De overgebleven sla, het brood van gisteren, een verschrompeld appeltje en het beschimmelde laatste stukje kaas. Europeanen gooien met elkaar thuis 57 miljoen ton aan voedsel weg, met een geschatte waarde van 130 miljard euro. Wat is de belangrijkste oorzaak en valt er wat aan te doen?
Nederland is een van de Europese landen waar per inwoner het meeste voedsel wordt verspild. Uit cijfers van statistiekbureau Eurostat blijkt dat Nederland op de vijfde plaats staat van voedselverspillers.
Voedselderving is niet duurzaam. Gelukkig nemen supermarktketens actie, door producten waarvan de houdbaarheidsdatum bijna verstreken is, met korting of in een speciale restjesbox aan te bieden of te doneren aan de Voedselbanken. Maar dat lost de derving bij consumenten thuis niet op. Er gaat veel de groenbak in.
Wie het vergrootglas op de Eurostat cijfers zet, ziet dat de meeste verspilling bij consumenten thuis plaatsvindt. Tel je daarbij de derving in de winkel op, dan vindt 62% van de voedselderving in de consumentenketen plaats. Dan doen restaurants het met 10% veel beter.
Onze thuiskookketen doet het niet goed. Zeker niet als we ook nog eens het energiegebruik voor koken en koelen en de uitstoot van fijnstof bij koken meewegen. Thuis koken is domweg niet duurzaam.
In de foodservice gaat de ontwikkeling van robotisering in efficiënte productieketens snel. Die kunnen over 5 tot 10 jaar maaltijden goedkoper laten bezorgen dan dat je de maaltijd zelf thuis klaar maakt. Dat kost én minder CO2 én het gebeurt met voedsel dat op dat moment goed en betaalbaar voor handen is. Ook gooien de robots niks weg. Dat roept de vraag op: zou je thuis koken daarom niet moeten verbieden?
Dit artikel afdrukken
Voedselderving is niet duurzaam. Gelukkig nemen supermarktketens actie, door producten waarvan de houdbaarheidsdatum bijna verstreken is, met korting of in een speciale restjesbox aan te bieden of te doneren aan de Voedselbanken. Maar dat lost de derving bij consumenten thuis niet op. Er gaat veel de groenbak in.
Dat roept de vraag op: zou je thuis koken niet moeten verbieden?Consumenten thuis
Wie het vergrootglas op de Eurostat cijfers zet, ziet dat de meeste verspilling bij consumenten thuis plaatsvindt. Tel je daarbij de derving in de winkel op, dan vindt 62% van de voedselderving in de consumentenketen plaats. Dan doen restaurants het met 10% veel beter.
Onze thuiskookketen doet het niet goed. Zeker niet als we ook nog eens het energiegebruik voor koken en koelen en de uitstoot van fijnstof bij koken meewegen. Thuis koken is domweg niet duurzaam.
In de foodservice gaat de ontwikkeling van robotisering in efficiënte productieketens snel. Die kunnen over 5 tot 10 jaar maaltijden goedkoper laten bezorgen dan dat je de maaltijd zelf thuis klaar maakt. Dat kost én minder CO2 én het gebeurt met voedsel dat op dat moment goed en betaalbaar voor handen is. Ook gooien de robots niks weg. Dat roept de vraag op: zou je thuis koken daarom niet moeten verbieden?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Als het goedkoper is en vers en minstens net zo goed als dat ik het kan, heb ik er wel oren naar. Maar eerst zien, dan geloven.
In China vond ik het fijn dat goed en gezond eten overal verkrijgbaar was voor een habbekrats, 12 jaar geleden dan. Veel mensen konden daar om die reden ook niet koken, laat maar lekker over aan iemand die dat goed kan, was de gedachte. Als het dan ook nog slechts (omgerekend) een paar euro per dag kost om zo aan je eten te komen, dan is de keuze zo gemaakt. Kun je je met je eigen specialisme bezighouden. In NL is dat tot op heden gewoon veel te duur, of ongezond fastfood.
