Vleesvervangerproducent Vivera introduceert deze week de eerste producten op basis van lokaal geteelde lupine. Bijzonder is dat hightech-producten worden gemarket met 'lokaal'. De benodigde lupine wordt geteeld door vast gecontracteerde akkerbouwers uit de directe omgeving van de fabriek.
"Het bedrijf stelt op deze manier de hele productieketen in eigen hand te hebben", schrijft EVMI.
Lupine is een oud-Hollands gewas dat als bodemverbeteraar ingezet kan worden en waarvan de erwten veel plantaardig eiwit bevatten. Volgens Vivera zou lupine mogelijk op termijn de nu voor hun vleesvervangers gebruikte (geïmporteerde) sojabonen kunnen gaan vervangen.
Dit artikel afdrukken
"Het bedrijf stelt op deze manier de hele productieketen in eigen hand te hebben", schrijft EVMI.
Lupine is een oud-Hollands gewas dat als bodemverbeteraar ingezet kan worden en waarvan de erwten veel plantaardig eiwit bevatten. Volgens Vivera zou lupine mogelijk op termijn de nu voor hun vleesvervangers gebruikte (geïmporteerde) sojabonen kunnen gaan vervangen.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Nee, ik heb toch nog een vraag: weet iedereen dat eten high tech is als het lokaal is en waarom is soja - zoals kennelijk iedereen ook weet - onduurzaam? Als veevoer is het onduurzaam, maar in Nederland hebben we grond, water en werkelijk stapels mest. Daarop doen andere gewassen het wellichter veel fantastischer. Wellicht is dat voor Nederland wereldwijd gezien wel veel verstandiger dan het telen van de vlinderbloemigen waartoe de lupine behoort. Iedereen weet dus iets wat ik - domoor - niet weet. Of zou iedereen het maar aannemen en nakletsen?
Dank, Sander. Dan is het oordeel nu aan de lezers.
Vleesvervangers die niet high tech zijn heten bonen (o.m. lupine). Ze komen zo van het land en zijn gedroogd. Even wellen en klaar is kees. Puur natuur. En lokaal natuurlijk.
Waarom zou je daar nou een onnatuurlijke, processed 'vleesvervanger' van maken? Met lokaal als verkoopargument? Da's of gek of opmerkelijk, maar niet 2 artikelen. Eentje maar om het helder te krijgen.
Ja, dat vind ik erg. Zoals ik in mijn eerste reactie zei vind ik het een mooi initiatief. Omdat het, volgens mij, met de beperkte info die ik heb, een geval is van duurzame voedselproductie. Omdat de lokale lupine een oplossing lijkt te zijn in de trade offs die bestaan bij duurzame voedselproductie. Ik verbaas me alleen over het feit dat er het begrip high tech überhaupt in de tekst staat, en dan volgens mij, als het ware een bijzonderheid bij lokale productie. Vervolgens wordt er niets in de tekst over die high tech factor verklaart. Dat verdonkeremaamd het onderwerp, namelijke duurzame stappen naar een vleesvervangee zonder de, om talloze redenen onduurzame, soja. En als ik om verduidelijking vraag zijn wedervragen en mistgordijnen mijn deel.. Iedereen weet toch dat voedsel high tech is? Er is toch niks lokaals aan Vivera? Waarom een halve alinea over marketing en de rest van het stuk over de lupine? Hoe vaker ik het lees hoe slordiger het stuk: een hoofdredacteur zij mij eens, als je twee zaken wil vertellen, dan moet je twee artikelen schrijven (ook uit financiële overwegingen, maar dat geldt niet hier)
Jordi, leg eens uit hoe boeren hun koeien droogzetten.
Sander, vind je het erg als ik zeg dat je het onderwerp verdonkerremaand en dat ik het jammer vind dat je dat doet?