Het werd bekend onder de naam 'pink slime' en betekende bijna het einde van de Amerikaanse vleesverwerker Beef Products Incorporated (BPI). Die hield vol dat er niets mis was met het product. Sinds kort mag het als 'ground beef' op de markt gebracht worden. Er is namelijk echt niets mis mee.
Afgelopen december besloot de Amerikaanse Food Safety and Inspection Service (FSIS) dat het vleesproduct van Beef Products Incorporated (BPI) ground beef, 'gemalen rundvlees', mag heten. Dat is wat anders dan 'pink slime', de naam waaronder het bekend werd door een beruchte tv-uitzending van ABC News.
ABC News liet vol dramatiek zien hoe een sliert klei-achtig roze spul uit een machine in een bak loopt.
Het bleek te gaan om 'finely textured beef'. BPI kwam door de uitzending in de problemen, klaagde ABC aan; in 2017 kwam het tot een miljoenenschikking. 'Pink slime' is namelijk helemaal niet vies, smerig of ongezond. Het is juist een vorm van verwaarding van restvlees en vermindert de voedselverspilling. Daarin krijgt BPI nu gelijk van de FSIS.
Supermager restvlees
Bij het slachten van runderen houd je altijd af- en uitsnijdsels over. Dat is een substantieel deel, bestaand uit stukjes vlees en vet, dat kan oplopen tot wel 30% van het karkasgewicht. BPI ontwikkelde een proces waarbij deze trimmings verhit, gecentrifugeerd en - met een wolkje ammonia - gesteriliseerd worden. De eindproducten: vet (tallow) en wat de industrie noemde 'lean finely textured beef', tot ABC er de naam 'pink slime' op plakte. Een benaming waar, een paar jaar later, McDonald's zich ook al eens tegen moest weren door een actie van de Britse TV- en kookboekenkok Jamie Oliver.
In het verleden werd het magere vlees, dat minder dan 5% vet bevat, in de VS gewoon gemengd met ander vlees. Hamburgerfabrikanten en vleesverwerkers waren maar wat blij met het supermagere vlees waarmee ze het vetgehalte in hun producten omlaag konden brengen.
In Canada en de EU is 'pink slime' niettemin verboden, vanwege de ontsmetting met ammonia.
De uitspraak van FSIS kan verstrekkende gevolgen hebben. Tot nu toe mocht 'lean finely textured beef' uitsluitend als bijmenging verkocht worden. Het werd altijd gemengd met gehakt. Nu dit mechanisch verkregen vlees 'ground beef' mag heten, kan het in principe ook rechtstreeks aan consumenten verkocht worden. De grote vraag is natuurlijk of die consument het überhaupt nog wel wil nu het zo'n vieze bijnaam heeft gekregen
The New Food Economy ziet nog een ander probleem. Als dit product, dat dankzij een hoog-gemechaniseerd proces gemaakt wordt, 'ground beef' mag heten, dan mag kweekvlees straks ook zo heten. Dat wordt nogal verwarrend, omdat de doelgroepen voor beide vleessoorten sterk verschillen.
Dit artikel afdrukken
ABC News liet vol dramatiek zien hoe een sliert klei-achtig roze spul uit een machine in een bak loopt.
Het bleek te gaan om 'finely textured beef'. BPI kwam door de uitzending in de problemen, klaagde ABC aan; in 2017 kwam het tot een miljoenenschikking. 'Pink slime' is namelijk helemaal niet vies, smerig of ongezond. Het is juist een vorm van verwaarding van restvlees en vermindert de voedselverspilling. Daarin krijgt BPI nu gelijk van de FSIS.
Supermager restvlees
Bij het slachten van runderen houd je altijd af- en uitsnijdsels over. Dat is een substantieel deel, bestaand uit stukjes vlees en vet, dat kan oplopen tot wel 30% van het karkasgewicht. BPI ontwikkelde een proces waarbij deze trimmings verhit, gecentrifugeerd en - met een wolkje ammonia - gesteriliseerd worden. De eindproducten: vet (tallow) en wat de industrie noemde 'lean finely textured beef', tot ABC er de naam 'pink slime' op plakte. Een benaming waar, een paar jaar later, McDonald's zich ook al eens tegen moest weren door een actie van de Britse TV- en kookboekenkok Jamie Oliver.
In het verleden werd het magere vlees, dat minder dan 5% vet bevat, in de VS gewoon gemengd met ander vlees. Hamburgerfabrikanten en vleesverwerkers waren maar wat blij met het supermagere vlees waarmee ze het vetgehalte in hun producten omlaag konden brengen.
In Canada en de EU is 'pink slime' niettemin verboden, vanwege de ontsmetting met ammonia.
