Vivera is het nu gelukt. Zelfs vóór het consortium dat onder leiding van de Wageningse wetenschapper Atze Jan van der Goot voor een doorbraak moest gaan zorgen. Unilever en de Vegetarische Slager - van de Nederlandse akkerbouwer en ondernemer Jaap Korteweg en communicatiespecialist en PvdD-senator Niko Koffeman - investeerden mee in het project van Van der Goot; van de overheid kreeg het maar liefst €6 miljoen mee.
Het volledig privaat gefinancierde ondernemerschap van Vivera is Van der Goot nu te snel af. Van der Goot bouwt aan een machine en heeft de smaak van het product nog niet op orde. Wel is er een proof of concept die laat zien dat de WUR de structuur van een lap vlees goed kan nabootsen. Vivera heeft nu echter al een marktklaar product met een structuur, bite en een smaak die klinken als een klok. Anders zou Tesco er niet in zijn gestapt. In een commercial belooft Vivera het publiek dat zelfs een verstokte vleeseter het verschil met echt vlees niet merkt.
Het Nederlandse bedrijf Vivera specialiseert zich sinds 1990 in vegetarische en plantaardige maaltijdcomponenten. Het bedrijf produceert momenteel één miljoen vleesvervangende producten per week. Bij de productie worden alleen plantaardige ingrediënten als tarwe en soja gebruikt.
De biefstuk zal scherp geprijsd in de markt worden gezet om zoveel mogelijk mensen te overtuigen minder vlees te etenKomende maandag start de verkoop van de eerste plantaardige biefstuk ter wereld bij de Engelse supermarktketen Tesco. Daarna wordt het product aan de professionele markt gepresenteerd op de PLMA-beurs in Amsterdam op 29 en 30 mei. In juni starten ook de grote Nederlandse supermarktketens de verkoop van de Vivera-steak. Vanaf de tweede helft van dit jaar vindt uitlevering van de biefstuk plaats naar supermarktformules in andere Europese landen. Het zal "all over Europe" te krijgen zijn, schrijft Gert-Jan Gombert ons, "iedereen wil het." Hij wil niet vertellen welke techniek of machines hij gebruikt om zijn biefstuk te maken. Wel geeft hij aan dat die scherp geprijsd in de markt zal worden gezet "om zoveel mogelijk mensen te overtuigen minder vlees te eten." Logisch, want een veel gehoorde klacht over vegetarisch vlees is de prijs: duurder dan het origineel.
'Verrast, maar mooi dat het er nu is'
Jaap Korteweg vertelde ons verrast te zijn dat er nu opeens een volledig plantaardige biefstuk in de winkels komt te liggen. Hij reageert aimabel: "mooi dat het kan en dat het er nu is, want daar gaat het om." Heeft hij de plantaardige steak al te pakken gekregen en geproefd? "Nee, nog niet, maar dat zal in de komende maand beslist gebeuren". Waarom is het consortium waarin hij deelneemt nog niet marktklaar? "Van der Goot ontwikkelt een machine die minder duur is dan de gebruikelijke om dit soort producten te maken. Die moet het bovendien mogelijk maken om in warme landen met weinig koelinfrastructuur versgemaakt vegetarisch vlees uit de machine in een slagerij te laten komen met eigen bonen die daar geteeld worden. Zo'n apparaat zal bovendien in restaurants in de rijke wereld chefs de mogelijkheid bieden om vlees met een eigen textuur en een eigen smaak op de kaart te zetten zodat een heel nieuwe beleving ontstaat."
Culinair journalist Felix Wilbrink proefde de Vivera-steak al voor en was erg te spreken over de smaak. Gombert vertelt dat hij blij is met het oordeel van zo'n smaakkenner en vleesliefhebber die altijd ongezouten zijn mening geeft.
