28
Fotocredits: Esther Ouwehand, Apdency

Flash PerspectiefGedonder in de Partij voor de Dieren

Het bestuur van de PvdD blijkt fractievoorzitter Esther Ouwehand opeens niet meer te willen als lijsttrekker. Het nieuws kwam zaterdag naar buiten, nadat vorige week een ambitieus progamma van de partij mét Ouwehand als trekker naar buiten was gekomen.

Dom natuurlijk, want de partij staat (stond?) alweer op winst volgens de peilingen. Gedonder in de partijkoers kan minder zetels betekenen.

Ouwehand blijkt zich te verzetten tegen een wens van het bestuur: lokale (en provinciale) PvdD-politici mogen niet deelnemen aan gemeenteraden of provinciale staten. Dergelijke als oekaze opgelegde wensen van het bestuur blijken de reden voor de burn-out van Ouwehand vorig jaar. Ouwehand vond en vindt het gedrag van het bestuur ondemocratisch.

Heel wat partijleden staan volgens de Volkskrant achter Ouwehand. Dat blijkt ook uit de steun die Ouwehand krijgt op X. En dat is natuurlijk logisch: met 7 zetels wordt de partij vermoedelijk groter dan D66 en CDA bij de komende verkiezingen. Dan mag en moet je ook mede-bestuursverantwoordelijkheid durven nemen waar die voor de hand ligt. Ouwehand ging dan ook de strijd aan met het bestuur van haar partij en maakte dat duidelijk door een openbaar geworden brief.

Naar verluidt zou vooral oud-fractieleider Marianne Thieme zich via het partijbestuur verzetten tegen het beleid en de persoon van Ouwehand. De laatste wist de partij na het vertrek van Thieme naar een gestage groei te brengen met inmiddels zicht op 7 zetels in de Tweede Kamer.

Uit de brief die Ouwehand schreef, blijkt dat ze het bestuur verwijt zich te gedragen als een ouderwetse actieorganisatie die wil dat de leden zich conform hun wil en inzichten gedragen en in ruil voor een plek op de kieslijst kadaverdiscipline eisen. Ouwehand zegt in haar brief het ongelofelijk te vinden dat het PvdD-bestuur 'ondemocratisch doordendert'. Dat past een moderne partij niet en veroorzaakt negatieve energie die het politieke succes van de partij schaadt. Nu het nieuws over het gedrag van het bestuur naar buiten is gekomen, zullen de leden en vooral de kiezer besluiten over het lot van de zittende bestuursleden.

de Volkskrant - Partij voor de Dieren verwikkeld in harde machtsstrijd: partijbestuur wil van Ouwehand af, 10 sep 2023
 • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
 • #28
 • 24 sep '23
 • 18:54

Wat een gedoe in de PvdD toch: Ouwehand treedt ondanks steun toch tijdelijk terug als leider. Dat zei ze vandaag op het partijcongres. Volgens de Volkskrant is het een raar gegaan: eerst gekozen tot lijsttrekker en vervolgens afgetreden hoewel ze al eerder aan het bestuur had gemeld dat te zullen doen als de integriteitsbeschuldiging nog zou staan.

De beste milieupartij gaat heel wat zetels verliezen. Oom Frans - een machtspoliticus - helt naar het midden en er zelfs al net overheen waardoor het juiste debat - zoals voorzien door Giddens en Beck en dagelijks in het nieuws op de A12 - dat echt politiek moet worden gevoerd niet tot stand komt. Jammer om de PvdD te zien krimpen omdat ze het levensgevoel van een jonge en heel vocale generatie zijn.

Jur Schuurman
Jur Schuurman Agrarische ontwikkelingssamenwerking
 • #27
 • 17 sep '23
 • 19:14

Dick, ik geloof zeker niet alles wat er in de krant staat. Maar Ouwehand ontkent in haar reactie onder het artikel niet dat ze Vestering genegeerd heeft, dus dan kan ik niet anders dan aannemen dat het waar is. En van alle vuige omgangsvormen die zonder twijfel in omloop zijn in de politiek (daar heeft Piet gelijk in) is dit wel een van de meest achterbakse. Onvolwassener kan het niet.

Piet Hermus
Piet Hermus landbouw, schrijft wel eens wat
 • #26
 • 17 sep '23
 • 17:43

#24 Jur. Heb niet de illusie dat het in andere partijen er anders aan toegaat. Hooguit qua gradaties zal het anders zijn. Politiek verenigingen zijn slangenkuilen van ambitieuze mensen, die zichzelf naar boven ellenbogen. Vriendschappen in partijen zijn eigenlijk onbestaanbaar. Ik geloof wel dat in een politieke partij als PvdD (en ook SP) er geen gelukszoekers en baantjesjagers zich naar binnen zullen willen dringen en dat daar de strijd meer om inhoud en richtingen zal gaan, met de daarbij juiste volgelingen in de substromingen.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
 • #25
 • 17 sep '23
 • 17:38

Jur, ik denk dat je niet alles moet geloven zoals het in de krant komt. De partij heeft last van een logisch dilemma: bijven we agenderen of gaan we regeren? En ja, dat kan uitpakken.

Ouwehand zal er zetels - onder mensen zoals jij - door verliezen. Zo wordt de partij geen duwer achter PvdA/GL.

Jur Schuurman
Jur Schuurman Agrarische ontwikkelingssamenwerking
 • #24
 • 17 sep '23
 • 17:22

Op basis van de berichten tot nu toe had ook ik meer sympathie voor Ouwehand dan voor het bestuur. Maar als ik in de NRC lees dat ze iemand die niet doet wat zij wil (Vestering dus) vervolgens gaat negeren, daalt ze kilometers in mijn achting. Collega's waarmee je dagelijks ruimtes deelt stelselmatig negeren is verwerpelijk loedergedrag: bullying in optima forma. Van iemand die zich tot dergelijke kinderachtige niveaus van conflicthantering verlaagt is geen serieus partijleiderschap te verwachten.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.