Australië mag volop aan de volle zuivel. Opmerkelijk, want Nederlanders mogen dat nog altijd niet van het Voedingscentrum. In Brazilië mogen mensen van alles eten, als het maar niet te veel bewerkt is en samen klaargemaakt en opgegeten wordt.
De Australische Heart Foundation heeft een nieuw voedingsadvies opgesteld: volle melk en yoghurt en volvette kaas mogen terug op tafel. Ook mogen er meer eieren worden gegeten. Maar rood vlees? Dat kunnen de Australiërs beter wat vaker laten staan. Per week 350 gram varkens-, lams- en rundvlees is de nieuwe limiet, ofwel ongeveer 3 vleesmaaltijden. De meeste van de hart-gezonde eiwitten zouden Australiërs uit plantaardige bronnen, vis en kip moeten halen.
De Australische evenknie van de Hartstichting laat zijn advies onderbouwen door cardioloog Garry Jennings: “Bij hart-gezond eten gaat het vooral over de combinaties van voedingsmiddelen die je regelmatig eet.” Van volle melk, yoghurt en kaas is niet aangetoond dat ze - voor gezonde mensen - gezondheidsrisico's met zich meebrengen en ze bevatten wel gezonde stoffen. Boter, room, ijs en zuiveltoetjes kunnen volgens de nieuwe aanbevelingen maar beter in de (koel)kast blijven staan.
Rood vlees zou een boosdoener zijn, aldus de Heart Foundation. “Bewerkt vlees of vleeswaren moeten worden beperkt,” vindt Jennings, “omdat ze consequent in verband zijn gebracht met een hoger risico op hart- en vaatziekten en andere chronische aandoeningen.”
Voedingsrichtlijnen van over de hele wereld verschillen sterk van elkaar. Waar in Australië de consumptie van volle zuivelproducten nu weer mag, speelt zuivel in Canada een minder prominente plek. Wetenschappers en voedingsdeskundigen bakkeleien in alle toonaarden over de vraag of vetten uiteindelijk de boosdoener zijn, suiker of misschien toch eiwitten.
Brazilië focust op verse ingrediënten, zelfbereide en vooral samen gegeten maaltijden.
Dit artikel afdrukken
De Australische evenknie van de Hartstichting laat zijn advies onderbouwen door cardioloog Garry Jennings: “Bij hart-gezond eten gaat het vooral over de combinaties van voedingsmiddelen die je regelmatig eet.” Van volle melk, yoghurt en kaas is niet aangetoond dat ze - voor gezonde mensen - gezondheidsrisico's met zich meebrengen en ze bevatten wel gezonde stoffen. Boter, room, ijs en zuiveltoetjes kunnen volgens de nieuwe aanbevelingen maar beter in de (koel)kast blijven staan.
Rood vlees zou een boosdoener zijn, aldus de Heart Foundation. “Bewerkt vlees of vleeswaren moeten worden beperkt,” vindt Jennings, “omdat ze consequent in verband zijn gebracht met een hoger risico op hart- en vaatziekten en andere chronische aandoeningen.”
Voedingsrichtlijnen van over de hele wereld verschillen sterk van elkaar. Waar in Australië de consumptie van volle zuivelproducten nu weer mag, speelt zuivel in Canada een minder prominente plek. Wetenschappers en voedingsdeskundigen bakkeleien in alle toonaarden over de vraag of vetten uiteindelijk de boosdoener zijn, suiker of misschien toch eiwitten.
Brazilië focust op verse ingrediënten, zelfbereide en vooral samen gegeten maaltijden.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Wat moeten we met dit tendentieuze artikel? Waarom moeten we aan de volvette zuivel?
De geloofwaardigheid van de Australische Heart Foundation valt te bezien. De afgelopen 10 jaar heeft deze organisatie zwaar onder vuur gelegen, omdat ze voor sponsorgelden vrijwel volledig leunt op de voedingsindustrie. Bovendien hebben wetenschappers en voedingsdeskundigen kritiek geuit op de keuze van de wetenschappelijke bronnen van hun adviezen: "Ze kiezen het beste van het slechtste!"