De uitspraak van FSIS kan verstrekkende gevolgen hebben. Tot nu toe mocht 'lean finely textured beef' uitsluitend als bijmenging verkocht worden. Het werd altijd gemengd met gehakt. Nu dit mechanisch verkregen vlees 'ground beef' mag heten, kan het in principe ook rechtstreeks aan consumenten verkocht worden. De grote vraag is natuurlijk of die consument het überhaupt nog wel wil nu het zo'n vieze bijnaam heeft gekregen
The New Food Economy ziet nog een ander probleem. Als dit product, dat dankzij een hoog-gemechaniseerd proces gemaakt wordt, 'ground beef' mag heten, dan mag kweekvlees straks ook zo heten. Dat wordt nogal verwarrend, omdat de doelgroepen voor beide vleessoorten sterk verschillen.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
"Er is namelijk echt niets mis mee." En toch is het in de EU en Canada verboden....
Chloorkip willen we ook al niet. Ractopamine (een stofje in varkens uit de VS) en kloonvee al evenmin.
Zou onze afkeer ergens op gebaseerd zijn of vooral voortkomen uit gevoelens en een andere culturele voorkeur? Cq. duiden ABC en Oliver op een veranderende culturele voorkeur binnen de VS? Voor een socioloog is de vraag interessant: waarom ontstaat die verschuiving?
Feit is wel dat zonder 'pink slime' afsnijdsels met een gewicht van 15-20 pounds (lbs = 450 gram) niet meer voor humane voeding gebruikt kunnen worden. Dat is nogal wat, want het is qua voedingswaarde hoogwaardig spul.
Crimineel, hoor ik tegenwoordig mensen al zeggen over voedselverspilling. Ook een gevoel natuurlijk.
Eten gaat over geloof: is een 'wolkje' ammonia zoals in de tekst staat slecht of ongezond?
Ik weet het niet, als ik een een eierkoek doormidden breek en ik ruik eraan.. wat ik ruik ik dan: ammoniak vrijgekomen uit rijsmiddel E503. Is dat hetzelfde, wat is de hoeveelheid die gebruikt wordt bij 'Pink Slime'?
Feit, fictie, oordeel en wensdenken: "ik wil niet in een systeem leven waar 'Finely textured beef' een uiting van superefficiëntie is" lopen door elkaar heen.
De reden van het verbod op vlees ontsmetten is volgens mij omdat zo voorkomen wordt dat kwalitatief slecht of bedorven vlees 'hersteld' wordt voor de markt. En zo hygiënisch werken bevorderen.
Bij Lean Finely Textured Beef is dat in principe niet het geval, het is een prima grondstof. Kan het ook zonder ammonia?
In NL en EU hebben we al definitiekwesties rondom separatorvlees. Ook daar lopen interpretering van (haast onmogelijke wettelijke benamingen voor categorieën) en marketing door elkaar heen:
Discussie 1:
Verkoopmanager tegen kwaliteitsmanager: "kunnen we het niet gewoon vlees noemen op het etiket, dat wil de klant.
-Kwaliteitsmanager: "nee, mag niet van de wet."
Discussie 2:
Verkoopmanager tegen inkoopmanager: "Kun jij die leverancier even onder druk zetten dat hij op zijn specificatie zet dat het fijn gehakt is in plaats van separatorvlees".
Vervolgens herhaalt discussie 1 zich, maar dan bij de leverancier.
Terwijl een (industriële) vleeswarenproducent je zal vertellen dat separatorvlees een topgrondstof is: mager, constant en strak gereguleerde voedingswaardes. Erg prettig dus voor een industrieel proces.
Terechte invalshoek dus: waarom is het in de EU verboden. En wat is eigenlijk, want dat weet ik ook niet, precies het verschil (in productieproces) tussen 'pink slime' en separatorvlees behalve het wolkje ammoniak? IJsbrand Velzeboer weet jij dat?
En ja, (voedsel)verspilling vind ik een grote zonde. Of het nu gaat om mensen die langs de kant van de samenleving staan, of producten die gemaakt worden. Geef mij maar een samenleving zonder afval en zonder afvallers!
>> vanwege de ontsmetting met ammonia. <<
Dit zou mij er in ieder geval van weerhouden dit te kopen.
Ik weet namelijk niet wat daar de gevolgen van zijn.
Gevolgen? Simpel: de bacteriën zijn dood. Maar dat bedoel je natuurlijk niet.
Ammoniak is giftig, maar het menselijk lichaam maakt het ook aan in de lever.
De hoeveelheid maakt de giftigheid. Is er nog wel ammoniak aanwezig in het eindproduct FTB? Of is het al vervlogen aan het eind van het productieproces?
Sytske, eet jij wel eens eierkoeken? En zo ja, waarom dat wel, en waarom zou je dan, zeg een knakworst met een deel FTB niet eten?
Met andere woorden: eten is geloof, het gaat om vertrouwen: je stopt iets in je mond en het wordt letterlijk een deel van je.
Wat is er nodig aan vertrouwen om FTB wel te eten? Wat is er anders aan FTB dan alle andere voedingsmiddelen met toevoegingen gedurende het proces? Omdat het uit het enge Amerika komt? Omdat het in de EU verboden is, maar we weten eigenlijk niet eens precies waarom het verboden is..
Leuk thema dit.