Wat wel, wat niet?
Ouderwetse koffie uit je apparaat met papieren filters, koffiepads en oploskoffie zijn gezond. Automatenkoffie is onvoorspelbaar en het effect van Nespressocupjes is nog niet bekend, aldus Katan. Als je koffie met een cafetière of een percolator zet, blijven de cholesterolverhogende oliën gewoon in de koffie aanwezig. Door bij gebruik van een cafetière de ‘korst’ van het koffiedik eerst met een lepel te breken, kun je de vettige laag met de cafestol eraf lepelen.
De perfecte kop
Espresso is niet de beste koffie , zegt koffie-inkoper Jasper Uhlenbusch. “Bij espresso gaat het om snelheid. Daar wordt druk op gezet, en die druk zorgt voor smaakverandering.” Filterkoffie is een pure manier van koffie drinken, je kunt je nergens achter verschuilen. Al eerder gaf een scheikundedocent advies over het zetten van een perfecte kop koffie. Uhlenbusch weet er nog een aantal praktische zaken aan toe te voegen.
Gebruik witte filters
Papieren filters zouden een papiersmaak aan de koffie afgeven. Als je papieren koffiefilters eerst spoelt met heet water, voorkom je dit. Vermijd bruine filters. Witte filters geven immers minder papiersmaak af dan bruine filters.
Maal je koffiebonen zelf
Kies bonen met een herkomst, zegt Uhlenbusch. Hoe preciezer de locatie op de verpakking beschreven is, hoe beter de koffie. Ook mogen bonen niet langer dan twee maanden geleden gebrand zijn, voor een lekkere smaak. Door het zelf malen van de bonen, maak je aroma’s vrij die je anders nooit in je koffie zou krijgen.
Giet niet ineens
Als je al het water in één keer op je filter giet, komen niet alle aroma’s los. Schenk eerst ongeveer 30 gram water op de koffie en wacht 10 seconden. Dan zwelt de koffie op als een sponsje, dit heet het bloomen van koffie. Daarna giet je de rest langzaam in een cirkeltje op de koffie. Neem hier minimaal een minuut de tijd voor.
Geniet vervolgens van je perfecte kopje koffie.
Fotocredits: 'Used coffee filter', The Tedster
Veel natuurlijke vetten bevatten belangrijke stoffen, of kunnen een waardevolle functie bekleden bij de opname van andere stoffen. Vitamine D uit dierlijke voeding kan niet zonder (zit in het) vet.
Koffie bevat ook belangrijke stoffen die in het vet zitten. Peter heeft helemaal gelijk met zijn opmerking over LDL cholesterol.
Het zogenaamd 'slechte' koffievet bevat kafestol en kahweol - met juist juist gezonde eigenschappen, zie bijv. Cavin e.a. 2002.
Was het ook niet Katan die ageerde tegen kaas en volle zuivel, en een kroket gezonder noemde dan wat kaas (totaal ongenuanceerd en een wetenschapper onwaardig)? The neverending foolish story...
Ik geniet iedere ochtend van mijn espressomachine met vers gemalen bonen (een van de beste aankopen die ik ooit gedaan heb) en walg van al die fabrieksmatig geproduceerde koffieproducten... van oplos(automaten)koffie (waarover juist twijfels bestaan) tot die chemische cupjes (de vergelijking hieronder met 'chemische thee' om de slechte kwaliteit van de thee zelf te maskeren is treffend). Een goede krachtige filterkoffie kan ik ook wel waarderen, maar toch haalt die het niet bij 'mijn smaak'.
Overigens zijn er (grote) verschillen tussen diverse maschines en koffie's (dat geldt ook voor filterkoffie), en is ook de eigen maalinstelling van belang. De enige smaakstof die ik wel eens toevoeg is wat cacaopoeder over de cappuccino. Ook cacao(vet) is gezond... (niet die gealkaliseerde ontvette 'dutch cacao' dus - waaraan vele belangrijke stoffen onttrokken zijn)
Bij die 2 dubbele espresso's 's ochtends laat ik het meestal. Genoeg voor de hele dag ;) Daarna groene thee... geïmporteerd door mijn nieuwe Chinese schoonzus (wiens familie eigen velden heeft).... wat een pure rijke smaak!
Zie ook mijn site over koffie.