Vrouwen die voor en tijdens hun zwangerschap veel ultrabewerkt voedsel (ultraprocessed food, UPF) eten, hebben een kleinere embryo te vormen. Dat concluderen onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam op basis observationeel onderzoek onder 700 vrouwen. Daarmee is nog geen sprake van een oorzakelijke verband. Wel trekken de onderzoekers alvast vergaande conclusies. Daarin worden ze ondersteund door de MaagDarmLever Stichting en hoogleraar Volksgezondheid Jaap Seidell.
De studie is onderdeel van een lopend observationeel onderzoek, het Rotterdam periconceptional cohort (Predict study). De 701 deelnemende vrouwen vulden vragenlijsten in over hun voedingsinname voor en tijdens de zwangerschap. Daaruit werd berekend welk energiepercentage de vrouwen uit UPF's haalden. Dat liep van 16% tot wel 88%, met een mediaan van 47,5%.
De onderzoekers hielden de groei van de embryo’s nauwlettend in de gaten. Dat deden ze aan de hand van de kop-romplengte en het volume van het embryo.
Hoofdonderzoeker Lenie van Rossem concludeert dat er een verband is tussen het eten van UPF’s en een groeiachterstand bij ongeboren baby’s. “Dat je het zo vroeg in het leven kunt zien, daar schrok ik van", zegt ze.
De onderzoekers deelden voedingsmiddelen in volgens de uit Brazilië stammende NOVA-classificatie, die voedsel indeelt in categorieën die gaan van onbewerkt tot ultrabewerkt. Per deelnemer berekenden ze de gemiddelde nutriënten- en energie-inname per NOVA-categorie en uiteindelijk een procentuele energie-inname uit UPF's. Soms bleken de onderzoekers het oneens over de categorie waarin een product thuishoorde. Dat laat zien dat de UPF-classificatie geen exacte wetenschap is, maar afhankelijk van menselijke inschattingen.
B1, B2, B6, B11, B12 en zink
Het is niet ondenkbaar dat vrouwen die procentueel bovengemiddeld veel energie uit UPFs halen ook op andere belangrijke manieren verschillen van vrouwen die dat minder doen. Het onderzoek liet bijvoorbeeld ook een verband zien tussen UPF-inname, een hogere energie-inname en roken tijdens de zwangerschap. De onderzoekers probeerden het effect van roken, drinken, lichamelijke oefening en andere factoren die ook invloed hebben op de groei van een embryo uit te sluiten, door hun data te corrigeren en zoveel mogelijk alleen het effect van UPFs tot hun eindanalyse toe te laten. De associatie tussen kop-romplengte, embryovolume en het aandeel UPFs in de voeding van de moeder verdween pas toen de onderzoekers ook nog corrigeerden voor de vitamines B1, B2, B6, B11, B12 en zink die de vrouwen binnenkregen. Dat een tekort daaraan moet worden bewaakt en door suppletie kan worden opgevangen, krijgt weinig aandacht.
Wat de onderzoekers betreft is het verstandig om op basis van hun onderzoek nu al de consumptie van UPFs voor en tijdens de zwangerschap af te raden. Wel benadrukken ze niet te claimen dat ze een oorzakelijk verband tussen de consumptie van UPFs en de embryonale groei hebben ontdekt. Om daar achter te komen is verder onderzoek nodig.
De onderzoekers hebben zijdelings ook gekeken naar het effect van roken op het embryo. “We zien dat het effect van UPF wel in de richting komt van het effect van roken”, aldus van Rossem.
De Rotterdamse onderzoekers zeggen het eerste onderzoek te hebben gedaan dat een negatief verband laat zien tussen het eten van UPFs en embryonale groei. Ze suggereren dat het even schadelijk is als roken, een forse claim.
Dit artikel afdrukken
De onderzoekers hielden de groei van de embryo’s nauwlettend in de gaten. Dat deden ze aan de hand van de kop-romplengte en het volume van het embryo.
Hoofdonderzoeker Lenie van Rossem concludeert dat er een verband is tussen het eten van UPF’s en een groeiachterstand bij ongeboren baby’s. “Dat je het zo vroeg in het leven kunt zien, daar schrok ik van", zegt ze.
De associatie tussen kop-romplengte, embryovolume en het aandeel UPFs in de voeding van de moeder verdween toen de onderzoekers corrigeerden voor de vitamines B1, B2, B6, B11, B12 en zink die de vrouwen binnenkregenVan Rossem waarschuwt voor UPF's omdat ze een grotere kans ziet op vroeggeboorte of een laag geboortegewicht bij verminderde embryonale groei tijdens het eerste trimester van de nog ongeboren baby.
De onderzoekers deelden voedingsmiddelen in volgens de uit Brazilië stammende NOVA-classificatie, die voedsel indeelt in categorieën die gaan van onbewerkt tot ultrabewerkt. Per deelnemer berekenden ze de gemiddelde nutriënten- en energie-inname per NOVA-categorie en uiteindelijk een procentuele energie-inname uit UPF's. Soms bleken de onderzoekers het oneens over de categorie waarin een product thuishoorde. Dat laat zien dat de UPF-classificatie geen exacte wetenschap is, maar afhankelijk van menselijke inschattingen.
