Ontwerpers van de Willem de Kooning Academie zijn er in geslaagd 'leer' te maken van fruit dat anders weggegooid zou worden. Ze kregen het idee vanuit de opdracht 'iets te doen aan de gigantische voedselverspilling’, meldt Z24.

Tas van mangoleer
De studenten combineerden de ruim 3.500 kilo onverkoopbare groente en fruit van de twee keer per week gehouden markt aan de Binnenrotte met de bestaande culinaire techniek om pâte de fruits, 'fruitsnoepjes' te maken. Voor hun 'leer' smeren ze gekookt fruit uit over verschillende met bakpapier beklede ramen, die ze vervolgens laten drogen. Door het drogen ontstaat een leerachtig materiaal met verschillende kenmerken.
Stevigheid en flexibiliteit blijken afhankelijk van het soort fruit, laat Bart Schram, een van de ontwerpers, weten. “Het ligt een beetje aan de fruitsoort zelf. Aardbei zorgt bijvoorbeeld voor een wat brozer leer. Als je dat te vaak vouwt, breekt het. Maar mango is een veel sterkere variant, door de vele suikers en vezels die in het fruit zitten.” Je kunt het gebruiken voor een tas, maar een lampenkap of rolgordijn ziet Schram ook wel voor zich.

fruitleer vellen


Duurzame producten
De ontwerpers hebben inmiddels Fruitleather Rotterdam opgericht. Ze werken aan het ontwikkelen van diverse manieren om het materiaal technisch zo bruikbaar mogelijk te maken. Het zou logisch te zijn te werken met epoxy- en andere harsen, maar de Rotterdammers gebruiken liever 'duurzamere' materialen.

Het is natuurlijk de vraag of hun 'leer', hoe diervriendelijk en afvalreducerend ook, wel echt duurzaam mag heten. In het koken, pureren en drogen van het afvalfruit gaat de nodige (fossiele) energie zitten. Je zou het fruitafval ook gewoon als compost of veevoer terug in de voedselketen kunnen brengen. Wie dat goed organiseert, is duurzamer dan de producent van fruitleer omdat het minder energie kost en nutriënten beschikbaar houdt voor voedsel.

Wie nieuwsgierig is naar de fruitaccessoires kan langs komen bij Studio Lost and Found in Rotterdam. In deze pop-up store tonen de studenten momenteel hun items van fruitleer.

Fotocredits: Fruitleather Rotterdam via Facebook
Dit artikel afdrukken