In de helft van 42 voorverpakte wildpatés uit Belgische supers zit minder dan 18% wild, meldt Vilt. Om als wildpaté verkocht te mogen worden, moet dat minimaal 20% zijn.

De Belgische consumentenbond Test-Aankoop onderzocht hoe wild wildpatés daadwerkelijk zijn.

“De hazenpaté van Colruyt is met een percentage van 28% de 'wildste' wildpaté, gevolgd door de eendenpaté van Colruyt met 23% eendenvlees”, aldus Test-Aankoop. “Aan de andere kant vinden we de hazenpaté van Aubel met net geen 10% haas.”

Paté bestaat uit een derde lever, een derde vet en een derde vlees, bij een wildpaté dus van wild. Test-Aankoop deed ook DNA-tests. Daaruit bleek dat bij 29 van de patés DNA van de beloofde wildsoort terug te vinden was. Bij 3 patés was niet vast te stellen of het DNA van wild zwijn of varken afkomstig was. In de overige patés was sprake van een iets grotere hoeveelheid 'ander' vlees, maar minder dan 5%. Ondanks de DNA-tests blijft het moeilijk om te concluderen of het vlees in de paté afkomstig is van loslopend wild. Zo zijn hert en eend vaak kweekwild.

Er zijn ook grote verschillen in voedingswaarden gemeten. De hoeveelheid verzadigd vet loopt van 6 gram per 100 gram bij Colruyt tot 15 gram per 100 gram bij De Beauvoorder. Het zoutgehalte in de onderzochte patés varieert van 1 tot 3 gram per 100 gram. In de patés van Colruyt en in de trioverpakking van Excellence zijn smaakversterkers en kleurstoffen gevonden, hetgeen een slechtere kwaliteit kan maskeren, aldus Test-Aankoop.
VILT - Vlaams infocentrum land- en tuinbouw - Hoe wild is wildpaté? - VILT
  • Deel
Druk af