Jarenlang deed Meatless Farm - niet te verwarren met Meatless in Goes (Zeeland) - goede zaken dankzij de groeiende interesse van consumenten in vleesvervangers. De Britse start-up gedroeg zich als een volwassen corporate en werd zelfs sponsor van voetbalclub Real Madrid om bekendheid te verwerven. In 2020 verplaatste de directie het hoofdkantoor van Leeds in Engeland naar Amsterdam. Het bedrijf opende een fabriek in Almere om de Europese markt te bedienen. Die staat nu te koop. Er ligt wel meer productiecapaciteit voor het oprapen.
Meatless Farm werd in 2016 in Engeland opgericht door de Deen MortenToft Bech. In een tijd dat de rente daalde tot nagenoeg nul en zelfs negatief werd, wist hij investeerders over te halen om hun geld in het gat in de markt dat hij zag te stoppen. Hij haalde vele tientallen miljoenen op om plantaardig gehakt, burgers, en worstjes te gaan maken die de nieuwe groene consument snel zou gaan proberen en blijvend zou gaan kopen.
Beyond Meat
Het liep anders. Het geld klotste tot voor de oorlog in Oekraïne de vleesvervangersector in. Ook Silicon Valley-miljardairs, waaronder Bill Gates van Microsoft, geloofden al jaren in de markt die open zou gaan. Om er geld aan te verdienen, hoefde je er alleen maar bij te zijn, zo leek het. Gates investeerde in Beyond Meat. Hij vond dat de gehele rijke wereld op nagemaakt vlees over zou moeten gaan. Beyond Meat had een geweldige beursintroductie; de al hoge introductiekoers ging nog eens drie keer over de kop; het bedrijf maakte toen iets meer dan $200 miljoen omzet, maar was volgens de beurs $13 miljard waard. Vier jaar later is het bedrijf nog geen kwart waard van wat de eerste kopers er destijds voor betaalden en maakt het een dikke $400 miljoen omzet op een beurswaarde van net wat meer dan $1 miljard en draait verlies.
Geloof in groei
Vorige maand gingen de Nederlandse bedrijven van Meatless Farm plotseling failliet. Voor de Britse tak werd uitstel van betaling aangevraagd. Het Britse bedrijf is inmiddels opnieuw gestart onder de naam Vegan Fried Chicken (VFC Foods).
Curator Els Doornhein zegt op een treurige situatie te zijn gestuit. De erfenis uit het Nederlandse faillissement van Meatless Farm omvat enorme verliezen, onbetaalde rekeningen van leveranciers, verwaarloosde klanten, voorraden met verlopen houdbaarheidsdata, en ontbrekende merkrechten en recepturen. Dit duidt op een situatie waarin domweg onprofessioneel veel geld is verbrand zonder goed functionerende organisatie. Investeerders geloofden in de groei en moesten ergens heen met hun geld.
Plant & Bean
Of concurrentie het grootste probleem was, valt te bezien. Afgelopen juni kondigde het Britse bedrijf Plant & Bean aan curatoren aan te stellen. Het maakte vleesvervangers voor derden, waaronder bijvoorbeeld het ook in Nederland bekende Quorn. Het bedrijf zou last hebben gehad van "aanzienlijke inflatie" als gevolg van stijgende voedsel- en energieprijzen. Het had echter ook te maken met 'operationele problemen' die met enige regelmaat de productie stillegden. De curatoren hielden een dikke 20 medewerkers in dienst om wat dagelijkse activiteiten voort te zetten en de opties voor de verkoop van het bedrijf en zijn machines rustig te kunnen onderzoeken.
Plant & Bean werd opgericht in 2019. In 2020 opende het bedrijf een fabriek die 'de grootste productiefaciliteit van Europa' (55 miljoen kilo per jaar) moest worden en zou leveren aan multinationals. De voormalige Nederlandse topman Edwin Bark - afkomstig van Nestlé - dacht zijn start-up strategisch te kunnen leiden vanuit het voorbeeld van de auto-industrie waarin nog maar een paar merken wereldwijd de dienst uitmaken.
Een kapitale vergissing, want de veganmarkt voor vleesvervangers markt is nog lang niet zo groot dat een paar grote spelers het eindspel verdelen. Bovendien krimpt de markt. Nederland heeft relatief gezien een van de grootste markten voor vleesvervangers ter wereld. De totale marktomzet daalde echter in 2022. Volgens Nielsen IQ bedroeg de daling 4% in 2022 tot € 221 miljoen. ABN Amro zag een daling met 5%. Aan vlees zette de Nederlandse industrie inclusief export bijna €11 miljard om; inclusief zuivel en eieren was dat zelfs bijna €23 miljard.
