Lees de Update onder dit stuk, die we als redactie schreven naar aanleiding van de discussie hieronder en op onze Facebookpagina.
Het Canadese advies luidt voortaan om een bord voor de helft te vullen met groenten en fruit, voor een kwart met vezelrijk voedsel (zoals granen) en voor een kwart met eiwitten, bij voorkeur plantaardige met af en toe wat (magere) dierlijke. De moderne Canadees wordt aanbevolen vleeseiwitten grotendeels te vervangen door planteneiwitten, zoals peulvruchten. Het nieuwe Canadese bord bevat geen specifieke lijst meer van voedingsmiddelen en portiegroottes, maar is meer ‘op gevoel’ samengesteld.
“Gezond eten is meer dan alleen het voedsel dat je eet. Het gaat over je hele relatie met voedsel,” zegt Minister van Volksgezondheid Ginette Petitpas Taylor. Daarom moedigen de richtlijnen Canadezen ook aan om vaker zelf te koken, van het eten te genieten en voedsel met anderen te delen. Dat doet denken aan de veelgeprezen Braziliaanse richtlijnen.
Minder zuivel en vlees
De nieuwe richtlijnen gaan uit van wetenschappelijk onderzoek. Maar níet van onderzoek dat medegefinancierd is door de voedingsmiddelenindustrie, zei Hasan Hutchinson, directeur-generaal voedingsbeleid van Health Canada, daags voor het verschijnen van de voedingsgids. De sinds 1942 in de richtlijnen voorkomende aanbeveling van 'drie-glazen-melk-per-dag' waarvan de geest nog doorklonk in de richtlijnen van is dan ook uit de richtlijnen verdwenen. Tot grote zorg van de Canadese vlees- en zuivelsectoren. Zo waarschuwde de zuivelkoepel Dairy Farmers of Canada al dat de hele zuivelsector op het spel staat en laat de Canadian Pork Council weten zich ernstig zorgen te maken "dat de Canadese consument de nieuwe Food Guide ziet als een aanbeveling om minder vlees te eten en hij/zij dit gaat vervangen door plantaardige eiwitten."
Update: Diëtist Janet Noome heeft gemengde gevoelens bij het Canadese dieet.
1- Voor het kleine en metabool gezonde deel (20%?) vd Canadese populatie is dit 'n advies dat kan. Het overgrote deel vd Canadezen is metabool ontregeld door IR, en gaat t schip in met 'n voedingsadvies dat circa.70% koolhydraten bevat.
— Janet Noome (@JanetNoome) January 28, 2019
2- Nog steeds 'Verzadigd vet is slecht' pic.twitter.com/LArfQSV9Pm
Update naar aanleiding van de discussie die over dit stuk ontstond, 19:45 uur
Over de oorspronkelijke titel van dit stuk ontstond discussie ('In Canada is melk niet gezond meer'). Ook ontstond discussie over de inleiding die luidde: "Met ingang van dit jaar heeft Canada nieuwe richtlijnen voor gezonde voeding. De vorige dateerden uit 2007. De opvallendste vernieuwing is dat zuivel geen plek meer heeft als dagelijks onderdeel van een gezond dieet. Tot chagrijn van de Canadese zuivelsector."
De kritiek die zegt dat die woorden een onjuiste toon zetten, is terecht. Het is onzorgvuldig omdat de feiten zijn dat (magere, geen vette) zuivel van de nieuwe Canadese richtlijnen wel mag, maar regelmatige vervanging door plantaardige eiwitten de voorkeur heeft. Dat is nogal een verschil met de tot voor kort geldende richtlijnen van 2007 waarin melk een prominente rol speelde.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Al in oktober 2011 was het de hoogleraar Walter Willet, die door de organisatie “ Lof der Geneeskunst “ was uitgenodigd, ons vertelde dat melk en kaas ongezond zijn.
O Jee Jos, je kunt ook niets meer zeggen zonder dat je het dubbelblind hebt bewezen met een methodologie die precies oplevert wat je wilde horen.
Voor de lezers: Jos verwijst naar deze hilarische draad.
Ik zeg het nog maar een keer Dick Veerman #13 , want je weet het, zo komen de praatjes in de wereld;
het is niet: ....waarschijnlijk nog altijd concurrerend met de beste hoogwaardige plantaardig samengestelde diervervangers....
maar....
......waarschijnlijk nog altijd concurrerend met SOMMIGE hoogwaardige plantaardig samengestelde diervervangers....
(de footprint van eieren vertoont wel enige gelijkenis met die van intensief geproduceerde kip, niet slecht dus, maar het kan nog beter)
De wens om te minderen met vlees, is goed voor de portemonnee van Jamie Scott in Nieuw Zeeland. Via Twitter laat hij weten:
"Aan iedereen die plantaardige voeding ondersteunt en een vermindering van de vleesconsumptie
voor gezondheid en klimaat, dank u. In de afgelopen zes maanden is de persoonlijke
voedingsadvieskant van mijn bedrijf en praktijk enorm in opkomst.
Mijn klantprofiel: Vrouw, 30-50, gezondheidsbewust, wil het goede doen. Beperkt of elimineert
dierlijke eiwitten volledig. Eet typisch een totale eiwitinname van minder dan 1,0 g / kg. Energie en gezondheid stort 6-12 maanden na het instellen van dergelijke diëten in.
Krijgt eigenlijk de eerste tekenen dat alles niet goed gaat in de eerste 3 maanden, maar volhardt
vanwege het algemene geloof dat de mislukking in zichzelf ligt, dat ze het verkeerd doen of niet goed genoeg doen.
Allen hebben de neiging om eindeloos honger te lijden, hebben een verstoorde spijsvertering, slechte energie en focus en toenemende angstgevoelens. Gezondheid verbetert over het algemeen binnen een maand na het eten van meer dierlijke eiwitten, en in het bijzonder rood vlees.
Mijn bedrijf doet het hiermee zo goed dat ik nu extra inkomstenbelasting betaal. Dus namens mijn banksaldo, de fiscus en de economie, bedank ik iedereen die helpt om de gezondheid en het welzijn van de vrouwen in Christchurch te breken".
Goed en duurzaam als hoogwaardige, complexe eiwitbron (bij een complete LCA - vaststelling van de ecologische kosten - waarschijnlijk nog altijd concurrerend met de beste hoogwaardige plantaardig samengestelde diervervangers): dat prominent zichtbare stukje ei.
Vroeger in de ban gedaan vanwege de cholesterol. Nu weer in, zelfs bij deze klaarblijkelijk ouderwetse vetvisie.
NB: wie goed kijkt naar het dieet uit 2007 ziet het ei natuurlijk ook ergens op de achtergrond.
NB2: mijn mailbox zit weer vol berichten die zeggen 'de Canadezen gaan vegetarisch'; boeren zijn er bang voor.