Afgelopen december voltrok zich een kleine revolutie: volvet was niet langer eng. De Gezondheidsraad bracht haar jongste Richtlijnen goede Voeding uit en daarin bleek de algemene ban op verzadigd vet te zijn opgeheven. Het enige advies waarin verzadigd vet nog een rol speelt is bij het vervangen van boter door zachte margarine of plantaardige vetten.
Ban blijft bestaan
Over de reden van deze verruiming schrijft de Gezondheidsraad: In de richtlijnen uit 2006 was de aanbeveling om minder dan 10 energieprocent verzadigde vetzuren te gebruiken. Omdat de bewijsvoering voor het gezondheidseffect gebaseerd is op de vervanging van verzadigde door cis-onverzadigde vetzuren, heeft de commissie de richtlijn nu geformuleerd in termen van vervanging.
Toch blijkt het Voedingscentrum de ban op verzadigd vet niet te hebben opgeheven. Producten zoals speklappen, gehakt, lamskarbonade, pindakaas, volle melk, yoghurt en kwark, 48+ en 60+ kaas, crème fraîche, kook- en zure room, beschuit en croissants staan vanwege teveel verzadigd vet niet in de schijf-van-vijf.
'Onwaarschijnlijk verband'
Daar wijken de experts van het Voedingscentrum dus sterk af van de Richtlijnen van de Gezondheidsraad. In het Achtergronddocument over zuivel van de Gezondheidsraad komt de term 'verzadigd vet' niet eens voor. Er wordt hier en daar alleen onderscheid gemaakt tussen het totale vetgehalte (volle, halfvolle of magere producten), maar daartussen worden geen verschillen gevonden of is onvoldoende data om een conclusie te trekken. Wel wordt geconcludeerd dat het onwaarschijnlijk is dat er verband bestaat tussen volle zuivel en het risico op coronaire hartziekten, beroerte, diabetes mellitus type 2 en borstkanker. Geen reden om volle zuivel in de ban te doen, toch? Dat doet de Gezondheidsraad dan ook niet.
Daarom heb ik drie vragen aan de experts van het Voedingscentrum: waarom hebben jullie het nodig gevonden om toch een criterium te stellen voor verzadigd vet? Realiseren jullie je de consequenties van deze bovengrens? Beseffen jullie dat als de basis hiervoor ontbreekt – zoals de Richtlijnen van de Gezondheidsraad laten zien – dit advies de consument mogelijk zelfs de verkeerde richting in stuurt?Oud advies, merkwaardig
Het Voedingscentrum heeft voor het opstellen van haar schijf-van-vijf een achtergronddocument geschreven waarin het uitlegt hoe de haar aanbevelingen tot stand zijn gekomen. Over de verdere uitsplitsingen binnen productgroepen zeggen de experts van het Voedingscentrum: Voedingsmiddelen uit deze groepen die (te veel) voedingsstoffen met een mogelijk ongunstig effect op de gezondheid bevatten, namelijk zout, suiker, transvet of verzadigd vet, of te weinig vezel, horen niet in de Schijf van Vijf.
Ter onderbouwing wordt verwezen naar paragraaf 3.2 waar zij over verzadigd vet schrijft: Rationale voor een criterium voor verzadigd vet is het maximum dat is bepaald voor de hoeveelheid verzadigde vetzuren: maximaal 10% van de totale hoeveelheid energie (10 energie %)...
Dit blijkt het Voedingscentrum te baseren op de bovengenoemde Richtlijnen Goede Voeding 2015 - waarin helemaal geen bovengrens genoemd wordt – en op een advies van de Gezondheidsraad uit 2001. Dat is merkwaardig, want zou je niet verwachten dat het recentste advies van de Gezondheidsraad het voorgaande vervangt?
Bepaald geen geneuzel
Mijn argumentatie lijkt misschien geneuzel over verzadigd vet. Toch is het bepaald geen detail of een herhaling van oude discussies, omdat het flinke consequenties kan hebben. Onlangs vroeg Simone Hertzberger van Albert Heijn het Voedingscentrum om duidelijkheid, zodat Albert Heijn keuzes kan maken in de producten die zij op basis van gezondheid een streepje voor geven. Je ziet ze al staan, die magere melk en yoghurt, of light kaas.
Bovendien organiseert Stichting Ik Kies Bewust – die het Vinkje uitgeeft – binnenkort een openbaar debat om haar koers voor de komende jaren te bepalen. De stichting hanteert criteria om te bepalen welke producten een vinkje mogen voeren en welke niet. Eén daarvan gaat over de hoeveelheid verzadigd vet. De criteria moeten in lijn zijn met de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad, maar zijn dat niet omdat die Richtlijnen verzadigd vet niet afraden. Het afwijkende en op oude inzichten gebaseerde advies van het Voedingscentrum stimuleert echter om het verzadigd vet criterium in stand te houden. Het resultaat laat zich raden: allerlei magere en light producten krijgen een Vinkje en lijken daardoor een gezondere keuze. Wat de Gezondheidsraad betreft, wordt de consument zo op het verkeerde been gezet.