De vleesverkopen daalden in de Nederlandse supermarkten met 9%, op een binnenlandse omzet in consumentenwaarde van €7,8 miljard in 2021. De volumes liggen zelfs met zo'n daling nogal ver boven die van de omzet aan vleesvervangers.
Pijnlijk voor de vleesvervangerssector is het avontuur dat al vorig jaar naar buiten kwam. Kroonprins Kees Kruythoff werd bij Unilever gepasseerd als opvolger van CEO Paul Polman. Hij besloot in vleesvervangers te gaan en slaagde erin een fabriek te laten bouwen waar nooit ook maar 1 kilo product in is gemaakt. De gloednieuwe apparaten staan te koop. Het had een van de modernste fabrieken van de EU moeten worden. Kruythoff haalde moeiteloos zo'n €100 miljoen op zonder enig bewijs dat het bedrijf dat hij overnam wat ook maar waard was. Het leek wel Worldonline 2.0 kopte Quote, toen bekend werd dat Kruythoff het zinkende schip alweer verlaten had.
Kruythoff was geen uitzondering. Ook het Amerikaanse Impossible Foods wist voordat het ook maar één burger had verkocht, $183 miljoen op te halen. Maar de waarde van de markt zakte in als een plumpudding. Begin dit jaar noemde Bloomberg - dat lang positief was geweest - de vleesvervangermarkt een 'mode' die voorbij was. De hierboven reeds genoemde beurskoers van Beyond Meat is daar het meest sprekende bewijs van.
Bron: Marketwatch
Net als Bark - inmiddels aan de slag bij de Israëlische startup Redefine Meat - had Kruythoff voldoende benul om tijdig een andere baan te zoeken om niet met de werkelijkheid achter de groei van vegan vleesvervangers geassocieerd te worden: onprofessioneel geld verbranden omdat er te veel van was.
Iedereen kon aanklooien
Door een teveel aan geld konden steeds nieuwe eendagsvliegen investeerders een pot met goud beloven die veel kleiner was dan iedereen wilde geloven. Omdat er zoveel geld was, kon iedereen aanklooien. Te veel van die nieuwe producten waren domweg niet lekker genoeg zodat het overgrote deel van consumenten het liet bij een keertje proberen; ze namen de producten niet op in hun standaardrepertoire. Nu geld weer wat waard is, is de tijd weer aan ondernemers die de markt rustig opbouwen met producten die qua smaak wel overtuigen. De marktverstoring door een teveel aan geld is voorbij.
Dit artikel afdrukken
Beyond Meat
Het liep anders. Het geld klotste tot voor de oorlog in Oekraïne de vleesvervangersector in. Ook Silicon Valley-miljardairs, waaronder Bill Gates van Microsoft, geloofden al jaren in de markt die open zou gaan. Om er geld aan te verdienen, hoefde je er alleen maar bij te zijn, zo leek het. Gates investeerde in Beyond Meat. Hij vond dat de gehele rijke wereld op nagemaakt vlees over zou moeten gaan. Beyond Meat had een geweldige beursintroductie; de al hoge introductiekoers ging nog eens drie keer over de kop; het bedrijf maakte toen iets meer dan $200 miljoen omzet, maar was volgens de beurs $13 miljard waard. Vier jaar later is het bedrijf nog geen kwart waard van wat de eerste kopers er destijds voor betaalden en maakt het een dikke $400 miljoen omzet op een beurswaarde van net wat meer dan $1 miljard en draait verlies.
Geloof in groei
Vorige maand gingen de Nederlandse bedrijven van Meatless Farm plotseling failliet. Voor de Britse tak werd uitstel van betaling aangevraagd. Het Britse bedrijf is inmiddels opnieuw gestart onder de naam Vegan Fried Chicken (VFC Foods).
Curator Els Doornhein zegt op een treurige situatie te zijn gestuit. De erfenis uit het Nederlandse faillissement van Meatless Farm omvat enorme verliezen, onbetaalde rekeningen van leveranciers, verwaarloosde klanten, voorraden met verlopen houdbaarheidsdata, en ontbrekende merkrechten en recepturen. Dit duidt op een situatie waarin domweg onprofessioneel veel geld is verbrand zonder goed functionerende organisatie. Investeerders geloofden in de groei en moesten ergens heen met hun geld.