Vanuit mijn perspectief een onzinnig idee. Ik wil zelf gewoon graag mijn eigen eten koken en heb vanuit huis meegekregen dat eten weggooien uit de boze is ( ouders die de oorlogswinter hebben meegemaakt enzo).
Gewoon nadenken over wat je eten wilt en gericht inkopen. Restjes verwerken enzovoort. Kwestie van opvoeden, voedsel educatie.
Natuurlijk is er op zich niets mis mee als gezond, duurzame en betaalbare maaltijden thuis bezorgd kunnen worden.
We leven in een service maatschappij.
Maar een beetje besef waar voedsel producten vandaan komen, besef van de waarde van voedsel, plezier in het zelf bereiden van maaltijden……ik zou het een verarming vinden als we allemaal aan de slurf van de efficiency industrie moeten liggen
Ik deel de mening van Janneke. Het gaat hier om weten hoeveel je nodig hebt om iets klaar te maken zodat je niet onnodig/teveel producten inslaat. Nog belangrijker is of je het lust. Er zijn mensen die meteen een partij inslaat waar ze 3 weken over doen om op te maken(extreem voorbeeld) en dan proeven ze 1 keer en gaat alles de vuilbak in.
Kijk eerst eens hoe verantwoord mensen omgaan met eten, laat die bijv eerst aan dingen als Hellofresh wennen, je leert dan verschillende dingen eten, klaar te maken en de juiste hoeveelheden bij elkaar te pakken.
Maar ik heb liever niet dat er elke dag 'iemand' voor mij zou koken zonder dat ik zie wat erin gaat. Ik bestel 1x per maand een keer wat te eten, 9 van de 10 keer is dat chinees, dan weet ik ook niet wat ermee gebeurt(erin snotteren, ergens aan likken), maar dat is 1x, niet elke dag 3x, want dat zou het gaan worden, ook je ontbijt en lunch zal dan van buiten de deur komen. Wordt er in de prijs, die dan HEEL erg laag zou moeten worden, rekening gehouden met diverse dieetwensen, al dan niet noodzakelijk? Of gaan we allemaal dezelfde 'prak' moeten gaan eten: 3 blaadjes sla, 1 tomaat en een handje meelwormen?????
Nee dankje, dan gooi ik liever een keer een stukje komkommer weg wat vergeten achterin de koelkast lag(gebeurt niet hier, maar het is een voorbeeld). Ik gooi vrijwel nooit iets eetbaars weg.
Dus, omdat sommigen tot velen onder ons niet koken kunnen ( te lui, lamlendig, beroerd en/of stupide) , want niet in staat een gepaste hoeveelheid klaar te maken, resp. dit op een later tijdstip nuttig te kunnen maken, moeten we maar stoppen zelf te koken ?
IK zou beginnen die sukkels eens echt koken te (laten) leren. Daarnaast iets over ten MINSTE houdbaar (tot) ( = GARANTIEdatum van de fabrikant) te leren, naast: wat met de restjes te doen is en hoe lang, gezien de toegepaste bewaarmethode.
Ik open nog regelmatig een saus op fles van een Thaise fabrikant, die al 10 ( TIEN) jaar over de THT is: nog uitstekend. Kwestie van goede grondstoffenkeuzes, processing, mix van (vruchten)suikers en aseptisch afvullen. Overigens: ook tot verbazing van die fabrikant. Zo'n langdurig THT-onderzoek heeft men nog nooit gedaan.
@1, Otto Rood : Toen ik in Thailand gestationeerd was, haalde ik het ook niet in mijn hoofd om zelf bij die hitte te gaan koken voor mijzelf alleen. Voor 80-100 THB ( /40 = in €uro's) was een goede maaltijd te krijgen. Dan ga je niet meer zelf "knoeien", wat ook veel Thais deden.