Met nog weinig succes proberen wetenschappers als Marcel Dicke het publiek ervan te overtuigen dat we meer insecten moeten eten. Maar we doen het al. De wetgever vindt dat geen probleem. Via koffie krijg je jaarlijks 136.000 stukjes insect binnen. Een insectenbestrijder maakte een handig overzicht van de insecten die ook veganisten via levensmiddelen binnenkrijgen zonder dat ze het merken.
Niettemin krijgen we er jaarlijks heel wat van binnen: een pond ongeveer, schreven we een paar jaar geleden. Dat zijn heel wat van die kleine beestjes, schreven we al.
In de VS hanteert de Food and Drug Administration (FDA) richtlijnen voor de toegestane hoeveelheid insecten in producten. Dat zijn 'onvermijdbare afwijkingen' waar producten van natuurlijke oorsprong aan blootstaan. Er zitten nu wormpjes in de broccoli, luizen op de hop en kevertjes in de tomaten.
Het Amerikaanse insectenbestrijdingsbedrijf Terro haalde met de FDA-normen een grapje uit. Het maakte een infographic die zichtbaar maakt van de maximale hoeveelheid insecten (of delen van insecten) die een gemiddelde Amerikaan per jaar binnenkrijgt via zijn pindakaas en de blauwe bessen in muffins.
Even griezelen? Koffie is de kampioen. Een Amerikaan drinkt jaarlijks drank van koffie waarin 136.000 insectendeeltjes zitten. In de chocola waar hij of zij van geniet, zitten er nog eens 6.000. Dat zijn stukjes kakkerlak, Indische meelmot, koffiebesboorder of cacaowants. Via spruitjes, paddestoelen en broccoli krijg je zomaar een paar honderd hele insecten in je lijf.
De infographic maakt deel uit van een lezenswaardig artikel waarin Terro op een rijtje zet hoe de wereldwijde insectenconsumptie in elkaar steekt. Of het nu bewust, of onbewust is. Voor Nederland kunnen de gegevens natuurlijk een beetje anders zijn. De cijfers zijn Amerikaans en dus het gevolg van Amerikaanse voedselstandaarden.
Dit artikel afdrukken
In de VS hanteert de Food and Drug Administration (FDA) richtlijnen voor de toegestane hoeveelheid insecten in producten. Dat zijn 'onvermijdbare afwijkingen' waar producten van natuurlijke oorsprong aan blootstaan. Er zitten nu wormpjes in de broccoli, luizen op de hop en kevertjes in de tomaten.
Het Amerikaanse insectenbestrijdingsbedrijf Terro haalde met de FDA-normen een grapje uit. Het maakte een infographic die zichtbaar maakt van de maximale hoeveelheid insecten (of delen van insecten) die een gemiddelde Amerikaan per jaar binnenkrijgt via zijn pindakaas en de blauwe bessen in muffins.
Even griezelen? Koffie is de kampioen. Een Amerikaan drinkt jaarlijks drank van koffie waarin 136.000 insectendeeltjes zitten. In de chocola waar hij of zij van geniet, zitten er nog eens 6.000. Dat zijn stukjes kakkerlak, Indische meelmot, koffiebesboorder of cacaowants. Via spruitjes, paddestoelen en broccoli krijg je zomaar een paar honderd hele insecten in je lijf.
De infographic maakt deel uit van een lezenswaardig artikel waarin Terro op een rijtje zet hoe de wereldwijde insectenconsumptie in elkaar steekt. Of het nu bewust, of onbewust is. Voor Nederland kunnen de gegevens natuurlijk een beetje anders zijn. De cijfers zijn Amerikaans en dus het gevolg van Amerikaanse voedselstandaarden.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
#6 Theo, wat bedoel je?
Zijn dit de overleden beestjes als gevolg van de (voor ons onschadelijke) neonicotinoïden? Of trekken ze zich er niets van aan door resistentie? De gifspuiten nog verder opendraaien dan maar en de zaadcoatings verdriedubbelen. Het moet toch niet gekker worden.
Of ik insecten eet zou ik niet weten.
Fruit en groenten was ik altijd; maakt niet uit hoe ze verpakt zijn.
Ik eet idd dagelijks insecten. Bepaalde fruitsoorten was ik niet, dat eet ik gewoon zo op, zoals frambozen, kersen, aalbessen, abrikozen. Zelfs de frambozen uit eigen tuin was ik niet. Alleen als ik beestjes zie dan worden ze verwijderd, maar die microscopische kleine vliegjes en eitjes, ach. Het enige uit eigen tuin wat ik was is mijn sla omdat daar nogal wat aarde tussen kan zitten, of misschien een keer een slak.
We eten niet alleen ongemerkt de nodige insecten, we drinken ze ook ongemerkt. In wijn bijvoorbeeld. Een vriend van me wilde onlangs uit nostalgische overwegingen nog eens de druivenpluk in Zuid-Frankrijk meemaken. Dat viel wat tegen, in die zin dat het geen collectief slapen op een hooizolder meer was, maar individueel in een net airbnb bed, en dat het geen plukken met de hand meer was, maar helpen bij het schoonmaken van de volautomatische oogstmachine. De eerste keer dat die laatste zich bomvol bij hem meldde, viel hem direct op dat de lading druiven leek te golven. Toen hij op de machine was geklommen, bleek die golving te worden veroorzaakt door grote hoeveelheden lieveheersbeestjes die probeerden te voorkomen dat ze door druiven zouden worden geplet. Daar kregen ze maar weinig tijd voor voordat ze zonder pardon samen met de druiven in de persen werden gekieperd.
Dat is overigens nooit een probleem geweest totdat Aziatische lieveheersbeestjes, ontsnapt uit kassen waar ze als gastarbeiders aan het werk waren gezet om bladluizen op te ruimen, zich razendsnel wisten te vermenigvuldigen ten koste van onze inheemse lieveheersbeestjes. Afgezien van het feit dat ze vraatzuchtiger zijn dan die van ons, verspreiden ze ook nog eens een bepaald onplezierige geur als ze worden bedreigd. Of geplet, bij de druivenoogst bijvoorbeeld of bij het persen van ander fruit waarmee ze zijn meegelift, daarbij een geur veroorzakend die die van het eindproduct wijn (of sap) bepaald niet ten goede komt.