Het aantal traditionele snackbars stabiliseert in Nederland. Momenteel telt Nederland ruim 4.800 snackbars. Het aantal snackbars daalde in de afgelopen 5 jaar met 0,8%. Het aantal fastfoodrestaurants steeg in diezelfde periode met bijna 7%. Dat blijkt uit cijfers van horeca-adviesbureau Van Spronsen & Partners, schrijft Distrifood. Trends als kwaliteitsverbetering en gezondere producten zetten door. Denk aan de opkomst van biologische hippe frietzaken, sterrenchefs die in exclusieve frites gaan en gezonde producten zoals frites van zoete aardappel, groentechips en bitterballen gevuld met groenten.
Distrifood - Minder snackbars, meer fastfoodrestaurants - Distrifood
Lees ook
- 2 Zoutvaatjes met minder gaatjes moeten Brit gezonder maken 18 mrt 2024
-
0
+Van de UvA die geen ruzie wou en verrassende Franse plofkip tot gedonder in de Partij voor de Dieren 2 jan 2024
-
1
+Hotels kregen de hardste klap van corona, detailhandel profiteert 31 aug 2020
- 0 New Kids-frietkot wordt gesloopt 10 jan 2020
-
5
+Groei aantal Rotterdamse fastfoodlokaties ruim vier keer zo groot als groei bevolking 30 okt 2019
-
1
+Als McDonald’s suikervrij bovenaan zet, wordt het vanzelf beter verkocht 5 aug 2019
- 0 Snackbars en ijssalons grootste groeiers binnen horeca 7 mrt 2016
- 0 We hebben liever ambachtelijke dan biologische snacks 28 nov 2015
- 3 Robots nemen Chinees restaurant over 9 dec 2014
- 0 McDonald’s sluit alle Krim-filialen 6 apr 2014
Bedriegerij. Gezondere snacks kan helemaal niet. Gefrituurde snacks zijn a priori nimmer gezond.
ALLE meervoudige en enkelvoudige onverzadigde vetzuren (geraffineerd uit de supermarkt, maar ook ongeraffineerd uit de natuurwinkel) als olijf-,mais-, zonnebloem-, sesam-, lijnzaad-, soja-, saffloer, lijnzaad-, koolzaad-, en de genetisch gemodificeerde koolzaadolievariant canola-olie – als CETA verdrag er komt worden we daarmee overspoeld – zijn ongeschikt om mee te bakken of frituren.
Waarom dat zo is?
Iedereen die ook maar enigszins bekend is met de verschillende soorten vetzuren weet dat door olie te verhitten o.a. transvetten ontstaan. Maar dat is niet het grootste probleem. Door plantaardige (= instabiele) olie te verhitten worden er in VEEL grotere getale ook giftige chemicalien geproduceerd zoals met name HNE (4-hydroxy-trans-2-nonenal). DE number one aanjager bij uitstek van ziekten als atherosclerose, hartaanvallen, Parkinson, Alzheimer, Huntington en leveraandoeningen.
Ook de aan HNE gerelateerde giftige oxidatieve samenstelsels als HOE, HHE en HDE dat vooral in verhitte soja-olie ontstaat en DNA doet beschadigen. Het leger olie- en voedselfabrikanten met ‘voedingsdeskundigen’ en allerlei medische ‘professionals als back-up die beweren dat frituren met plantaardige olie bestaande uit omega-3 en -6 vetzuren zo gezond zou zijn moeten ons niet langer bedriegen en eens naar de werkelijke feiten kijken.
Door frituren oxideert alle onverzadigde olie en ontstaat er een scheikundig proces waarbij vervormde en gefragmenteerde lichaamsvreemde moleculen ontstaan waar ons lijf niet voor is ontworpen en er absoluut geen raad mee weet, en die zelfs meer schade kunnen aanrichten dan de vermaledijde transvetten.
De zogenaamd ‘gezonde’ frituurolie draagt ook bij aan de uit balans geraakte vetzuurinname bij velen door de aanwezigheid van te veel meervoudige omega-6 vetzuren (linolzuur) in hun dieet en de daardoor ontstane onbalans in de vetzuurverhouding t.o.v. omega 3-vetzuren (= alfa-linoleenzuur).
Iedereen zou moeten weten dat de verhouding 2:1 en desnoods 1:1 hoort te zijn: TWEE delen omega-3 en EEN deel omega-6. In praktisch elk voedingsmiddel in de supermarkt dat fabrieksmatig bereid is zit plantaardige olie. Voornamelijk in de vorm van spotgoedkoop en kapot geraffineerd linolzuur uit zonnebloemenzaad. Ook zit het in ruime mate in margarines. Ook in die speciale dure dieetsoorten welke zogenaamd zo ‘goed zijn voor jouw hart- en bloedvaten’. Deze ideale 2:1 verhouding ligt bij de gemiddelde consument echter vele malen hoger. Zelfs 2:20 tot 2:40 is geen uitzondering omdat het in praktisch alle het fabrieksmatig bereide voedingswaren zit. Te veel omega-6 vetzuren zijn het ideale recept voor een chronisch slechte gezondheid. Het doet hetzelfde als kristalsuiker, witte bloem en witte rijst.
Zuiver rundvet, varkensvet en ghee zijn minder slecht om in te bakken. EEN vetsoort is stabiel genoeg om ernstige schade door verhitting te weerstaan, terwijl het ook helpt om hart en vaatziekten te voorkomen en past in een gewicht verlagend dieet: kokosolie (heeft 90% verzadigd vet.)
Bakken is verbranden.
Hier pas de snacks van VA Foods op de kaart gezet. Klanten zijn er zeer over te spreken.
Wie let er bij snackbars en trouwens ook veel gewone restaurants op de keuze en de kwaliteit van de bak- en braadolie? Zonnebloemolie, Koolzaadolie, Slaolie, enz. En wordt dat voldoende vaak ververst? De overdaad aan omega-6, transvetten, vrije radicalen e.d. zijn schadelijk voor de gezondheid. Vervangen door gezonde vetten als Kokosolie, roomboter of olijfolie is voor de gezondheid van de klant (gast) beter en nog lekkerder ook.