30 mrt in de Media

  • Deel dit artikel:
Actueel nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Voedselwaakhond foodwatch diende bij de Reclame Code Commissie (RCC) een klacht in tegen supermarktketen Jumbo, die in zijn webshop 'ongekoeld sap' aanbiedt dat geen sap is. Sap is een wettelijk beschermde term en moet uit 100% vruchtensap bestaan. Producten als Jumbo Helder granaatappel acai, met 0,01% sap van granaatappel en 0,01% acai, misleiden de consument. Tot verbazing van foodwatch is de klacht in eerste instantie niet gehonoreerd, omdat consumenten de juiste informatie wel elders op de site kunnen vinden. foodwatch stelt een bezwaarprocedure in.

Voor het vijfde jaar op rij zamelden 100 Nederlandse Lionsclubs Douwe Egberts waardepunten in. Douwe Egberts verhoogde het totale aantal ingezamelde punten, ruim 55 miljoen, met 20%. Vandaag werden de punten verzilverd in 108.500 pakken koffie voor de armere huishoudens in Nederland. Tom Hillemans, vice voorzitter Voedselbanken Nederland noemt de donatie "buitengewoon waardevol". "Koffie gaat niet vaak over de houdbaarheidsdatum en wij ontvangen het daarom sporadisch. Terwijl klanten heel blij worden van koffie in een voedselpakket!"

Vanaf 6 april worden alle Nederlandse vrije uitloopeieren afgewaardeerd tot scharrelei. Tot nu toe telden de Nederlandse eierboeren de opfokperiode van nieuwe koppels hennen nog niet mee in de 12-weken termijn, waardoor er naar schatting nog 15 à 20% vrije uitloopeieren op de markt kwamen. De Europese Commissie vindt deze Nederlandse interpretatie van de handelsnorm 'onhoudbaar', laat staatssecretaris Van Dam in een Kamerbrief weten. Van Dam verlengt de ophokplicht. In delen van Duitsland en Engeland is de ophokplicht inmiddels opgeheven en is de productie van vrije uitloopeieren hervat, schrijft Boerderij.

In 2013 is de Europese Commissie, samen met grote bedrijven als Nestlé en Heineken, begonnen met een pilot om de milieu-impact van producten eenduidig te berekenen. Deze berekeningen resulteren in een Product Environmental Footprint (PEF). Uiteindelijk is het idee dat alleen PEF-resultaten gecommuniceerd mogen worden om aan te geven hoe duurzaam een product of bedrijf is. Wie dat niet doet, kan te maken krijgen met nog vast te stellen sancties. Met de PEF wil de EC af van het huidige oerwoud aan verschillende duurzaamheids- en milieuprestatiekeurmerken. Dat meldt Duurzaam Nieuws.

Van de 117 miljoen Amerikaanse huishoudens haalt 82,3% regelmatig biologische producten in huis. Dat blijkt uit een consumentenonderzoek onder 100.000 huishouders door onderzoeksbureau Nielsen. De Amerikaanse Organic Trade Association (OTA) bracht per staat de resultaten in kaart, meldt Nutraceuticals World. Biologische levensmiddelen maken ongeveer 5% uit van de totale voedselaankopen in de VS. In 2015 besteedden de Amerikanen $39,7 miljard aan biologische producten, een groei van 11% ten opzichte van het jaar ervoor.

Vanaf 3 mei bezorgt online supermarkt Picnic ook in Den Haag boodschappen gratis aan huis, schrijft Distrifood. De uitbreiding is onderdeel van de landelijke uitrol van Picnic. Eerder deze week kwam Picnic in het nieuws omdat enkele familiefondsen €100 miljoen investeerden in de groei van het bedrijf. De websuper is inmiddels al begonnen met het werven van bezorgers in de regio Den Haag, geïnteresseerde consumenten kunnen zich alvast inschrijven.

Om dat te bereiken, moet 's werelds grootste bierbrouwer jaarlijks 6 terawattuur (TWh), ofwel 1 miljard kWh, omzetten naar hernieuwbare energie. De bierbrouwer wil 15 – 25% van de benodigde energie zelf duurzaam opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen. De eerste stap is gezet in Mexico waar energieleverancier Iberdrola 490 gigawattuur aan windenergie gaat leveren aan de Mexicaanse brouwerijen. Dit meldt De Morgen.

Als een koe insecten heeft gegeten, roept dat bij mensen negatieve emoties op. Het is dan geen gewoon rundvlees meer. Dat constateert Muriel Verain, onderzoeker Consumentengedrag van Wageningen University & Research in haar onderzoek naar de intentie om insecten te eten in verschillende vormen, zoals gevriesdroogd of (indirect) verwerkt in een product. Opvallend was dat insecten-eten in de vorm van de diertjes zelf, verwerkte producten of zelfs via veevoer in alle gevallen dezelfde emoties van afkeer en zelfs walging op bleken te roepen. "Bij insecten hebben we nog een heel lange weg te gaan", concludeert Verain.

Het aantal traditionele snackbars stabiliseert in Nederland. Momenteel telt Nederland ruim 4.800 snackbars. Het aantal snackbars daalde in de afgelopen 5 jaar met 0,8%. Het aantal fastfoodrestaurants steeg in diezelfde periode met bijna 7%. Dat blijkt uit cijfers van horeca-adviesbureau Van Spronsen & Partners, schrijft Distrifood. Trends als kwaliteitsverbetering en gezondere producten zetten door. Denk aan de opkomst van biologische hippe frietzaken, sterrenchefs die in exclusieve frites gaan en gezonde producten zoals frites van zoete aardappel, groentechips en bitterballen gevuld met groenten.

Bij aanvang van het aspergeseizoen zijn de prijzen opvallend laag. Kostte een kilo asperges vorig jaar in maart nog €15, nu ligt de prijs op €8 of minder. Dat houdt waarschijnlijk verband met het jaarlijks groeiende aanbod, waarbij de consumptie structureel achterblijft. Zowel het vollegrondsareaal als de kasteelt groeien. "Een op de vijf Nederlanders koopt minimaal een keer per jaar verse asperges, een ruime meerderheid nooit", schrijft het FD. Nederlanders - vooral 55-plussers - eten gemiddeld 750 gram asperges per persoon per jaar. In Duitsland en België is dat het dubbele.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Wouter de Heij

R&D en Innovatie in Voedseltechnologie

Likes vandaag

Sander Koning Labadie

Kwaliteitsmanagement

Likes vandaag

Piet Hermus

landbouw, schrijft wel eens wat

Likes vandaag

Edwin Heijdra

Agrarisch and More.

Likes vandaag

Cécile Janssen

Eindredacteur / eigenaar, Foodlog

Likes vandaag

Carolien Makkink

Diervoeding

Likes vandaag