Dit duidt op een situatie waarin domweg onprofessioneel veel geld is verbrand zonder goed functionerende organisatie. Investeerders geloofden in de groei en moesten ergens heen met hun geldVolgens Bech zijn echter externe factoren de schuld van het faillissement, zoals de naweeën van de coronacrisis, leveringsproblemen, inflatie en gestegen energieprijzen. Ook zouden toenemende concurrentie en afnemende vraag naar vleesvervangers het bedrijf hebben beïnvloed.
Plant & Bean
Of concurrentie het grootste probleem was, valt te bezien. Afgelopen juni kondigde het Britse bedrijf Plant & Bean aan curatoren aan te stellen. Het maakte vleesvervangers voor derden, waaronder bijvoorbeeld het ook in Nederland bekende Quorn. Het bedrijf zou last hebben gehad van "aanzienlijke inflatie" als gevolg van stijgende voedsel- en energieprijzen. Het had echter ook te maken met 'operationele problemen' die met enige regelmaat de productie stillegden. De curatoren hielden een dikke 20 medewerkers in dienst om wat dagelijkse activiteiten voort te zetten en de opties voor de verkoop van het bedrijf en zijn machines rustig te kunnen onderzoeken.
Plant & Bean werd opgericht in 2019. In 2020 opende het bedrijf een fabriek die 'de grootste productiefaciliteit van Europa' (55 miljoen kilo per jaar) moest worden en zou leveren aan multinationals. De voormalige Nederlandse topman Edwin Bark - afkomstig van Nestlé - dacht zijn start-up strategisch te kunnen leiden vanuit het voorbeeld van de auto-industrie waarin nog maar een paar merken wereldwijd de dienst uitmaken.
Een kapitale vergissing, want de veganmarkt voor vleesvervangers markt is nog lang niet zo groot dat een paar grote spelers het eindspel verdelen. Bovendien krimpt de markt. Nederland heeft relatief gezien een van de grootste markten voor vleesvervangers ter wereld. De totale marktomzet daalde echter in 2022. Volgens Nielsen IQ bedroeg de daling 4% in 2022 tot € 221 miljoen. ABN Amro zag een daling met 5%. Aan vlees zette de Nederlandse industrie inclusief export bijna €11 miljard om; inclusief zuivel en eieren was dat zelfs bijna €23 miljard.
De vleesverkopen daalden in de Nederlandse supermarkten met 9%, op een binnenlandse omzet in consumentenwaarde van €7,8 miljard in 2021. De volumes liggen zelfs met zo'n daling nogal ver boven die van de omzet aan vleesvervangers.
Het leek wel Worldonline 2.0Kees Kruythoff
Pijnlijk voor de vleesvervangerssector is het avontuur dat al vorig jaar naar buiten kwam. Kroonprins Kees Kruythoff werd bij Unilever gepasseerd als opvolger van CEO Paul Polman. Hij besloot in vleesvervangers te gaan en slaagde erin een fabriek te laten bouwen waar nooit ook maar 1 kilo product in is gemaakt. De gloednieuwe apparaten staan te koop. Het had een van de modernste fabrieken van de EU moeten worden. Kruythoff haalde moeiteloos zo'n €100 miljoen op zonder enig bewijs dat het bedrijf dat hij overnam wat ook maar waard was. Het leek wel Worldonline 2.0 kopte Quote, toen bekend werd dat Kruythoff het zinkende schip alweer verlaten had.
Kruythoff was geen uitzondering. Ook het Amerikaanse Impossible Foods wist voordat het ook maar één burger had verkocht, $183 miljoen op te halen. Maar de waarde van de markt zakte in als een plumpudding. Begin dit jaar noemde Bloomberg - dat lang positief was geweest - de vleesvervangermarkt een 'mode' die voorbij was. De hierboven reeds genoemde beurskoers van Beyond Meat is daar het meest sprekende bewijs van.
Net als Bark - inmiddels aan de slag bij de Israëlische startup Redefine Meat - had Kruythoff voldoende benul om tijdig een andere baan te zoeken om niet met de werkelijkheid achter de groei van vegan vleesvervangers geassocieerd te worden: onprofessioneel geld verbranden omdat er te veel van was.
