Filterkoffie is gezonder dan espresso. Met een wit filter, zelf-gemalen bonen en een beetje geduld brouw je zelf de perfecte gezonde kop.
De Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad adviseren filterkoffie. Het filter houdt de cholesterolverhogende stof cafestol tegen. Hoogleraar voedingsleer Martijn Katan leidde het onderzoek naar koffie. "Twee koppen cafetièrekoffie verhoogt de cholesterolwaarde met 0,11. Dat is hetzelfde als het effect van een ei”, zegt hij in op de site van de NRC.
Wat wel, wat niet?
Ouderwetse koffie uit je apparaat met papieren filters, koffiepads en oploskoffie zijn gezond. Automatenkoffie is onvoorspelbaar en het effect van Nespressocupjes is nog niet bekend, aldus Katan. Als je koffie met een cafetière of een percolator zet, blijven de cholesterolverhogende oliën gewoon in de koffie aanwezig. Door bij gebruik van een cafetière de ‘korst’ van het koffiedik eerst met een lepel te breken, kun je de vettige laag met de cafestol eraf lepelen.
De perfecte kop
Espresso is niet de beste koffie , zegt koffie-inkoper Jasper Uhlenbusch. “Bij espresso gaat het om snelheid. Daar wordt druk op gezet, en die druk zorgt voor smaakverandering.” Filterkoffie is een pure manier van koffie drinken, je kunt je nergens achter verschuilen. Al eerder gaf een scheikundedocent advies over het zetten van een perfecte kop koffie. Uhlenbusch weet er nog een aantal praktische zaken aan toe te voegen.
Gebruik witte filters
Papieren filters zouden een papiersmaak aan de koffie afgeven. Als je papieren koffiefilters eerst spoelt met heet water, voorkom je dit. Vermijd bruine filters. Witte filters geven immers minder papiersmaak af dan bruine filters.
Maal je koffiebonen zelf
Kies bonen met een herkomst, zegt Uhlenbusch. Hoe preciezer de locatie op de verpakking beschreven is, hoe beter de koffie. Ook mogen bonen niet langer dan twee maanden geleden gebrand zijn, voor een lekkere smaak. Door het zelf malen van de bonen, maak je aroma’s vrij die je anders nooit in je koffie zou krijgen.
Giet niet ineens
Als je al het water in één keer op je filter giet, komen niet alle aroma’s los. Schenk eerst ongeveer 30 gram water op de koffie en wacht 10 seconden. Dan zwelt de koffie op als een sponsje, dit heet het bloomen van koffie. Daarna giet je de rest langzaam in een cirkeltje op de koffie. Neem hier minimaal een minuut de tijd voor.
Geniet vervolgens van je perfecte kopje koffie.
Fotocredits: 'Used coffee filter', The Tedster
Dit artikel afdrukken
Wat wel, wat niet?
Ouderwetse koffie uit je apparaat met papieren filters, koffiepads en oploskoffie zijn gezond. Automatenkoffie is onvoorspelbaar en het effect van Nespressocupjes is nog niet bekend, aldus Katan. Als je koffie met een cafetière of een percolator zet, blijven de cholesterolverhogende oliën gewoon in de koffie aanwezig. Door bij gebruik van een cafetière de ‘korst’ van het koffiedik eerst met een lepel te breken, kun je de vettige laag met de cafestol eraf lepelen.
De perfecte kop
Espresso is niet de beste koffie , zegt koffie-inkoper Jasper Uhlenbusch. “Bij espresso gaat het om snelheid. Daar wordt druk op gezet, en die druk zorgt voor smaakverandering.” Filterkoffie is een pure manier van koffie drinken, je kunt je nergens achter verschuilen. Al eerder gaf een scheikundedocent advies over het zetten van een perfecte kop koffie. Uhlenbusch weet er nog een aantal praktische zaken aan toe te voegen.
Gebruik witte filters
Papieren filters zouden een papiersmaak aan de koffie afgeven. Als je papieren koffiefilters eerst spoelt met heet water, voorkom je dit. Vermijd bruine filters. Witte filters geven immers minder papiersmaak af dan bruine filters.
Maal je koffiebonen zelf
Kies bonen met een herkomst, zegt Uhlenbusch. Hoe preciezer de locatie op de verpakking beschreven is, hoe beter de koffie. Ook mogen bonen niet langer dan twee maanden geleden gebrand zijn, voor een lekkere smaak. Door het zelf malen van de bonen, maak je aroma’s vrij die je anders nooit in je koffie zou krijgen.
Giet niet ineens
Als je al het water in één keer op je filter giet, komen niet alle aroma’s los. Schenk eerst ongeveer 30 gram water op de koffie en wacht 10 seconden. Dan zwelt de koffie op als een sponsje, dit heet het bloomen van koffie. Daarna giet je de rest langzaam in een cirkeltje op de koffie. Neem hier minimaal een minuut de tijd voor.
Geniet vervolgens van je perfecte kopje koffie.
Fotocredits: 'Used coffee filter', The Tedster
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Opmerkelijk dat Nespresso nog steeds uit de wind wordt gehouden... Het is ongefilterde koffie. Weliswaar is de Nespresso koffie misschien nog niet geanalyseerd op cafestol en caweol, maar naar de uitkomst kun je raden.
Taal. Achteloos opgeschreven, in het bericht hierboven: 'Ouderwetse koffie uit je apparaat met papieren filters, koffiepads en oploskoffie zijn gezond.'
Het begrip 'gezond' is ook al niet meer wat het geweest is.
Wouter, wat was gezond vroeger?
Ik bedoel: toen de Gezondheidsraad en Katan zich er nog niet mee bemoeiden en eieren en koffie nog heel gewoon alleen maar eten en drinken waren en je nergens teveel van moest nemen en een beetje variëren? En ... toen nog niemand nadacht over een ijsje of 'glaasje prik' als 'ongezond' omdat daar natuurlijk precies hetzelfde voor gold.
Zelfde vraag natuurlijk aan de duimgevers. Het is een razend interessant vraagstuk. We zijn namelijk stapelzot rond 'gezond' aan het worden.
Dick, ik zou het wel weten. Twee scrambled eggs, uitgebakken spek, met vette worstjes en aangevuld met gebakken bloedworst. En vergeet de gebakken tomaten niet. Geen Engelsman is hier ooit dik van geworden.
Die automatenmeuk van bijv. DE wordt met een enorme percolator gemaakt. Oplos of consentraat, allemaal het zelfde.