Vandaag op zibb.nl:
Onderzoekers van de universiteit in het Amerikaanse Illinois hebben uitgedokterd dat mannen die drie tot vijf keer per week een combinatie van tomaat met broccoli eten 40 procent minder kans hebben op prostaatkanker.
Dat beide groenten een effect hebben op het voorkomen van prostaatkanker hadden, was al bekend. Maar het effect wordt duidelijk vergroot bij een gecombineerde maaltijd. Het beste effect wordt volgens de onderzoekers bereikt bij het eten van rauwe broccoli en verse tomaten.
Is dit nou zinvol onderzoek? Want ik mag hopen dat niemand zich gaat veroordelen tot 5 dagen in de week rauwe broccoli met verse (niet ouder dan hoeveel dagen geleden geplukt? - dat wordt lastig) tomaten. God mag weten wat je door zulk eenzijdig eten allemaal niet binnen krijgt. Het side-effect dus: meer kans op ziektes en kankers X, Y en Z door een ongebalanceerde voedselinname.
Wie betaalt dit soort onderzoek? De groententelers (die zich op Zibb zowel blij als blijmakend realistisch tonen) of de overheid? Het lijkt me vanuit beide kanten volstrekt irrelevant. Tenzij je het natuurlijk ziet als zuiver wetenschappelijke kennis. Maar dan lust ik er nog wel een paar ;-)
Doe mij liever een blik wiskundigen die eens out-of-the-box het energiebeheer van kassen mogen gaan optimaliseren.
Dit artikel afdrukken
Onderzoekers van de universiteit in het Amerikaanse Illinois hebben uitgedokterd dat mannen die drie tot vijf keer per week een combinatie van tomaat met broccoli eten 40 procent minder kans hebben op prostaatkanker.
Dat beide groenten een effect hebben op het voorkomen van prostaatkanker hadden, was al bekend. Maar het effect wordt duidelijk vergroot bij een gecombineerde maaltijd. Het beste effect wordt volgens de onderzoekers bereikt bij het eten van rauwe broccoli en verse tomaten.
Is dit nou zinvol onderzoek? Want ik mag hopen dat niemand zich gaat veroordelen tot 5 dagen in de week rauwe broccoli met verse (niet ouder dan hoeveel dagen geleden geplukt? - dat wordt lastig) tomaten. God mag weten wat je door zulk eenzijdig eten allemaal niet binnen krijgt. Het side-effect dus: meer kans op ziektes en kankers X, Y en Z door een ongebalanceerde voedselinname.
Wie betaalt dit soort onderzoek? De groententelers (die zich op Zibb zowel blij als blijmakend realistisch tonen) of de overheid? Het lijkt me vanuit beide kanten volstrekt irrelevant. Tenzij je het natuurlijk ziet als zuiver wetenschappelijke kennis. Maar dan lust ik er nog wel een paar ;-)
Doe mij liever een blik wiskundigen die eens out-of-the-box het energiebeheer van kassen mogen gaan optimaliseren.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Geachte heer Meijer,
Bent u geinteresseerd in mijn boek Stop Welvaartsziekten ?
Het boek geeft een zeer kompleet overzicht van allerlei methodes om welvaartsziekten te stoppen.
Het boek is bijna gereed
Met vr. groeten,
Fred Put
Broccoli en bloemkool verminderen kans kanker
Gepubliceerd op 19 november 2008
Zware rokers hebben minder kans op kanker als ze rauwe groenten eten zoals broccoli, kool, bloemkool en spruitjes. Het risico op de ziekte neemt met 20 tot 50 procent af, stelden Amerikaanse onderzoekers dinsdag.
De wetenschappers zeiden er meteen bij dat hun onderzoeksresultaten nog niet voldoende waren om een voedingsadvies te geven. ,,En als je lang genoeg rookt, kan niets helpen'', nuanceerde Li Tang van het Roswell Park kanker instituut in Buffalo.
De onderzoekers ontdekten dat het risico op kanker door het eten van de groenten vooral afneemt onder mensen die meer dan twintig sigaretten per dag roken. Ook mensen die vroeger rookten hebben baat bij de groenten. Het verschil in afname ligt verder aan hoe vaak en welke soort groente iemand eet.
Tang en haar collega's onderzochten 948 mensen met kanker en 1743 mensen zonder deze ziekte.
24 januari 2005: Selenium uit geteelde broccoli op mineraalrijk gemaakte landbouwgrond remt darmkankergroei beter dan gewone broccoli.
Broccoli geeft de juiste dosis.
Recent onderzoek in het laboratorium van Finley toont aan dat de zogeheten hoog-selenium broccoli de beste bron van een middel tegen kanker zou kunnen zijn. Andere onderzoekers ontdekten dat knoflook selenium in een vorm opslaat die tegen kanker het actiefst schijnt te zijn. En de broccoli en de spruitjes/sprouts slaan ook selenium in deze vorm op, die als selenium methyl seleno-cysteine of SeMSC bekend staat. Het lichaam knipt eenvoudig het eind van dit aminozuur af om het middel methylselenol tegen kanker te produceren.
Hoewel knoflook meer SeMSC bevat, zullen de meeste Amerikanen waarschijnlijk er niet genoeg van eten om het gewenste effect te veroorzaken merkt Finley op. Zo heeft zijn groep zich geconcentreerd bij het testen van selenium-verrijkte broccoli op manieren om efficiënte niveaus van SeMSC in het lichaam te verkrijgen.
Lees het volledige artikel hier
2-11-2005: Broccoli beschermt tegen longkanker
Nieuw onderzoek heeft opnieuw het beschermende effect van broccoli tegen kanker aangetoond.