Als eerste geproefd. Geloof jij het? Dit is géén vlees! https://t.co/oYup3wr8qQ via @Telegraaf
— Felix Wilbrink (@FelixWilbrink) May 14, 2018
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Vanavond de biefstukc gegeten. Aardig product, goed van smaak. Heeft weinig met biefstuk te maken. De Volkskrant schrijft vandaag: "Ze hadden het nooit biefstuk moeten noemen". Maar dat soort dingen begrijpt de Volkskrant meestal niet. Dan hadden we het er nooit over gehad. En ik hem niet gekocht. Nog een keer? Misschien, al vind ik 80% soja wel veel van het goede.
Tom, dat klopt. Hij was lid van de SP tot 2006 en maakte menige knappe campagne voor die partij. Het is aangepast. Dank je!
Het staat er mogelijk al ergens in de lange rij reacties, maar Niko Koffeman is senator van de Partij voor de Dieren, niet van de SP.
Britten blijken dol op de vegasteak van Vivera, kopt het AD.
Het Nederlandse bedrijf lanceerde vorige week de vegetarische steak in 400 Tesco-supermarkten. In de eerste week werden er acht keer zoveel biefstukken verkocht als verwacht. "Het is idioot wat er gebeurt, het heeft onze stoutste verwachtingen overtroffen", aldus Viveramanager Gertjan Gombert. "We moesten opschalen om aan de vraag te kunnen doen." Vrijwel alle Engelse media schreven over de biefstuk en de recensies zijn lovend. Ook op sociale media wordt overwegend positief gereageerd.
De plantaardige biefstuk is vanaf 11 juni in Nederland (en België) verkrijgbaar. De 'veggie steak' ligt dan in de schappen van de supermarkten Albert Heijn, Attent, Boni, Boon’s Markt, Coop, Deen, Deka Markt, Dirk van den Broek, Emté, Hoogvliet, Jan Linders, Jumbo, MCD, Nettorama, Plus, Poiesz, Spar en Vomar. Prijs wordt naar verwachting zo'n 3,50 euro voor 2 'biefstukjes'.
Gert Jan Gombert : gefeliciteerd hiermee! Ondanks de kritiek die ik in voedingskundig opzicht heb is de verandering in de fixatie op dagelijks (veel) vlees heel belangrijk voor de verdere stappen die genomen kunnen worden. En die noodzakelijk zijn voor de wereldvoedselvoorziening (naast de kritiek die in voedingskundig opzicht heb op hoge vleesconsumptie... zoals die plaatsvindt).
De subsidie om ze een ontwikkeling op gang te zetten vind ik niet verkeerd - ook al ontbreekt bepaalde basiskennis (dat is misschien teveel gevraagd?).
Wat is jou visie op ongefermenteerde soja.... en de alternatieven die er liggen? Gaat Vivera met een - of andere - algensteak komen? (in voedingskundig en milieukundig opzicht superieur.. en geen toevoegingen meer nodig... behalve dan de natuurlijke, zoals sojasaus en paddenstoelensteeltjes)
De enorme valkuil blijft in mijn ogen die ongefermenteerde soja. Uiteindelijk kan dit contraproductief werken (doet het al bij mensen als ik en Astrid Spijkers ), als de kritiek hierop aanzwelt. Terwijl gefermenteerde sojaproducten zo waarde/smaakvol zijn.
(als je betere soja'melk' wil: fermenteer dan tofu met kefir... of 2-5 dagen die kant en klare drink ermee - want die is ook ongefermenteerd… en toevoegingen worden ook deels gemetaboliseerd door de kefir)
Kefirroosjes kun je eenmalig op internet bestellen voor 20 euro en eindeloos gebruiken in allerlei fermentatieprocessen - ik gebruik het ook als starter bij desem (en uitdelen aan anderen.... want ze groeien ;). Ze kunnen wel 160 verschillende micro organismen bevatten (waaronder die geïsoleerde 'fameuzen' die duur verkocht worden/ onderzocht zijn). De verschillen zijn groot tussen 'kefirs'. En je kunt ze zelf verrijken.... met bijv. andere kefir....
De enorme gezondheidskundige waarde staat buiten kijf..... op allerlei gebied. Zeker binnen een vega-context. En zelfs al bak je die micro-organismen kapot met een steak...