Cardioloog Garry Jennings is de zoveelste arts die wederom lak heeft aan de wetenschappelijke data, en erop los adviseert zonder kennis van zaken.
Jennings valt weer terug op een oud stokpaardje: namelijk dat het niet zou zijn aangetoond dat consumeren van zuivel voor GEZONDE mensen geen gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.
Hij vergeet hierbij te vermelden dat de positieve gezondheidsvoordelen evenmin zijn aangetoond. De wetenschappelijke data die beschikbaar is laat eerder zien dat er helemaal geen gezondheidsvoordelen zijn bij het gebruik van zuivel op de lange termijn. Laat gezonde mensen vooral veel zuivel consumeren, zodat deze groep op termijn ook te kampen krijgt met chronische leefstijlaandoeningen en dan vooral cardiovasculaire aandoeningen. Dat is feitelijk zijn devies.
Bovendien hebben wij te maken met een wereldbevolking – Australië zeer zeker niet op de laatste plaats - die te lijden heeft onder een als maar groter wordende epidemie van chronische leefstijlaandoeningen.
Als voorzitter van de Stichting Dutch Society of Lifestyle Medicine verbaast het mij keer op keer dat artsen, en zeker cardiologen dit soort adviezen geven. Het is mede dankzij epidemiologisch onderzoek aangetoond dat er geen enkele gezonde populatie in de wereld is geweest en bestaat (!) die vlees en zuivel als hoofdbestanddeel van hun dagelijks voedingspatroon heeft. Nee, ook niet het Masai volk uit Afrika.
In wetenschap zijn geen andere bronnen: er is wel onderscheid in de wetenschappelijke indicering van onderzoek. De wetenschappelijke onderbouwing van zuivel en vlees voorstanders komt niet verder dan trials en inhoudelijk beperkte systematische reviews. Dat is geen keiharde wetenschap om beleid op te maken.
De zuivel- en vleesindustrie hebben meerdere malen getracht bij de EFSA om een gezondheidsclaim te krijgen voor hun producten. Alle 37 officiële verzoeken van de zuivelindustrie voor een gezondheidsclaim zijn afgewezen. Behalve één voor gefermeenteerde melk.
Ik ben persoonlijk van mening dat opmerkingen als van Jennings als zeer onethisch zouden mogen worden beschouwd afgezet tegen de enorme alsmaar groeiende gezondheidsproblematiek in de wereld. Bovendien gaat cardioloog Jennings volkomen voorbij aan de nooit meer geëvenaarde buitengewoon kwalitatieve wetenschappelijke onderzoeksresultaten van twee topcardiologen: Esselstyn jr. en Ornish. De patiënten gebruikten in de controlegroepen slechts zeer beperkt zuivel (< 10%), om het vervolgens helemaal af te zweren.
Dat de mensheid de afgelopen jaren roofbouw heeft gepleegd op de aarde, en dit nog steeds doet, is vooral gekomen door niet naar de wetenschap te luisteren. We leven in een tijdperk dat wetenschappelijke bias steeds beter wordt blootgelegd, en hierdoor de commerciële wetenschap steeds meer een achterhoedegevecht aan het voeren is. Want meer kan ik niet maken van dit zeer slecht onderbouwde advies.
Alleen een whole food plant-based voedingspatroon heeft aangetoond het meest effectieve en preventieve antwoord te geven op chronische leefstijlaandoeningen. Geen keto- of paleo dieet heeft dit ooit aangetoond. Ja, je kunt er van afvallen, maar gezond word je er niet van.
Wij hebben als stichting twee Gecombineerde Leefstijlinterventies ontwikkeld en ingediend voor een erkenningstraject bij het RIVM. Deze leefstijlinterventie is een multidisciplinaire behandeling met als doel het behandelen van overgewicht & obesitas, diabetes type 2 en cardiovasculaire aandoeningen, met als basis een whole food plant based voedingspatroon. Dit is overigens geen vegetarisch of veganistisch voedingspatroon, zoals vaak wordt gedacht.