De onderzoekers hebben hun bevindingen getest op ratten. De dieren die of alleen broccoli of alleen tomaten kregen waren meer vatbaar voor prostaatkanker dan de ratten die een combinatie van beide groenten voorgeschoteld kregen.
Dr. John Erdman, een voedselwetenschapper verbonden aan de Universiteit van Illinois, maakte de resultaten bekend tijdens de Amerikaanse conferentie voor voedsel en kanker. “We besloten om deze tests uit te voeren omdat we meer wilden weten van diëten die mensen daadwerkelijk gebruiken. De mens eet geen voedingssupplementen, maar voedsel. En meestal in combinatie”.
Gevriesdroogd
De werkzame stof in tomaten is lycopeen. Maar de ratten die verse tomaten te eten kregen lieten geen betere bescherming tegen prostaatkanker zien. Het team van Erdman had al eerder uitgevonden dat gevriesdroogde tomatenpoeder met alle vitamines een beter resultaat liet zien.
Duidelijke rem
Voor broccoli gold hetzelfde verhaal. De werkzame stof, glucosinolaat, werkt vooral als het in contact gebracht wordt met andere werkzame stoffen. Voor Erdman en zijn team was het een kwestie van uitzoeken welke stoffen het beste resultaat zouden opleveren. Bij de combinatie van broccoli en tomaten bleek dat ratten die al prostaatkanker hadden, een duidelijke rem in de groei van de tumoren lieten zien.
Interactie
Zelfs het medicijn dat normaal gesproken aan mannen met prostaatkanker wordt voorgeschreven, moest het afleggen tegen de combinatie van beide groenten. Volgens Erdman is het nog te vroeg om keiharde conclusies te trekken omdat de combinatie nog op mensen getest moet worden. “Maar het lijkt me dat we de interactie tussen broccoli en tomaten wel hebben aangetoond”.
“Afzonderlijk hebben beide stoffen al een enorme waarde in het onderzoek naar medicijnen tegen kanker. Maar samen brengen ze het beste in elkaar naar boven”, volgens Erdman die denkt dat andere combinaties tussen fruit, groenten, granen en bonen een zelfde effect laten zien.
Bron: Planet
3-9-2004: Sulphuraphane - Sulfurofaan een stofje vooral voorkomend in broccoli remt borstkankergroei ook in later stadium, aldus in vitro studie.
Het stofje sulphuraphane - sulfurofaan in het Nederlands, veel voorkomend in broccoli, maar ook in bv. koolsoorten en witlof en ook remmend bij bv. maagkanker onderbreekt de groei van borstkankercellen", ook in latere stadia, blijkt uit een in vitro studie - laboratoriumstudie - uitgevoerd door onderzoekers aan de universiteit van Illinois. De onderzoekers waren naar zeggen verrast dat sulphuraphane, al eerder bekend als preventief stofje voor ontwikkelen van kanker, nu ook laat zien dat het een 'kankerdodende' werking heeft op borstkankercellen, die zelfs al in gevorderd stadium verkeerden. Dr. Keith Singletary, onderzoeksleider, doet in dit persbericht de uitspraak dat sulphurane dezelfde kankerdodende werking heeft als taxol. Wie een paar minuten op rauwe jonge broccolistengels, witlof of kool kauwt produceert een voldoende hoeveelheid sulphuraphane om een kankerdodend effect te bereiken, aldus de onderzoekers en is ook wel bekend vanuit het Houtsmullerdieet en Moermandieet bv. Opmerkelijk is ook dat volgens de onderzoekers sulphurane anders werkt als een anti-oxidant als bv. vitamine C of E. Volgens deze onderzoekers doodt een anti-oxidant 1 vrije radicaal en verdwijnt dan met die ene vrije radicaal uit het lichaam. Sulphuraphane stimuleert het eigen afweersysteem en laat het lichaam zelf het werk doen. Hoe dat precies in elkaar steekt weten we niet maar bv. een goed gekwalificeerde orthomoleculaire arts kan u daarover misschien meer vertellen.
Uiteraard wordt in dit bericht ook melding gemaakt van een bedrijf dat de stof sulphuraphane in een capsule heeft gestopt, die 20x de waarde van een volwassen struik broccoli zou bevatten en daar patent op heeft gekregen en met die capsule verder onderzoek gaat laten doen. Maar wat let iemand om gewoon een paar keer per week rauwe broccoli te kauwen? Los van de smaak, de bijwerkingen van taxol zijn veel en veel erger toch?”
Lees verder op deze pagina
In dit geval is een pil beter dan de groente zelf. Ten eerste kan de pil de juiste dosering geven, daarnaast zou je dagelijks enorme hoeveelheden groente moeten eten om eenzelfde effect te bereiken. Bron: BBC News
29-9-2004: Indole-3-carbinol: Stofje uit broccoli bevordert zelfmoord - apoptosis - van borstkankercellen blijkt uit in vitro studie.
Onderzoekers tonen aan in laboratoriumstudies dat een stofje veel voorkomend in broccoli o.a. een bepalende rol speelt in het zelfmoordproces van borstkankercellen.
Lees het volledige artikel hier
19 juli 2004: Tomaat en broccoli bundelen krachten
Het eten van tomaten in combinatie met broccoli is een goede manier om kanker te voorkomen. Dit hebben Amerikaanse wetenschappers verklaard. Het was al bekend dat beide groenten over een stof beschikken die kanker helpt tegen te gaan. Maar de combinatie blijkt nu nog effectiever.
Prostaatkanker