwikkeld met het oog op klimaatverandering. Een stijgende temperatuur kan de levensomstandigheden van honingbijen negatief beïnvloeden; datzelfde geldt voor de beschikbaarheid van voedsel voor de insecten.

CEO Moayad Abushokhedim verwacht dat honing over 10 jaar niet meer voor iedereen te betalen is. Naast bijvrije honing heeft het bedrijf onder meer veganistische caseïne, calorievrije zoetstof en een natriumarme zoutvervanger ontwikkeld. In de toekomst hoopt Fooditive een eigen zoetstof voor de productie van de 'honing' te gebruiken.

FoodNavigator - Bee-free honey developed via precision fermentation for global market, 16 nov 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Arend Van 't Oever
Arend Van 't Oever Biotechnologie
  • #2
  • 19 nov '22
  • 12:13

De vraag die we uit de weg gaan met alle “precieze” fermentatie producten is of ze wel gelijkwaardig zijn. Honing heeft vele eigenschappen (bv remming schimmelgroei, gist, geneeskracht, suikersamenstelling “beter” ed) die aan de complexe samenstelling (ca 3% op totaal overige stoffen) wordt toegekend en niet aan de paar basisstoffen die erin zitten in de grootste concentratie.

james pott
james pott land- en tuinbouw
  • #1
  • 17 nov '22
  • 15:20

Nou nog robot achtige constructie bedenken voor de pollinatie, want is dat niet waar het ons om begonnen is. Honing is in feite een bijproduct van een veel belangrijker gebeuren. Geen pollinatie geen voedsel.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.