De marktverstoring door een teveel aan geld is voorbijDie tijd is door de inflatie en stijgende rente voorbij. Eergisteren verhoogde de FED de rente tot 5,5%, het hoogste niveau in 22 jaar. Gisteren volgde de Europese Centrale Bank met een renteverhoging tot 3,75%.
Iedereen kon aanklooien
Door een teveel aan geld konden steeds nieuwe eendagsvliegen investeerders een pot met goud beloven die veel kleiner was dan iedereen wilde geloven. Omdat er zoveel geld was, kon iedereen aanklooien. Te veel van die nieuwe producten waren domweg niet lekker genoeg zodat het overgrote deel van consumenten het liet bij een keertje proberen; ze namen de producten niet op in hun standaardrepertoire. Nu geld weer wat waard is, is de tijd weer aan ondernemers die de markt rustig opbouwen met producten die qua smaak wel overtuigen. De marktverstoring door een teveel aan geld is voorbij.
RTL meldde eerder deze week het volgende: Vorig jaar boekte de producent van visvervangers Seasogood nog successen en verwachtte snel winstgevend te zijn. Nu is het bedrijf uit Den Bosch failliet. Seasogood had meer geld nodig, en dat was niet beschikbaar.
Hun blikjes visvrije tonijn waren al te koop in alle winkels van Albert Heijn en via de maaltijdboxen van Hello Fresh. Oprichter Dennis Favier zei begin dit jaar op RTL "We maken verlies, maar [cursivering door red. FL] dat is normaal bij een scale-up. Het geld gaat voornamelijk op aan ontwikkelkosten. We zullen snel winstgevend zijn."
Hun blikjes visvrije tonijn waren al te koop in alle winkels van Albert Heijn en via de maaltijdboxen van Hello Fresh. Oprichter Dennis Favier zei begin dit jaar op RTL "We maken verlies, maar [cursivering door red. FL] dat is normaal bij een scale-up. Het geld gaat voornamelijk op aan ontwikkelkosten. We zullen snel winstgevend zijn."
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Investeren in producten die op vlees moeten lijken en zouden moeten vervangen. Dit terwijl je als investeerder en fabrikant geen verstand hebt van vlees.
Zo fijn te lezen dat teveel geld tot het falen heeft geleid.
Het lijkt me geen rare voorspelling als 'vleesvervangers' over 20 jaar zo'n 50% van de vleesmarkt hebben, mits het product duurzamer, gezonder en goedkoper is dan 'echt' vlees.
De markt voor de gelukszoekers met een product dat het nog niet deed, is in ieder geval voorbij.
In de komende dagen nog meer artikelen over eten uit de fabriek, waar vleesvervangers ongetwijfeld een rol in zullen gaan spelen.
Eerst de consument om de tuin leiden dat het gezonder en beter voor het milieu is, met een prijsbeleid dat suggereert dat het vlees in alle opzichten evenaart. De afgelopen tijd gevolgd door de ware feiten waarna deze euforie weer langzaam uitdooft. Alleen al het bewerkingsproces van fermenteren, zuiveren en drogen van de toevoegingen kiepert een belangrijk stuk duurzaamheidswinst in de plomp. (FL)
In plaats van vleesvervanger krijgt het steeds meer het imago van een duur ultra bewerkt eiwitrijk product voor vegetariërs. Rest nog om voor deze categorie een aantal exotische smaakjes te ontwerpen die helemaal niet aan vlees doet denken. Zo zal het met het nog onduurzamer kweekvlees wellicht ook een keer vergaan. Hoe is het mogelijk dat een erwtenproduct Beyond Burger 19 euro/kg kost. Terwijl een pot eiwitrijke bonenpasta (pindakaas,28% eiwit, nutriscore A) voor slechts 6,50/kg te koop is.
Als klap op de vuurpijl vindt de WHO Vlees- en zuivelvervangers niet zo gezond (2022)
We hebben in de sector alleen maar last gehad van "het teveel geld en cowboys" die zaken beloven en niet nakomen. Van hen die producten 'dumpen' op een te lage prijs, of merken bouwen zonder een assortiment. Of een assortiment beloven terwijl er nog geen product is ontwikkelt of uit een fabriek komt. Geld is (was) nodig, maar teveel geld bij bedrijven die "het is normaal om veel verlies te maken (geld te verbranden dus)" is slecht voor de markt. Heel slecht voor de markt. We komen in een fase van rationalisatie, een periode die ons even nuchter maakt, daarna weer groei op weg naar 2030-2050.