B1, B2, B6, B11, B12 en zink
Het is niet ondenkbaar dat vrouwen die procentueel bovengemiddeld veel energie uit UPFs halen ook op andere belangrijke manieren verschillen van vrouwen die dat minder doen. Het onderzoek liet bijvoorbeeld ook een verband zien tussen UPF-inname, een hogere energie-inname en roken tijdens de zwangerschap. De onderzoekers probeerden het effect van roken, drinken, lichamelijke oefening en andere factoren die ook invloed hebben op de groei van een embryo uit te sluiten, door hun data te corrigeren en zoveel mogelijk alleen het effect van UPFs tot hun eindanalyse toe te laten. De associatie tussen kop-romplengte, embryovolume en het aandeel UPFs in de voeding van de moeder verdween pas toen de onderzoekers ook nog corrigeerden voor de vitamines B1, B2, B6, B11, B12 en zink die de vrouwen binnenkregen. Dat een tekort daaraan moet worden bewaakt en door suppletie kan worden opgevangen, krijgt weinig aandacht.
Wat de onderzoekers betreft is het verstandig om op basis van hun onderzoek nu al de consumptie van UPFs voor en tijdens de zwangerschap af te raden. Wel benadrukken ze niet te claimen dat ze een oorzakelijk verband tussen de consumptie van UPFs en de embryonale groei hebben ontdekt. Om daar achter te komen is verder onderzoek nodig.
De onderzoekers hebben zijdelings ook gekeken naar het effect van roken op het embryo. “We zien dat het effect van UPF wel in de richting komt van het effect van roken”, aldus van Rossem.
De Rotterdamse onderzoekers zeggen het eerste onderzoek te hebben gedaan dat een negatief verband laat zien tussen het eten van UPFs en embryonale groei. Ze suggereren dat het even schadelijk is als roken, een forse claim.
Het onderzoek trok de aandacht van 1Vandaag. Daarin ondersteunen hoogleraar Volksgezondheid Jaap Seidell en de MaagDarmLever Stichting de bevindingen van de Rotterdamse onderzoekers.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Wetenschappelijk is dit natuurlijk een rommeltje, maar sociologisch wel interessant. We hebben een nieuwe vijand: UPF.
Die vijand heeft sterke bondgenoten.
Dick Veerman Leuk, dit is foodlog op haar best; kruisverbanden zoeken, vinden en duiden. In een ander draadje #57 geeft Carolien Makkink een link waaruit zou blijken dat pas gespeende biggetjes het beter doen wanneer er (toegevoegde-) nucleotiden in het dieet voorkomen. (Toegegeven makkelijk industrieel te produceren 5' nucleotides-). Er is niet zo veel verschil tussen verrekes en mensbeebies, toch?
De Rotterdamse onderzoekers zouden er goed aan doen om al hun data en info te screenen op de aanwezigheid, of vooral de áfwezigheid van vrij opneembare nucleotiden in de dieten van de onderzochte cohorten. Mijn punt in het gelinkte draadje maak ik in #10.
Relatief nog maar kort geleden werd de placenta door de hooggeleerde wetenschap beschouwd als een ‘perfecte filter, die de foetus beschermt tegen schadelijke stoffen in het lichaam van de moeder en alleen de nuttige stoffen doorlaat.’ Tijdens de babyboom werd zwangere personen nog doodleuk voorgehouden dat er niets mis mee was om een sigaret op te steken en een paar drankjes achterover te slaan.
Thalidomide was de eerste episode die de geschrokken medische wereld en het publiek deed beseffen dat de placenta nooit dat ondoordringbare ruimteschip geweest was.
En het was David James Purslove Barker CBE FRS FMedSci die betoogde dat inadequate voeding in de baarmoeder de foetus ‘programmeert’ om metabole kenmerken te hebben die tot toekomstige ziekten kunnen leiden. Hij stelde bijvoorbeeld dat personen die in de baarmoeder zijn uitgehongerd meer kans hebben om als volwassene overgewicht te krijgen, en dat zij meer kans hebben om te lijden aan ziekten die verband houden met zwaarlijvigheid, waaronder hart- en vaatproblemen en diabetes.
‘De Rotterdamse onderzoekers zeggen vermoedelijk wereldwijd het eerste onderzoek te hebben gedaan naar de relatie tussen het eten van UPFs en de gezondheid van de ongeboren vrucht.’
Dat hebben ze niet het was al onderzocht. De baby’s staan er wat betreft hun neuropsychologische ontwikkeling al in ieder geval niet goed voor.
Als UPF in zwangere personen al ‘niet zo best’ blijkt, wat mogen we dan verwachten van de gevolgen van nano plastics? Zie alleen al het dweilen met de open kraan in de psychische jeugdzorg en toenemend gestoord en verward gedrag bij volwassenen.
"The terms 'processing' and 'ultra-processing', which are crucial to the NOVA classification, are ill-defined, as no scientific, measurable or precise reference parameters exist for them. Likewise, the theoretical grounds of the NOVA classification are unclear and inaccurate."aldus dit artikel geschreven door een grote groep professoren. En omdat definities van NOVA en UPF 'zwak' zijn, moet je je afvragen of de resultaten van dit soort onderzoeken wel wetenschappelijk sterk genoeg zijn.
Ik geef toe, ik ben zeer kritisch t.a.v. NOVA en de inzet van UPF, daarom schreef ik dit stukje met titel Bewerkt eten is helemaal niet fout. Steun aan mijn Wageningse vrienden levensmiddeltechnologie. Lof voor Tiny van Boekel en Harry Wichers." bijna vier jaar geleden in aanvulling op Foodlog artikel "Bewerkt eten is helemaal niet fout als je het maar goed ontwerpt."