Minder vlees eten vinden we goed voor de planeet en voor onze gezondheid. Maar zijn vleesvervangers wel zo gezond als we denken? De Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop onderzocht in totaal 37 etiketten van kant-en-klare vleesvervangers.
Vleesalternatieven blijken nogal eens een te hoog vet- en of zoutgehalte te hebben. Ook blijft de kwaliteit van plantaardige eiwitten achter bij die van dierlijke eiwitten. Vegetariërs en veganisten lopen bovendien kans op vitamine B12 en ijzertekorten, als deze niet toegevoegd worden aan plantaardige vleesvervangers.
Toevoegen is sowieso nodig. De basis van een vleesvervanger bestaat uit soja, water, olie en bindmiddelen. Dit is een smakeloos mengsel. Om de kleur en smaak van vlees te imiteren zijn additieven nodig. Laat dat dan in ieder geval ijzer en vitamine B12 zijn, adviseert levensmiddelenchemicus Bruno de Meulenaer op VILT, en stop er geen ongezonde hoeveelheden vet en zout in. Volgens De Meulenaer zijn vleesvervangers ‘pure high tech op je bord’. Logisch dat er verschillen zijn in voedingswaarden. Die zijn er bij gewone dierlijke producten ook.
"De indruk wordt gewekt dat vegetariërs afhankelijk zijn van vleesvervangers om gezond te eten,” zegt Nena Baeyens van de Belgische vegetarische organisatie EVA in Knack. Maar dat klopt niet. “Vleesvervangers zijn een leuke aanvulling." Bij een plantaardig eetpatroon horen peulvruchten, noten en zaden, granen, allerlei groenten en fruit. Variatie genoeg en daarom hoeven vleesvervangers niet dezelfde voedingswaarde te hebben als vleesproducten, vindt Baeyens. Belangrijker is de smaak.
Baeyens: "Als zo'n burger weinig vet en zout bevat, maar naar karton smaakt, verklein je de kans dat mensen de switch maken naar plantaardige voeding." Dat vindt ze op lange termijn veel schadelijker voor mens en dier dan een beetje te veel zout in een veggie burger.
Dit artikel afdrukken
Toevoegen is sowieso nodig. De basis van een vleesvervanger bestaat uit soja, water, olie en bindmiddelen. Dit is een smakeloos mengsel. Om de kleur en smaak van vlees te imiteren zijn additieven nodig. Laat dat dan in ieder geval ijzer en vitamine B12 zijn, adviseert levensmiddelenchemicus Bruno de Meulenaer op VILT, en stop er geen ongezonde hoeveelheden vet en zout in. Volgens De Meulenaer zijn vleesvervangers ‘pure high tech op je bord’. Logisch dat er verschillen zijn in voedingswaarden. Die zijn er bij gewone dierlijke producten ook.
"De indruk wordt gewekt dat vegetariërs afhankelijk zijn van vleesvervangers om gezond te eten,” zegt Nena Baeyens van de Belgische vegetarische organisatie EVA in Knack. Maar dat klopt niet. “Vleesvervangers zijn een leuke aanvulling." Bij een plantaardig eetpatroon horen peulvruchten, noten en zaden, granen, allerlei groenten en fruit. Variatie genoeg en daarom hoeven vleesvervangers niet dezelfde voedingswaarde te hebben als vleesproducten, vindt Baeyens. Belangrijker is de smaak.
Baeyens: "Als zo'n burger weinig vet en zout bevat, maar naar karton smaakt, verklein je de kans dat mensen de switch maken naar plantaardige voeding." Dat vindt ze op lange termijn veel schadelijker voor mens en dier dan een beetje te veel zout in een veggie burger.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Vleesvervangers zijn meer bestemd om de verstokte carnivoor eens iets anders te laten eten.
Er is niets mis met plantaardig/vegetarisch/vegan eten, je bent geen nepvlees erbij nodig. Het gaat erom hoe je het klaarmaakt en je bewust bent wat je eet.
Ik moet een beetje grinniken. Als Coca-Cola zegt dat je gewoon moet bewegen als je producten met ongezonde suiker eet of drinkt. Maar van een overal als gezond en duurzaam gepromoot product dat zo langzamerhand toch stiekem de Ultraprocessed status bereikt waar 15 jaar geleden Tiny van Boekel al voor waarschuwde, geldt dat kennelijk niet.
Alles is mode ... zelfs kritische houdingen.
"De indruk wordt gewekt dat vegetariërs afhankelijk zijn van vleesvervangers om gezond te eten,”
Volgens mij wordt hier de indruk gewekt dat vegetariër zijn als vanzelf betekent dat je bewust bezig bent met gezond eten, ik vraag met af in hoeverre dat terecht is, en daarnaast dat mensen die vleesvervangers eten daarnaast als vanzelfsprekend een gezond voedingspatroon hebben wat de mogelijke nadelige effecten van de vleesvervanger compenseert. Ook dat kun je gerust ter discussie stellen.
Moeten vleesvervangers dan niet juist op de coca cola lijst??
Sinds een tijd ben ik over op Whole Food Plant Based, zoon begint te steigeren (we gaan toch niet voor altijd VEGAN eten he?), met een hamburger opgebouwd met een Beyond Burger, ovenschotel met plantaardig gehakt enz. krijg ik 'm mee. Voor mij hoeft 't niet, maar als ik op deze manier dierlijke producten buiten de deur kan houden zonder opstand, dan zij het zo.
Dat geeft mij de tijd om te experimenteren met eigen "burgers", enz., die niet uit de fabriek komen. De experts in de WFPB "community" hameren er steeds op dat de meeste vegan producten die tegenwoordig in de supermarkt liggen zwaar bewerkt zijn en niet de gezondheidsvoordelen opleveren als het eten van "uit de grond, in de mond". Dat vanwege dat processed vegan voedsel het microbioom en de darmflora van de gemiddelde Westerse veganist nauwelijks verschilt van ("gezonder" is dan) de Westerse eter van dierlijke producten, vanwege te weinig vezels, te veel vet, te veel zout.
Ervan uitgaande dat dit bericht ondanks het zoutgehalte geen flauwe aprilgrap is, doet het mij sterk denken aan het eerder besproken boek Spoon-fed van Tim Spector...