Vleeschcafé Meat zet de begrippen duurzaam, zero waste en kwaliteit in een nieuw licht door een hele koe te verwerken, meldt MissetHoreca. In tien weken serveert het Rotterdamse restaurant alle delen van één en dezelfde koe, als eerste in Nederland. Marcel Nijenhuis, eigenaar, wil het tegengaan van voedselverspilling ook in zijn eigen restaurant op de kaart zetten en laten zien "hoeveel goede en smaakvolle gerechten er uit één koe kunnen komen." Bij zijn zoektocht kwam Nijenhuis via het concept koop een koe in contact met boerderij Lindenhoff. Zo ontstond het idee om één hele koe te gaan serveren, ‘een eigen koe’. Vanaf eind oktober serveert het Vleeschcafé elke week minimaal drie gerechten met het dier, verwerkt in een voorgerecht, hoofdgerecht en steak.
MissetHoreca - Vleeschcafé Meat serveert in 8 weken één hele koe
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
O o o, wat is hier nou toch weer allemaal gebeurd?
Jack bedoelt gewoon dat duurzaam 'minder onduurzaam' zou moeten betekenen. En verder dat er teveel mensen zijn en dat hun aantal en wensen de reden zijn van onduurzaamheid. Nu dat eenmaal een feit is, moeten we er mee zien om te gaan.
Maar dit ging allemaal gewoon om de vraag of verwaarding niet allang plaatsvindt (ja natuurlijk, het is de kern van het vleesvak). Dat het consumenten leert dat een koe niet voor 100% uit biefstuk bestaat is een pré.
Insecten worden het waarschijnlijk ook niet: "Crickets are not a free lunch".
Een conclusie die zich aan mij opdringt: "duurzaam" eiwit op grote schaal produceren dat kan niet? Plantaardig is ook een ramp?
Een vergelijkbaar verhaal geldt misschien ook voor vetten. Vet is een belangrijk, onmisbaar bestanddeel van ons voedsel, misschien ondergewaardeerd.
Een koe heeft niet alleen eiwit, maar ook mooi en gezond vet in de aanbieding: ossewit en eventueel boter en room. Al die zonnebloemolie en palmolie: ook rampzalig.
Het huidige begrip 'duurzaam' is een oneigenlijk politiek leenwoord.
Tot voor anderhalf decennium betekende 'duurzaam' geschikt voor langdurig gebruik/toepassing in letterlijk en overdrachtelijk taalgebruik.
Dito voor 'biologisch', wat niet meer refereert aan het oorspronkelijke 'organisch', welk begrip
op haar beurt in het Engelstalig gebied inmiddels ook een eco-politieke lading gekregen heeft.
Organic cookie; dus niet van plastic...!?
Het zijn trieste voorbeelden van Orwell's Newspeak.
Ik zou als minister van Onderwijs '1984' verplicht stellen in plaats van de kinderen het schimmig nationalistische Wilhelmus laten kwelen....
Trump zou 'duurzaam' als 'alternatieve taal' betitelen, en de klojo zou nog gelijk hebben ook.
Beste Marco, sommige soorten wild zijn duurzaam (uiteraard niet de herkauwers), maar zoals ik al eerder schreef, ik vind elitaire oplossingen voor het dierlijk eiwit dilemma verwerpelijk. We moeten zo snel mogelijk af van de eiwitconversie (plantaardig > dierlijk) voor miljarden mensen, niet voor een handjevol foodies. Maar hoe?
Jack van Messel,
"Diegene die beweert dat duurzaam dierlijk eiwit bestaat, is een charlatan of een gek."
Wild! Ben ik nou gek of een charlatan of krijg ik nu de hoofdprijs?
Plantaardig-eiwit is dan overigens ook (bijna) altijd onduurzaam als er gesleept word met diverse stoffen?