Public Health professor Marion Nestle zette die regels gistermiddag in een vanuit het Portugees naar het Engels vertaalde versie online op haar blog. Lees mee:
De drie "gouden regels":
1. Make foods and freshly prepared dishes and meals the basis of your diet.
2. Be sure oils, fats, sugar and salt are used in moderation in culinary preparations.
3. Limit the intake of ready-to-consume products and avoid those that are ultra-processed.
De 10 Braziliaanse eetrichtlijnen:
1. Prepare meals from staple and fresh foods.
2. Use oils, fats, sugar and salt in moderation.
3. Limit consumption of ready-to-consume food and drink products
4. Eat regular meals, paying attention, and in appropriate environments.
5. Eat in company whenever possible.
6. Buy food at places that offer varieties of fresh foods. Avoid those that mainly sell products ready for consumption.
7. Develop, practice, share and enjoy your skills in food preparation and cooking.
8. Plan your time to give meals nd eating proper time and space.
9. When you eat out, choose restaurants that serve freshly made dishes and meals. Avoid fast food chains.
10. Be critical of the commercial advertisement of food products.
Nestle schrijft: "The guidelines are remarkable in that they are based on foods that Brazilians of all social classes eat every day, and consider the social, cultural, economic and environmental implications of food choices."
Stel je voor dat we in Nederland besluiten deze eetregels over te nemen. Welke vertaling zouden ze nodig hebben naar onze sociale context en zou de beschikbaarheid van voedsel op verkooppunten - winkels, take-aways's, bedrijfskantines, kiosken, snackbaars, de inrichting van winkelstrips en NS stations en nog veel meer - er voor moeten veranderen? Het knappe van de regels - zegt Nestle - is dat mensen zich gewoon kunnen redden met het aanbod dat al te koop is.
Met een beetje steun van journalisten Hiske Versprille (Parool), Janneke Vreughdenhil (NRC), Karin Luiten (Trouw) en Felix Wilbrink (Telegraaf) zijn die tien regels immers in een vloek en een zucht onder het publiek te brengen. De eerste twee zijn al begonnen. De laatste twee ijveren al jaar voor zelf koken en samen eten. Voor je het weet gebeurt het al.
Fotocredits: screenshot, Marion Nestle
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Het plaatje is dus divers. De groep waar ik het over heb moet (deels) anders benaderd worden dan de groep waar jij het over hebt. De 'schijf van vijf' bestaat ook al heel lang...
Frank,
natuurlijk is het een kwestie van cultuur en natuurlijk ken ook ik vele hardwerkende twee-verdiener-huishoudens die zeer bewust met voeding, koken en samen genieten omgaan. Ik ken even zoveel gezinnen, die dat wel willen, maar dit alleen wat moeilijk kunnen organiseren als gevolg van ploegendiensten, onregelmatige werktijden, avonddiensten, meerdere baantjes, vaak gecombineerd met jonge kinderen, of simpelweg als gevolg van erg weinig geld voor kwalitatief goed voedsel.
Je zegt dat in andere culturen ook hard wordt gewerkt en toch tijd wordt gevonden voor maaltijdbereiding. Maar zoals je terecht zegt dat zijn "andere" culturen. Wij hebben te maken met onze cultuur en daarin worden dagritmes en eetmogelijkheden sterk bepaald door onze economische factoren. In #104 geef ik aan dat wij thuis er voor kiezen om het een beetje kalmer aan te doen. We werken beide parttime met redelijke inkomensniveaus. En dan heb je ook wat te kiezen.
Zoals popgroep Het Goede Doel eens in een prachtig liedje zong "Alleen als je geld hebt, dan is de vrijheid niet duur".
Peter: 'niet iedereen heeft die luxe om zelf vers te koken'? Over wie heb je het dan, en welke omstandigheden? Ik ken vele hard werkende twee-verdiener huishoudens die zeer bewust met voeding, koken en samen genieten omgaan.
Juist bij de lagere inkomens is dit vaak veel minder, zo is mijn observatie. Terwijl die langer moeten werken voor hun kant-en-klare happen. Minimaal een half uur extra werken om de extra kosten van de fast-food te betalen (of 15 min in de cafetaria wachten plus reistijd) - tegenover de 15 min die minimaal gestoken moeten worden in koken (in kookprogramma's wordt veel aandacht besteed aan snelle, gezonde maaltijden). Zoals ik al eerder aanhaalde: in andere culturen waar ook hard gewerkt moet worden door mannen en vrouwen, wordt er wel tijd gevonden voor maaltijdbereiding. En hoe makkelijk is het niet om (bijv.) rucola bij het ontbijt te serveren? Het lijkt me meer een kwestie van cultuur.
@ #102 - Goede observaties Linda, waarbij een aantal reageerders wel de kanttekening plaatsen dat er wel e.e.a. zou moeten veranderen om de richtlijnen in de huidige Nederlandse situatie haalbaar te maken, zoals een bredere beschikbaarheid van gezonde maaltijden in de school- en werkomgeving of in de openbare ruimte.
Volgens anderen zou de beschikbare tijd om zelf vers te koken voor veel mensen te beperkt zijn, wat de keuze voor deze richtlijnen voor deze groep tot een theoretisch ideaal zou maken.
Dat vind ik een lastige discussie. Veel gezinnen staan inderdaad onder behoorlijk onder tijdsdruk. Tegelijkertijd is er ook het element van persoonlijke verantwoordelijkheid, prioriteiten en keuzes. In een van de bijdragen heb ik aangegeven dat wij persoonlijk onze tijd niet helemaal volplempen met carriere-doelen. We werken beide parttime, waardoor we ruimte kunnen maken om ook aandacht te besteden aan „eten-brasilian-style”, met aandacht voor bereiding, de maaltijd zelf en tijd voor elkaar. Maar niet iedereen heeft die luxe en dat besef ik ook terdege.
Maar je hebt volkomen gelijk dat hier een opvallende positieve gelijkgestemdheid merkbaar is over deze Braziliaanse richtlijnen en hier interessante elementen inzitten voor ons Voedingscentrum. Jammer dat we Stephan Peters van het voedingscentrum hier nog niet hebben gezien. Ik zou benieuwd zijn naar zijn kijk op deze ontwikkeling. Dit is toch bij uitstek zijn speelveld (ik heb hem in elk geval verzocht hierop te reageren).
Like @Harold #101, de impact van het social maatschappelijke effect is vele malen hoger dan een individuele. Het individue in het geheel van de community :-)