Een stikstofonderzoek van de Universiteit van Amsterdam deed veel stof opwaaien in september. Maar er was iets geks mee: stikstof leek opeens geen groot lokaal effect op de natuur te hebben, maar toch ook weer wel. De conclusies spaarden kool en geit. Wat heen en weer bellen leverde een beeld op over wat er gebeurd leek te zijn. De Amsterdamse onderzoekers wilden vermoedelijk het RIVM en de overheid niet te veel voor het hoofd stoten. Het verhaal correspondeert met de anekdote waarmee de beroemde Amerikaanse wetenschapssocioloog Thomas Kuhn uitlegde dat de zon in de tijd van Galileo wel om de wereld moest blijven draaien in de officiële verhalen. Dat geloofde namelijk iedereen en er was een hele samenleving op gebaseerd.

De Franse regering verbaasde vriend en vijand door te verklaren dat het land de plofkip en betaalbaar varkensvlees weer zelf wil gaan produceren. Reden? Vooral de Franse kip is te duur voor consumenten zodat die kiezen voor buitenlandse. Dat is de Franse overheid te gortig: ze wil eigen kip voor eigen volk.

Vlaanderen dreigde met zijn stikstofbeleid zomaar even 85% van zijn veehouderij op te doeken.

Er ligt een enorme opgave voor de melkveehouderij om broeikasgassen te reduceren. De koe staat terecht voor het klimaattribunaal omdat haar bestaan zou leiden tot uitstoot van CO2, lachgas en methaan (omgerekend naar zogeheten CO2 equivalenten). Om haar vrij te pleiten werkt de sector aan manieren om die te reduceren. Diverse melkfabrieken betalen hun leden dan ook extra geld om te zorgen voor forse reducties in 2030. Volgens Harm Rijneveld is het werkelijke resultaat gebakken (CO2)-lucht.

Honden aan de lijn tegen de stikstofcrisis. Ja, ook dat moet, vindt de gemeente Hoek van Holland. 250 hondenbezitters protesteerden. Toch is maatregel inmiddels van kracht.

Prof. em. Han Lindeboom is bekend als marien ecoloog. De laatste jaren bemoeit hij zich met het natuurbeleid in Nederland. In zijn bijdrage aan 'wat is een Nederlands landschap?' maakte hij de lezer deelgenoot van zijn grootste zorg over ons natuurlandschap. Zwak beleid veroorzaakt flopnatuur.

Wist jij waarom consumenten bruine eieren willen maar die van Kipster juist wel wit zijn? We legden het hier uit.

Begin september kwam naar buiten dat het bestuur van de Partij van de Dieren plotseling niet meer achter lijsttrekker Esther Ouwehand stond.

Het lopende jaar uit en het nieuwe in kijken we terug op de maanden van het het afgelopen jaar. Per maand kijken we terug op onze top tien. Lees je ons buiten FL, klik dan hier voor de lijst van de 10 meest gelezen FL-artikelen van september 2023.
Dit artikel afdrukken