Bijen kun je vervangen door fermentatie-enzymen. Fabrikant Fooditive gebruikt precisiefermentatie om 3 soorten enzymen van honing te ontwikkelen. Samen met een combinatie van glucose en fructose levert dat een product op dat vergelijkbaar is met traditionele honing, zowel in textuur en smaak als kleur.
Het is de meest recente innovatie van het Nederlandse bedrijf. Ontwikkeld met het oog op klimaatverandering. Een stijgende temperatuur kan de levensomstandigheden van honingbijen negatief beïnvloeden; datzelfde geldt voor de beschikbaarheid van voedsel voor de insecten.
CEO Moayad Abushokhedim verwacht dat honing over 10 jaar niet meer voor iedereen te betalen is. Naast bijvrije honing heeft het bedrijf onder meer veganistische caseïne, calorievrije zoetstof en een natriumarme zoutvervanger ontwikkeld. In de toekomst hoopt Fooditive een eigen zoetstof voor de productie van de 'honing' te gebruiken.
FoodNavigator - Bee-free honey developed via precision fermentation for global market,
16 nov 2022