Eind maart startte Jamie Oliver een campagne om obesitas te bestrijden. Hij koos voor een petitie die verplichte voedseleducatie voor iedereen eist. Vandaag, op Food Revolution Day, gaat de petitie naar de G20.
In het begin van de campagne liep het niet zo hard. Op 30 maart waren er 60.000 ondertekenaars. Maar dat aantal liep snel op. Tien dagen later waren er 600.000 ondertekenaars. Inmiddels is het miljoen (ruim) overschreden en de tellerloopt door.
Meer dan 1 miljoen
Daarmee heeft Oliver zijn doel gehaald: op World Revolution Day, 15 mei, de G20 bestoken met meer dan een miljoen handtekeningen van mensen die vinden dat ieder kind recht heeft op voedseleducatie.
Voedseleducatie als wapen tegen obesitas
Food Revolution Day is een initiatief van de Jamie Oliver Food Foundation (JOFF). JOFF draagt op alle mogelijke manieren uit hoe belangrijk het is dat kinderen weten waar hun voedsel vandaan komt, dat ze - thuis en op school - gezond eten en dat ze recht hebben op les over eten en koken, voedseleducatie dus. Jamie Oliver wil "een brede en langdurige beweging creëren om ieder kind te onderwijzen over eten, gezinnen te inspireren om weer zelf te koken, en mensen over de hele wereld in staat te stellen obesitas te bestrijden", citeert Food Tank.
Gaat Food Revolution Day daadwerkelijk het verschil uitmaken?
De praktische oproep - foodeducatie op alle scholen, voor alle kinderen - lijkt niet onhaalbaar. Maar is de G20 daadwerkelijk het meest effectieve kanaal om het doel te realiseren?
Mogelijk onderschatten we met zulke vragen ten enenmale de 'macht' van een populaire tv-kok als Jamie Oliver. Hij doet er in ieder geval alles aan om de campagne - via sociale media - overal op het netvlies te krijgen. Daarbij hoort natuurlijk ook de Food Revolution Day Song.
Fotocredits: JOFF
Dit artikel afdrukken
Meer dan 1 miljoen
Daarmee heeft Oliver zijn doel gehaald: op World Revolution Day, 15 mei, de G20 bestoken met meer dan een miljoen handtekeningen van mensen die vinden dat ieder kind recht heeft op voedseleducatie.
Voedseleducatie als wapen tegen obesitas
Food Revolution Day is een initiatief van de Jamie Oliver Food Foundation (JOFF). JOFF draagt op alle mogelijke manieren uit hoe belangrijk het is dat kinderen weten waar hun voedsel vandaan komt, dat ze - thuis en op school - gezond eten en dat ze recht hebben op les over eten en koken, voedseleducatie dus. Jamie Oliver wil "een brede en langdurige beweging creëren om ieder kind te onderwijzen over eten, gezinnen te inspireren om weer zelf te koken, en mensen over de hele wereld in staat te stellen obesitas te bestrijden", citeert Food Tank.
Gaat Food Revolution Day daadwerkelijk het verschil uitmaken?
De praktische oproep - foodeducatie op alle scholen, voor alle kinderen - lijkt niet onhaalbaar. Maar is de G20 daadwerkelijk het meest effectieve kanaal om het doel te realiseren?
Mogelijk onderschatten we met zulke vragen ten enenmale de 'macht' van een populaire tv-kok als Jamie Oliver. Hij doet er in ieder geval alles aan om de campagne - via sociale media - overal op het netvlies te krijgen. Daarbij hoort natuurlijk ook de Food Revolution Day Song.
Fotocredits: JOFF
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Hier in Almere hebben we ook meegedaan aan deze actie. Op hemelvaartsdag organiseerden we een kinderkookworkshop. Met onze groentesoep, Jamie's squash it burger en Jan zijn handgesneden frites.
Erg leuk om te doen en al die kinderen te zien koken met echte groentes. Ik zat met Marjon de Hond en een aantal andere Almeerse Foodies in de organisatie.
Ik heb een uitgebreid fotoalbum gezet op mijn zakelijke fb pagina:
fotoalbum van Food Revolution 2015 Almere en hoop natuurlijk stiekem op jou likje ;-).
In Nederland zijn trouwens ook een paar mooie initiatieven voor meer gezonde voeding op scholen.