Dit heeft wel tot gevolg dat mensen hun geliefde carbonaatje, verslavend makende kaas en carcinogene zuivel beter kunnen laten staan.
Hierbij laat ik de gruwelijk verwoestende effecten van de veeteelt en landbouw, voor de zuivel- en vleesindustrie, met een directe impact op onze leefomgeving nog buiten beschouwing.
Dat wetenschappers en voedingsdeskundigen zouden bakkeleien over wat de boosdoeners zijn binnen voeding is niet waar. Er is een zeer robuuste consensus onder voedingswetenschappers waaruit een gezond voedingspatroon zou moeten bestaan of wat de boosdoeners zijn. Althans onder voedingswetenschappers die er echt toe doen, en werken zonder industrie bias.
De conclusie in het artikel dat volvette zuivel weer mag in Australië is niet correct. De Australische overheid loopt zeker niet in de pas met de aanbevelingen van de Heart Foundation.
In de vorige reactie wordt veel beweerd. Zonder onderbouwing, daar kan ik niet veel mee.
Ik ben wel benieuwd naar wat een voedingspatroon is , "whole food plantbased " maar niet vegetarisch of veganistisch?
#2 misschien dat bijv honing en bepaalde aroma's wel "mag" ?
De verschillen laten één ding bij uitstek zien: de adviezen zijn niet puur gebaseerd op wetenschappelijke evidence. En waarom niet, omdat die te zwak is. Als er namelijk wel sterke evidence zou zijn, zouden alle adviezen hetzelfde zijn.
Vergelijk het met bijvoorbeeld het ontwerp van een elektronisch circuit. Iedere ingenieur gebruikt daarbij dezelfde uitgangspunten (die we vanwege hun sterke voorspellende waarde zelfs natuurwetten zijn gaan noemen, zoals de wet van Ohm). In China hanteert men echt geen andere theorie dan in Australië of Brazilië.
Hoe anders is het in de wereld van voedingsadviezen. Niet alleen komt elk land met wat anders, geen enkel van die adviezen is geverifieerd. Zo'n elektronisch circuit, hoe simpel ook, wordt in elk geval nog getest op werkzaamheid. Ik zou zeggen, hou op met die voedingsadviezen en ga eerst eens verifiëren of de voorgestelde adviezen werken.
#4 Helemaal gelijk. Maar.... intussen moet je wat?
In dat verband vind ik Ivor Cummins interessant. Een techneut die dacht gezond bezig te zijn volgens de bestaande richtlijnen. Maar toch met zijn gezondheid in de problemen kwam. Ging vanuit zijn ingenieurs achtergrond op zoek naar de "root cause". Nadat hij die naar zijn idee gevonden had, kwam hij vervolgens o.a. terecht bij een hulpmiddel waardoor je exact op beeld kunt zien, hoe het gesteld is met jouw aderverkalking. Wordt in Nederland nauwelijks toegepast voor zover ik weet, "niet nodig". Gewoon een fietstest en een hartfilmpje. Eventueel stenten en een handvol pillen. Verder krijgt iedereen toch wel aderverkalking, dus waarom dat in beeld brengen? Je zou een "nulmeting" kunnen doen en dan proberen de score omlaag te brengen? Misschien? Preventie?
Ook heel interessant zijn de voorbeelden via Cummins c.s. van mensen die na een aantal jaren hun deels verkalkte kransslagaderen "schoner" konden krijgen, tot zelfs 0% verkalking. Gewoon de "root cause" aanpakken zegt Cummins. Z.i. vormen daarbij halfvolle - en magere melk eerder een probleem, dan een positieve bijdrage aan hartgezondheid. (Het smaakt ook voor geen meter...)
Zijn presentaties zijn om van te genieten (zie YouTube).