Daarom heb ik drie vragen aan de experts van het Voedingscentrum: waarom hebben jullie het nodig gevonden om toch een criterium te stellen voor verzadigd vet? Realiseren jullie je de consequenties van deze bovengrens? Beseffen jullie dat als de basis hiervoor ontbreekt – zoals de Richtlijnen van de Gezondheidsraad laten zien – dit advies de consument mogelijk zelfs de verkeerde richting in stuurt?
Fotocredits: aanbieding volvette yoghurt Lidl, Voordeelmuis
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
@Hans,#79: komt door het om zich heen grijpend infantiliserend consumentisme, de woorden zijn van cultuur filosoof Ton Lemaire. Kinderen houden van zoet, maar volwassenen weer niet of veel minder, dit proces wordt vertraagd omdat die trend naar kindser sinds kort bestaat (volgens James Kennedy draait tegenwoordig alles om het kind in NL, maar ook in de rest van Europa natuurlijk ). Ik ben dus bang dat het niet alleen cultureel, maar ook smaaktechnisch zo is. In China schijnt alles nog veel zoeter te zijn, en daar houdt de voedingsmiddelenindustrie (ijsco , frisdrank, wijn etc) ook rekening mee. Naarmate je langer kind mag blijven ( onmondig behalve over je eigen ikje, emotioneler, egocentrisch, primair reagerend), verschuift de smaak in allerlei naar zoeter, want we hebben niet allemaal zulke verstandige ouders kaliber Frank gehad (gratis onderwerp voor promotieonderzoek !!). Gelukkig hebben wij hier op FL daar minder last van, ook eens met wat je nu op draadje "5 maatregelen..." daarover zegt dus!
Klopt Frank. Nederland kent niet of nauwelijks zoiets als 'culinaire opvoeding' zoals je die in landen als België en Frankrijk wel hebt. Omdat Nederlanders zich nauwelijks voor goed eten interesseren. Gemiddeld dan he. Het is desinteresse.
Ik op onwetendheid... mijn schoonzoon vond Franse kazen eerst niet lekker.... nu wel.... maar dat komt omdat ik wat weet van wat lekker en goed is... en hoe je smaken bij mensen kunt ontwikkelen.... in de juiste context (zoals een gezamenlijke vakantie in de Pyreneeën met plaatselijke rijpe vet druipende kazen en onovertrefbaar authentiek desembrood;)... dat zelfde gaat ook op voor een 'Food for Life' programma, dat hier (op lokale niveau's) gestart zou kunnen worden vanuit diverse partijen. Alleen in mijn gemeente e.o. zijn er al zoveel aangrijppunten.
Op de een of andere manier lijkt het in Nederland aan culinair bewustzijn te ontbreken, dat in een aantal andere landen veel meer leeft. Te beginnen bij België en Duitsland. Onderwijs, educatie, traditie, leefwijze? De grootste veranderingen worden hier naar mijn idee bewerkstelligd door de overvloed aan kookprogramma's op tv. Die een enorme impact hebben. De partijen laten het afweten en springen hier niet op in.
Dat scholen zich hier niet actiever in opstellen - en een nieuw vak eisen of zelf implementeren? Ik heb er geen goed woord voor over. Gezien alle consequenties voor hun leerlingen.
Tja Frank, ik proefde recentelijk min of meer per ongeluk eens wat 'vruchtenyogurt' uit het zuivelschap van de super. Ah man, het lijkt net snoep. Alsof je een zak zuurtjes in de yoghurt hebt opgelost. Lijkt totaal niet op wat je krijgt als je zelf fruit door de yoghurt doet.
Hoe komt dat? Waarom zijn er blijkbaar mensen die dit lekker vinden? Misschien een beetje gemakszuchtige verklaring, maar ik hou het op 'verpeste smaak'.
ps
voorheen gaf ik aan mijn kinderen AH verse sappen in glazen fles mee. Omdat de AH nu overstapt is op geweekt PET, pers ik nu alles zelf, en heb (weer) een sapcentrifuge aangeschaft. Ik bewaar 5 glazen flessen van de AH om dit in te verpakken ;)
drinkyoghurtjes e.d. in pakjes meegeven? ik peins er niet over. chocomel? soms, als surprise. eigenlijk ben ik verslaafd aan volle chocomel... maar ik geef er niet aan toe ;)
niet vanwege het vet!!! (wel de suiker en E middelen - met name carrageen)
Het VC over verpakkingen? Kom op Ralph!!! Veel te belangrijk.