Wat dacht je van Tijd voor eten.
Zij zitten meer in de sfeer van lobby en verbinden.
En verder de sympathieke groep stichting Kind en Voeding.
Zij verzorgen scholing aan mensen die weer voorlichting op scholen houden.
#1. Onmiddellijk staan weer dit keer kwakzalvers (in casu orthomoleculairen) klaar om hun geloof te verbreiden (en blijkbaar hun friet(NotaBene!) uit te venten. Unilver heeft zijn margarine (of wat voor ongezond vet dan ook) geleverd om de aardappels in te bakken? Friet heeft een zeer hoge glycemische index (g.i.), mocht u dat nou nog niet weten. (Wat die g.i. is weet u misschien ook niet, of -waarschijnlijker- u wilt ervoor blind zijn wat een te hoge g.i. doet). Wat een "squash it burger" is weet ik op mijn beurt niet; een eigen gemaakte hamburger, onder het motto van: "Wat Mac Donald kan, dat kan je zelf ook"?
De voedingsrevolutie, waarom we werkelijk en hogelijk verlegen zitten, lijkt mij nog ver weg. Die revolutie moet vrij zijn van wetenschappelijk al lang en breed achterhaalde doctrines, zoals ondermeer het orthomoleculairisme, en van winstbelang, zoals die van de grote concerns die ons voedsel -wat dan nog zo heet- grootschalig bij elkaar raffineren en in de supermarkten valselijk aanprijzen (dat ook nog!) en in gelikte verpakking uitstallen. En dan moet ik ook nog mijn likje geven. Wordt ik verondersteld een poes te zijn of zo?
Nou Paulien, dan krijg je van mij een Like-je na zo'n gebrombeer door Willem.
Willem, Jamie laat kinderen gewoon eten. Wat kun je daar tegen willen hebben? En wat verwacht je van wetenschap? Die weet bijna niets, rekende helicopterbouwer, werktuigbouwkundige en ook nog eens ortho Dennis Zeilstra je hier onlangs voor.
#4 (Blij dat u mij uitdaagt). Ik moest een likje geven; ik citeer (met copy en paste): "en hoop natuurlijk stiekem op jou likje". Niet een Like-je. En nu ik toch aan het bromberen(?) ben: "jou" moet zijn "jouw" (of ben ik een aantal spellingsrondes achter?).
Ter zake: Tegen "gewoon (laten) eten daar heb ik inderdaad wat tegen, zeker als "gewoon" in deze het eten van patat-frites inhoudt. Aan "gewoon" gaat de wereld, in casu onze gezondheid ten onder. Het is "gewoon" dat men tegenwoordig "wat" -wat heet "wat"- te dik is. Dat op steeds jongere leeftijd. Het is "gewoon" dat men op steeds jongere leeftijd lethaal ziek wordt. Het is "gewoon" dat men tegenwoordig daarna een langduriger sterfbed heeft dan vroeger. Over dit soort gewone(?) dingen gaat dit hele blog toch over? En de onvrede met de huidige situatie, dat kun je geen gebrombeer noemen. Ik weet heus wel van oudere gramstorig geworden mannen die altijd alles wat vroeger was beter vinden. "Vroeger", sikkeneuren ze dan, "droegen jongens nog korte broeken, nu niet meer en hebben ze (dus) slappe benen". Ik zal me niet uitputten in nog meer gemakkelijk te vinden belachelijke voorbeelden, maar feiten zijn er wel. Zoals meer kneusjes in de gymnastiekles. En zoals de huidige obisitas-epedemie. De kunst is, of beter gezegd de taak van de wetenschap is (voor zover je die -een heel actueel onderwerp- maatschappijgericht beoefent) om de oorzaak achter de gevolgen te vinden. En die wetenschap niet bij vooroordeel, of na allerlei on-geredeneer, weg te zetten met (ik copy en paste weer): "Die weet bijna niets". En die wetenschap bouwde helecopters (ze storten overigens vaker neer dan "gewone" vliegtuigen) maar als je "ortho" bent, zie je het belang van die dingen en de inhoud van de wetenschap achter die dingen als "bijna niets"? Terug naar de voedingswetenschap: zowel vliegtuigbouwer als vooral ook "ortho" te zijn heeft weinig met de inmiddels wel degelijk gevorderde voedingswetenschap te maken.